Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπάιντεν-Σι Τζινπινγκ – «Να σεβαστεί την εκλογική διαδικασία στην Ταϊβάν», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες.

Σε μήνυμά του μέσω X (του πρώην Twitter), Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως οι δυο ηγέτες σημείωσαν «σημαντική πρόοδο». Υποδέχθηκε τον ομόλογό του σε πολυτελή χώρο στους λόφους της Καλιφόρνιας για συνάντηση εργασίας, γεύμα και σύντομο περίπατο, πλαισιωμένος από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αξίωσε από τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να «σεβαστεί την εκλογική διαδικασία» στην Ταϊβάν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος μετά την πολυαναμενόμενη σύνοδο των δυο ηγετών χθες Τετάρτη στην Καλιφόρνια.

«Ζητήσαμε από τους Κινέζους να σεβαστούν την εκλογική διαδικασία στην Ταϊβάν», είπε ο αξιωματούχος, εκφράζοντας την «αποφασιστικότητα» της Ουάσιγκτον να εγγυηθεί την «ειρήνη και τη σταθερότητα» στη νήσο.

Τζο Μπάιντεν: H Κίνα να «σεβαστεί την εκλογική διαδικασία» στην Ταϊβάν – Οι ΗΠΑ να πάψουν να «εξοπλίζουν» τη νήσο τονίζει ο Σι Τζινπίνγκ

Ο Κινέζος πρόεδρος από την πλευρά του κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να «σταματήσει να εξοπλίζει την Ταϊβάν, τονίζοντας πως η επανένωση είναι «αναπόφευκτη», σύμφωνα με την κινεζική διπλωματία.

«Οι πρέπει να μεταφράσουν τη θέση τους εναντίον της ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν’ σε απτές ενέργειες, να πάψουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να υποστηρίξουν την ειρηνική επανένωση της Κίνας. Η επανένωση της Κίνας θα γίνει πραγματικότητα, είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο κ. Σι, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι μπορεί να συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ «απευθείας» και «αμέσως» σε περίπτωση κρίσης, μετά τη σύνοδό τους στην Καλιφόρνια.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να «κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου (αυτού) ανάμεσα στον πρόεδρο Σι και εμένα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Εκείνος και εγώ συμφωνήσαμε πως ο καθένας από εμάς μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο, να καλέσει απευθείας και θα ακουστεί αμέσως», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Πηγή:enikos.gr