Άρης – Ατρόμητος 1-3

Ο Ατρόμητος νίκησε τον Άρη 1-3 και έκανε το 2/2 με τον Σάσα Ίλιτς στο τιμόνι

Ενας καταπληκτικός Ατρόμητος έκανε ό,τι ήθελε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» κι έφυγε νικητής με 3-1 κόντρα στον Αρη. Φριντζόνσον, Βαλένσια και Αγκιμπού Καμαρά τα γκολ της νίκης.

Φαίνεται ότι ο Σάσα Ίλιτς πήγε με… μαγικό ραβδάκι στον Ατρόμητο καθώς η αγωνιστική μεταμόρφωσή του οδήγησε στο εμφατικό πέρασε από το «Κλ. Βικελίδης» με 1-3 επί του κακού Άρη.

Ο Ατρόμητος είχε πολλά από τα στοιχεία που οφείλει να διαθέτει μια ομάδα ξεκινώντας από το πάθος στις προσωπικές μονομαχίες, τις συνεργασίες και τρία γκολ με πιο όμορφο το τελευταίο του Αγκιμπού Καμαρά. Αντιθέτως, ο Άρης επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν υστερούν βασικά γρανάζια του και στο αποψινό παιχνίδι τόσο ο Βλάντιμιρ Νταρίντα όσο και ο Λορέν Μορόν ήταν… εκτός γηπέδου. Αυτό αξιοποίησε ο Ατρόμητος ο οποίος προηγήθηκε με τον Φρίντγιονσον, ανέκτησε το προβάδισμα με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Βαλένθια και «τελείωσε» το παιχνίδι με τον Αγκιμπού Καμαρά. Μάλιστα το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με έντονες αποδοκιμασίες των οπαδών του Άρη κατά παικτών και διοίκηση.
Μάντζιος και Ίλιτς απέφυγαν τις αλλαγές

Ο Άκης Μάντζιος χρησιμοποίησε κατά τα 10/11 τους ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στο τελευταίο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα καθώς η είσοδος του Μοντόγια ήταν αναγκαστική λόγω του τραυματισμού του Οντουμπάτζο κι αυτή του Τζόναταν Μενέντες ήταν… συνέπεια της απόδοσης του Νταβίντ Κάρλσον.
Στο δίλημμα της τριάδας πίσω από τον Λορέν Μορόν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει παίκτες που μπορούν να αλλάξουν ρόλους βάζοντας τον Μενέντες σε ρόλο 10αριου και τους Παναγίδη, Σουλεϊμάνοφ στα άκρα. Ο Σάσα Ίλιτς επέμεινε στην ίδια αμυντική τετράδα (Κεχρίντα, ΝτεΜποκ, Ασεβέντο και Ιμερέκοβ) αλλά και στο 4-3-3 με τους Γκονζάλες, Καμαρά, Κούντε στον άξονα. Αλλαγές έκανε στα 2/3 της επίθεσης καθώς επέλεξε τον Βαλένσια (κορυφή) Φρίντγιονσον διατηρώντας τον Ρομπάιγ στην αριστερή πλευρά έπειτα από τα δύο γκολ που σημείωσε απέναντι στον Παναιτωλικό.

Ο Άρης την υπεροχή, ο Ατρόμητος το γκολ

Έχοντας δυσλειτουργικά τα δύο από τα τέσσερα βασικά (δημιουργικά) γρανάζια του, η κατοχή μπάλας μάλλον δεν προσέφερε κάτι στον Άρη καθώς ο Βλάντιμιρ Νταρίντα δεν αξιοποίησε, ούτε και δημιούργησε χώρους, ενώ ο Λορέν Μορόν είχε κυρίως κακές αποφάσεις. Κι έτσι η υπεροχή των πρώτων λεπτών δεν οδήγησε στην ουσία με την πρώτη τελική προσπάθεια στο 19ο λεπτό με τον Σουλεϊμάνοφ (ο Τσιντώντας απομάκρυνε σε κόρνερ).

Ο Ατρόμητος είχε ψηλά τις γραμμές του με ξεκάθαρο στόχο να μην επιτρέψει την αποδοτική κυκλοφορία μπάλας του αντιπάλου του αλλά και τη γρήγορη μετάβαση στην επίθεση, αυτό έκανε στο 19’ όταν ο Καμαρά έβγαλε σε τετ α τετ τον Ρομπάιγ αλλά ο τελευταίος πλάσαρε άουτ.
Παναγίδης και Μενέντες ήταν οι πιο δραστήριοι παίκτες του Άρη από την επιθετική γραμμή και ειδικά ο πρώτος έκανε αισθητή την παρουσία του πριν τη φάση του πέναλτι. Για παράδειγμα, στο 24’ έκανε εξαιρετική μπαλιά στον χώρο στον Σουλεϊμάνοφ αλλά ο Καυκάσιος winger δυσκολεύτηκε να πάρει απόφαση, πολλώ δε μάλλον να εκτελέσει.

Το ίδιο έγινε και λίγο αργότερα με τον Μενέντες ο οποίος άργησε να κάνει κίνηση προς την εστία. Βλέποντας το έλλειμμα στη δημιουργία, ο Μπίργκερ Βερστράτε μάλλον έκανε περισσότερα από τον ρόλο του έχοντας πρωτοβουλίες στην ανάπτυξη σε μια προσπάθεια κάλυψης του «μπλοκαρισμένου» Νταρίντα.

