Το Πανεπιστήμιο Macquarie της Νέας Νότιας Ουαλίας εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής του προγράμματος σπουδών στη Nεοελληνική Γλώσσα

Φωτογραφία αρχείου: Από τις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας 2023 που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Macquarie φέτος.

Ν. Ουαλία.- Νέο πλήγμα για το μάθημα των Ελληνικών στα αυστραλιανά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στον «Νέο Κόσμο» το πανεπιστήμιο Macquarie της Νέας Νότιας Ουαλίας εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης του προγράμματος σπουδών στη Nεοελληνική Γλώσσα.

Ήδη ομογενείς εξετάζουν διάφορα ενδεχόμενα για τη διατήρηση του προγράμματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια το ένα μετά το άλλο, τα αυστραλιανά πανεπιστήμια, δείχνουν την έξοδο στα ελληνικά καθώς και σε άλλες Γλώσσες.

H περίπτωση του Macquarie προκάλεσε σοκ δεδομένου ότι έχει μεγάλο αριθμό φοιτητών που κάνουν ελληνικά και όλα έδειχναν ότι «κρατά γερά».

Επίσημα κανείς δε θέλησε να κάνει δηλώσεις στον «Νέο Κόσμο».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όμως το Ίδρυμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie απέστειλε στην εφημερίδα μας το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

«Το Ίδρυμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie (“το Ίδρυμα”) ενημερώθηκε από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie (“το Πανεπιστήμιο”) σχετικά με τις προτεινόμενες δραστικές αλλαγές στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Γλωσσών και Πολιτισμών, όπως διατυπώνεται σε Έγγραφο Συζήτησης. Το Έγγραφο Συζήτησης αναφέρει ότι το Πανεπιστήμιο εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει τη Σχολή Γλωσσών και των Πολιτισμών και σκοπεύει να καθιερώσει Σχολή Παγκόσμιων Σπουδών (Discipline of Global Studies). Για τον σκοπό αυτό, το Πανεπιστήμιο εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής του προγράμματος σπουδών στη Νεοελληνική Γλώσσα (μαζί με τα κροατικά, γερμανικά, ιταλικά και ρωσικά). Προτείνονται επίσης περαιτέρω αλλαγές στη δομή του ακαδημαϊκού προγράμματος και σε άλλες Γλώσσες. Το Έγγραφο Συζήτησης εξηγεί τους λόγους και τη στρατηγική αυτής της νέας ακαδημαϊκής κατεύθυνσης. Το Ίδρυμα συνεργάζεται στενά με νομικούς και ειδικούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για να καταθέσει μια ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτές τις προτεινόμενες αλλαγές. Αν και δεν έχει δοθεί επίσημη ημερομηνία, προετοιμαζόμαστε για την πιθανή εφαρμογή αυτών των αλλαγών έως τον Ιανουάριο του 2024. Ανησυχούμε βαθιά για το μέλλον των Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Macquarie και θα εξετάσουμε όλες τις δυνατές επιλογές για τη διατήρησή του. Εάν θέλετε να παραμείνετε ενημερωμένοι για αυτό το θέμα, στείλτε email στο info@mgsf.com.au

Με εκτίμηση, Θεόφιλος Πρεμέτης

Πρόεδρος, Macquarie Greek Studies Foundation».