Αποτρέψαμε χερσαία εισβολή στη Ράφα λέει η Χαμάς

Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τον «στραγγαλισμό» του παλαιστινιακού θύλακα χωρίς να έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες για να υπάρξει κάποια διέξοδος και να προστατευθούν οι άμαχοι.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ψήφισμά του ζητά την ανθρωπιστική παύση των βομβαρδισμών για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια και δεν κάνει λόγο για ανθρωπιστική εκεχειρία.

Ο ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει ξανά αλλά μία κοινή απόφαση μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολη.

Την ίδια στιγμή εκτός από τη Γάζα και τη Δ. Όχθη, η ένταση μεταφέρεται στο έδαφος άλλων χωρών με τα πλήγματα των ΗΠΑ στη Συρία – ως απάντηση σε προηγούμενες επιθέσεις – και με τις ρουκέτες στην Αίγυπτο με τον κίνδυνο μιας ευρύτερης ανάφλεξης να είναι πάντα υπαρκτός.

Δείτε live εικόνα

Ο Σαντίκ Χαν εξέδωσε βιντεοσκοπημένη δήλωση απευθύνοντας έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σε αντίθεση με τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συζητήσει ανθρωπιστική παύση.

Η δημόσια τοποθέτηση του Σαντίκ Χαν, στελέχους των Εργατικών, αυξάνει την πίεση στον ηγέτη του κόμματος Keir Starmer που μέχρι στιγμής επιμένει να υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα χωρίς να καλεί σε εκεχειρία.

«Κανένα έθνος, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Μόνο πολιτική λύση μπορεί να υπάρξει για την επίτευξη της ειρήνης», ανέφερε.

Δεν μπορεί να συνεχίζεται «κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης και ο κύκλος θανάτου, πόνου και καταστροφής», τόνισε ο δήμαρχος του Λονδίνου.

ΟΗΕ: Πολύ περισσότεροι θα πεθάνουν στη Γάζα σύντομα

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι άνθρωποι στη Γάζα πεθαίνουν, δεν πεθαίνουν μόνο εξαιτίας των βομβών και των χτυπημάτων, πολύ περισσότεροι θα πεθάνουν σύντομα από τις συνέπειες της πολιορκίας που επιβλήθηκε» στον παλαιστινιακό θύλακο, προειδοποίησε σήμερα Παρασκευή ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπε Λαζαρίνι.

«Οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν, οι προμήθειες φαρμάκων, τροφίμων και νερού εξαντλούνται, οι υπόνομοι αρχίζουν να ξεχειλίζουν στους δρόμους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ.

Χτύπημα με ρουκέτα στο Τελ Αβίβ – Τρεις τραυματίες

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από χτύπημα ρουκέτας σε πολυκατοικία στο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τις ιατρικές υπηρεσίες του Τελ Αβίβ, κανένας τους δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

 Διαδήλωση στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης

Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδήλωση υπέρ του λαού της Γάζας στη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη.

Χαμάς: Αποτρέψαμε χερσαία εισβολή στη Ράφα

Σε ανάρτηση στο κανάλι Quds News Network στο Telegram που μεταδίδει τις ανακοινώσεις της Χαμάς, αναφέρεται ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής το Ισραήλ επιχείρησε να πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή από το παραλιακό μέτωπο της Ράφα, στον νότο της Γάζας.

«Η απόπειρα έγινε αντιληπτή από τους μαχητές μας που συγκρούστηκαν και αντιμετώπισαν τον εχθρό. Χρειάστηκε η συνδρομή της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ, η οποία έσωσε τη χερσαία δύναμη, έτσι ώστε να φύγει προς τη θάλασσα, αφήνοντας πίσω της ποσότητα πυρομαχικών», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε χερσαία επίθεση στην κεντρική Γάζα, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από ισραηλινές πηγές.

Για εγκλήματα πολέμου στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς κάνει λόγο ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για το γεγονός ότι «εγκλήματα πολέμου» έχουν διαπραχθεί και διαπράττονται ακόμα, στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. Ανησυχούμε για τη συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται στους κατοίκους της Γάζας ως ανταπάντηση στις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, που επίσης συνιστούν εγκλήματα πολέμου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Από in.gr