Ο Ατρόμητος χτύπησε από την πλευρά που είχε πλεονέκτημα στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού με πρωταγωνιστή τον ΝτεΜποκ, δημιουργό τον Ρομπάιγ και εκτελεστή τον Φρίντγιονσον (0-1, 25’) ο οποίος από κοντινή απόσταση νίκησε τον Κουέστα σε μια φάση όπου οι φιλοξενούμενοι εκτέλεσαν στην εντέλεια το επιθετικό πλάνο.

Ο Φαμπιάνο ζει το όνειρό του

Αυτό ισχύει γιατί ο Βραζιλιάνος έφτασε τα τέσσερα γκολ στο Πρωτάθλημα, ουδέποτε στην καριέρα του είχε τόσα σε μια σεζόν και είναι ο δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Μορόν. Στο 36’ ο Κεχρίντα απρόσεκτα χτύπησε τον Μιχάλη Παναγίδη ο οποίος πατούσε στη γραμμή της μεγάλης περιοχής (σ. σ. όπως επιβεβαιώθηκε και από το VAR) και στην εκτέλεση του πέναλτι, παρότι ο Τσιντώντας απέκρουσε αρχικά, ο Φαμπιάνο με δεύτερη προσπάθεια έστειλε την μπάλα στα δίχτυα (1-1). Οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να είχαν βρει το γκολ της ισοφάρισης και νωρίτερα αλλά ο Μπράμπετς δεν έκανε το άγγιγμα που απαιτούσε η περίσταση βρισκόμενος… εκατοστά από τη γραμμή της εστίας. Κι έτσι (1-1) ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο με τον Άρη να «περιμένει» το αγωνιστικό ανέβασμα των Μορόν-Νταρίντα.

Η «γκάφα» του Βερστράτε και 1-2 ο Ατρόμητος

Ο Σάσα Ίλιτς προχώρησε σε αλλαγή στόπερ στο ξεκίνημα του ημιχρόνου αντικαθιστώντας τον Ιμερέκοβ με τον Τσακμάκη και ο τελευταίος γλίτωσε την ομάδα του λίγα δευτερόλεπτα μετά βάζοντας το κεφάλι του στην πορεία της μπάλας προς τα δίχτυα έπειτα από γυριστό σουτ του Σουλεϊμάνοφ. Ο Τσακμάκης έκανε και την πρώτη μεγάλη στιγμή του δεύτερου μέρους με κοντινή κεφαλιά, μετά από εκτέλεση φάουλ του Κούντε, όπου η μπάλα πέρασε λίγο έξω από το κάθετο δοκάρι της εστίας του Κουέστα.

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν καλύτερα στο δεύτερο ημίχρονο και στο 52’ κέρδισαν πέναλτι σε μια φάση όπου ο Βερστράτε πήγε άτσαλα στον Γκονζάλες και ο Διαμαντόπουλος καταλόγισε την εσχάτη των ποινών. Ο Βαλένσια εκτέλεσε εύστοχα (1-2, 54’) για το δεύτερο προβάδισμα του Ατρόμητου. Ο ίδιος παίκτης απείλησε και δύο λεπτά αργότερα με κεφαλιά, αναγκάζοντας τον Κουέστα να απομακρύνει σε κόρνερ.

Η είσοδος του Άλβαρο Ζαμόρα αντί του Μενέντες ήταν η λογική κίνηση του Μάντζιου ο οποίος όμως είδε την ομάδα του να δυσκολεύεται να βρει χώρους απέναντι στον Ατρόμητο ο οποίος πατούσε καλύτερα στο γήπεδο έχοντας αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Βέβαια κι όταν βρήκε χώρο (69’) ο Ζαμόρα είχε κακό τελείωμα (περίπου) από το ύψος της περιοχής. Ο Σάσα Ίλιτς προχώρησε σε δύο κινήσεις δίχως να αλλάξει το σχήμα της ομάδας του.

Το «τελείωσε» ο Καμαρά

Ο Ατρόμητος μάλλον «απορρόφησε» με ευκολία τις σπασμωδικές κινήσεις του Άρη σε μια απέλπιδα προσπάθεια εύρεσης αντίδρασης και συνέχισε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο. Και στο 78’ ο Αγκιμπού Καμαρά ουσιαστικά τελείωσε το παιχνίδι σε μια φάση όπου ο Μοντόγια μάλλον δεν κατάλαβε τις προθέσεις του νεαρού επιθετικού. Με ένα έξυπνο πλασέ στην κλειστή γωνία έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-3. Στον εναπομείναντα χρόνο ο Άρης προσπάθησε να αντιδράσει αλλά πέραν ενός σουτ του Ρούμπεν Πάρντο στις καθυστερήσεις μάλλον δεν έφτασε σε ουσιαστική τελική προσπάθεια.

Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Βερστράτε, Νταρίντα, Μπράμπετς (Άρης) Βαλένσια, Ιμερέκοβ, Τσακμάκης (Ατρόμητος)

ΑΡΗΣ (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Μοντόγια, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Φεράρι, Βερστράτε (83’ Τζούρασεκ), Νταρίντα, Σουλεϊμάνοφ (83’ Πάρντο), Παναγίδης (68’ Κάρλσον), Μενέντες (60’ Ζαμόρα), Μορόν.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Σάσα Ίλιτς): Τσιντώντας, Κεσχρίντα, Ντε Μποκ, Ασεβέντο, Ιμερέκοβ (46’ Τσακμάκης), Γκονζάλες (89’ Κουέν), Κούντε Καμαρά, Ρομπάιγ (70’ Έρλινγκμαρκ), Φρίντγιονσον (70’ Ανγκιέλσκι), Βαλένσια.

Πηγή:Gazzetta.gr