Βραβεία για τους απόδημους Έλληνες και ομογενείς

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Πρόσφατη βράβευση Ελλήνων ομογενών από  διαφορετικές χώρες, και, μάλιστα, δια χειρός της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου για το έργο που επιτελούν, ο καθένας στον τομέα που ασxoλείται, αναμφίβολα χαροποίησε την ομογένεια αφού, άλλωστε δεν υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες για βραβεύσεις αποδήμων Ελλήνων. Όχι, τουλάχιστον επισήμως από την Ελληνική Πολιτεία.

Κάποιες προσπάθειες ή επί τω ακριβέστερω, κάποιες καλές προθέσεις (ακόμη και προαναγγελθείσες) για θέσπιση κρατικών βραβείων για  για τους ομογενείς που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στους τομείς που δραστηριοποιούνται ή δεν ξεκίνησαν ποτέ, ή ναυάγησαν με τις πρώτες προσπάθειες και για άγνωστους λόγους….

‘Ετσι, λοιπόν, βιώνουμε σήμερα κατά -σπάνιους- καιρούς τις βραβεύσεις Αποδήμων Ελλήνων, επιστημόνων ή τεχνοκρατών, απλών εργαζομένων ή επιχειρηματιών ή ακόμη -πολύ πιο σπάνια- και δημοσιογράφων, από οργανώσεις αμφιβόλου υποστάσεως και, πάντως, περιορισμένης απηχήσεως στην Ομογένεια,  -κυρίως με έδρα την Ελλάδα ή και το εξωτερικό—και που στη θέση του κράτους αναλαμβάνουν να τιμήσουν -με το αζημίωτο- σε ακριβές εκδηλώσεις, Έλληνες του Εξωτερικού.

Να το καταστήσουμε σαφές: Αυτό δεν είναι κατ ανάγκη κακό. Συχνά οι επιλεγόμενοι προς βράβευση είναι τω όντι αξιόλογοι ομογενείς επιστήμονες κλπ. οι δε οργανώσεις που τους βραβεύουν ενίοτε είναι και κάποιες άξιες αναφοράς.

Ωστόσο, δεν είναι κρατικά τα βραβεία, έστω και εάν τιμής ένεκεν τα επιδίδουν προσκαλούμενοι προς τούτο από τις οργανώτριες ομάδες, ανώτατοι Έλληνες αξιωματούχοι., για ευνόητους λόγους.

Καιρός είναι, λοιπόν, να θεσπιστούν κάποια κρατικά ετήσια βραβεία με αποδέκτες  ομογενείς που διαπρέπουν στον επιστημονικό, τον επαγγελματικό, τον καλλιτεχνικό στίβο. Ακόμη και ομογενείς που διακρίνονται για την γενικότερη (οικονομική κλπ.) προσφορά τους προς την πρώτη πατρίδα.

Αυτός θα είναι ένας ακόμη, πρόσθετος λόγος, για να προσελκύσει η πατρίδα το ενδιαφέρον και νεότερων γενιών ομογενών . Θα μπορούσαν ακόμη, τα βραβεία, να συμβάλλουν στο να διατηρούν οι Ομογενείς μας τα οικογενειακά  επίθετα,  ώστε εύκολα να αναγνωρίζονται ως ελληνικής καταγωγής πολίτες του κόσμου.

Δεν αναφερόμαστε στις τιμητικές διακρίσεις που απονέμονται από την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτές, καλώς υπάρχουν και πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν για να καλύπτουν εξαίρετες πράξεις Ελλήνων Πολιτών για τις οποίες είναι το Έθνος ευγνώμων.  Μιλάμε για θέσπιση κρατικών βραβείων, ίσως από το Υπουργείο Εξωτερικών, που θα απονέμονται σε ελληνικής καταγωγής πολίτες που διακρίνονται στις χώρες όπου διαβιούν.  Δεν χρειάζονται πολλά. Θα μπορούσαν -ενδεικτικά- να θεσπιστούν:

Βραβείο Παλλάδος Αθηνάς: Για την Φιλοπατρία

Βραβείο Ιπποκράτης: Για τις Επιστήμες.

Σ’ αυτά,  χωρούν και όλες οι άλλες κατηγορίες. Και που θα απονέμονται αποκλειστικά σε ελληνικής καταγωγής πολίτες του εξωτερικού, που διακρίνονται σε διαφορετικά πεδία.

Λέτε κάποτε να συγκινηθεί η ελληνική Πολιτεία; Και να βιώσουμε “Κρατικά Βραβεία” ή  θα παραμείνει προσκολλημένη στο θεσμό μόνον των “Κρατικών Λαχείων”;

 

*Επαναδημοσίευση μετά 1 ώρα με μικρο-διορθώσεις του πρωτοτύπου.