Η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου (6+6) δεν ακολουθεί στην πόρτα της εξόδου την «Ομπρέλα», αλλά επιτίθεται στον Κασσελάκη

Αθήνα.- Με μια φορτισμένη ομιλία, διατηρώντας επιθετικούς τόνους και βάζοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας την πρόταση για δημοψήφισμα που άναψε «φωτιές», ο Στέφανος Κασσελάκης έκλεισε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ζητώντας από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα να δώσουν πίσω τις έδρες.

«Θέλω να πω στον κόσμο της Ομπρέλας ότι έχετε χώρο εδώ μέσα. Καλώ τους βουλευτές να δώσουν τις έδρες πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιτέλους σεβαστείτε τον κώδικα δεοντολογίας», ανέφερε στην ομιλία του στην ΚΕ ο Στέφανος Κασσελάκης μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και στη συνέχεια πρόσθεσε:

Πήρε πίσω το δημοψήφισμα

«Πλέον δεν τίθεται θέμα για διαγραφές, οπότε δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος για κανένα θέμα. Πάντα ίσχυε και πάντα ισχύει το καταστατικό του κόμματος».

Να παραδώσει την έδρα στο κόμμα ζήτησε και από τον ευρωβουλευτή, Στέλιο Κούλογλου.

«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ»

Στο τέλος της ομιλίας του υπογράμμισε ότι «σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Ξεσκονίζω ότι έχει ειπωθεί εδώ μέσα. Σας καλώ όλους να αναλάβετε τις ευθύνες σας μπροστά στην ιστορία αυτού του κόμματος».

Κατέληξε λέγοντας ότι τον βρίσκει πλήρως σύμφωνο η διατύπωση στο κείμενο της πολιτικής απόφασης που θα ακολουθήσει από την επιτροπή και είναι η εξής: «Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα» και «οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας».

Λίγο νωρίτερα, την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε η «Ομπρέλα», με κείμενο που δημοσιοποίησε το απόγευμα της Κυριακής.

Η αποχώρηση και η… παραμονή

Στην επιστολή παραίτησης τους, τα μέλη της, αναφέρουν πως επειδή αισθάνονται την ιστορική ευθύνη δεν μπορούν «να νομιμοποιούν με την παρουσία τους το έγκλημα που έχει γίνει σε βάρος ενός μοναδικού στην Ευρώπη ιδεολογικού και πολιτικού εγχειρήματος» και καταλήγουν με ένα υστερόγραφο με νόημα: «Δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά».

Ανάμεσα στα 46 μέλη της «Ομπρέλας» που ήταν στην Κεντρική Επιτροπή και αποχωρούν είναι και 9 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Πρόκειται για τους: Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Φίλης.

Η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου (6+6) δεν ακολουθεί στην πόρτα της εξόδου την «Ομπρέλα» και εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη για ό,τι έχει συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ευθύνη για τις εξελίξεις αυτές βαραίνει τον ίδιο και την ηγετική ομάδα. Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του »εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενό τους.

Στις υπογραφές που συνοδεύουν το κείμενο βρίσκονται επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, το κείμενο υπογράφουν οι: Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

«Υπάρχει μια επιστολή που έχει λάβει η Γραμματεία, για την οποία κανείς δεν πρέπει εδώ μέσα να χειροκροτήσει. Επαναλαμβάνω, δεν πρέπει κανείς εδώ μέσα να χειροκροτήσει την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από την Κεντρική Επιτροπή. Να σας πω γιατί; Όχι επειδή αισθάνομαι άσχημα για τα 45 -στην πραγματικότητα 43 άτομα που υπογράφουν, επειδή οι 2 έχουν ήδη παραιτηθεί- αλλά διότι πολύς κόσμος που βασίζεται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, βάζει κι εκείνος τις ελπίδες του σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Άρα δεν μπορούμε να προσβάλλουμε όσους έδωσαν σταυρό σ’ αυτούς τους ανθρώπους με αλαζονεία εδώ μέσα. Και θέλω να πω στον κόσμο αυτόν, στον κόσμο που έχει ευθυγραμμιστεί με τη συγκεκριμένη πρώην τάση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να πω ότι έχετε χώρο εδώ μέσα. Κι ότι η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατική τάση από τη βάση, με τα όργανα να κάνουν πολιτική από εσάς και για εσάς και για όλη την κοινωνία.

Υπάρχουν δυο βουλευτές που έχουν υπογράψει την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τους θυμίζω τον κώδικα δεοντολογίας στον οποίο έχουν συμφωνήσει, το 2β που λέει: «Όλοι οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος. Όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα όχι και στους ίδιους». Τους καλώ λοιπόν να δώσουν την έδρα πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι στις πλάτες του Αλέξη και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τις έδρες! Όπως καλώ και τον κ. Κούλογλου στην Ευρωβουλή να κάνει το ίδιο! Επιτέλους, σεβαστείτε τη βάση του κόμματος! Επιτέλους σεβαστείτε τον κώδικα δεοντολογίας τον οποίο προσυπογράψατε!

Υπάρχει προφανώς μια πραγματικότητα: το ότι πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος για κανένα θέμα. Το καταστατικό του κόμματος πάντα ίσχυε, πάντα θα ισχύει και μ’ εμένα πρώτο απ’ όλους. Και να είναι ξεκάθαρο σε όλους. Και στην εισήγηση, την οποία οι Γραμματείς ετοίμασαν, και με την οποία είμαι πλήρως σύμφωνος, θα ακολουθήσει ένα κείμενο από την Επιτροπή Απόφασης. Και απλά, ως διαφάνεια σε όλους σας, σας λέω τη διατύπωση η οποία με βρίσκει πλήρως σύμφωνο.

Η διατύπωση είναι η εξής: “Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα. Και συνεχίζει, και είναι σημαντικό αυτό, είναι σημαντικό και για μένα και για όλους: “Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας”.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπα κι εχθές και το εννοώ, δεν υπάρχει στενός κύκλος. Θέλετε να δουλέψετε; Ελάτε. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Ξεσκονίζω ό,τι έχει ειπωθεί εδώ μέσα. Από αύριο είναι μια καινούργια μέρα. Είναι μια καινούργια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σας καλώ όλους να αναλάβετε τις ευθύνες σας μπροστά στην ιστορία αυτού του ιστορικού κόμματος.

Γεια σας, ευχαριστώ πολύ».