«Μας έδιωξαν υπό την απειλή όπλου» – Μεταφέρουν με τα πόδια τους ασθενείς από το Αλ Σίφα κρατώντας λευκά μαντήλια

Εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και επεκτείνονται στα νότια της Λωρίδας της Γάζας που ήδη έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από τον Βορρά.

Τα χτυπήματα σε νοσοκομεία όπως και σε καταφύγια συνεχίζονται ενώ το Ισραήλ χτύπησε και γραφεία της Φατάχ στη Δυτική Όχθη.

Άκαρπες παραμένουν οι συζητήσεις για τους ομήρους καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία.

Οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί προειδοποιούν ότι η εξάπλωση επιδημιών αλλά και πείνας είναι προ των πυλών.

Δείτε live

Δείτε live στο in

12:24 Περισσότερες πληροφορίες για τους ασθενείς του Αλ Σίφα

Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera αναφέρει:

  • Πολλοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο Αλ Σίφα δεν μπόρεσαν να βρουν μεταφορικό μέσο και αναγκάστηκαν να φύγουν με τα πόδια
  • Οι ασθενείς που έμειναν πίσω στο νοσοκομείο είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και δεν μπορούν να μετακινηθούν. Απαιτείται ειδική φροντίδα και η μετακίνησή τους πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα.
  • Υπάρχει μεγάλη αγωνία για το τι πρόκειται να τους συμβεί. Ανάμεσά τους είναι και τα πρόωρα βρέφη.

12:05 Παλαιστινιακή Αρχή: Η εκκένωση του Αλ Σίφα είναι έγκλημα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την κατάληψη και την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα από τον ισραηλινό στρατό.

«Η εκκένωση του Αλ Σίφα βαθαίνει την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή που αντιμετωπίζει η Γάζα και αυξάνει τη μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της νότιας Λωρίδας της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ενέργειες του Ισραήλ αντιπροσωπεύουν «άλλη μια αποτρόπαια πτυχή των εγκλημάτων εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας που διαπράττουν οι δυνάμεις κατοχής εναντίον των Παλαιστινίων», συνεχίζει η ανακοίνωση.

11:55 Δεκάδες πτώματα γύρω από το νοσοκομείο Baptist

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο δημοσιογράφος Jihad Abu Shanab περιέγραψε την κατάσταση στο νοσοκομείο al-Ahli, γνωστό και ως νοσοκομείο Baptist, ως «ολοκληρωτική καταστροφή».

Ακολουθούν τα σχόλιά του:

  • Η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο έχει ισοπεδωθεί
  • Δεκάδες πτώματα είναι διασκορπισμένα στους δρόμους
  • Πολλά από τα πτώματα πλέον δεν μπορούν να αναγνωριστούν
  • Οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να θάψουν όσο το δυνατόν περισσότερους

11:45 Οι τραυματίες και οι ασθενείς που εγκατέλειψαν το Αλ Σίφα πρέπει να περπατήσουν 7 χλμ για να βρουν περίθαλψη

Τραυματίες και ασθενείς που έφυγαν από το Αλ Σίφα μετά την εκκένωση που διέταξε ο ισραηλινός στρατός πρέπει να φτάσουν πεζή στο επόμενο νοσοκομείο που βρίσκεται στην κεντρική Γάζα.

Όσοι μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους ή να μεταφερθούν από συγγενείς τους στα χέρια ή σε αμαξίδια πρέπει να διανύσουν 7 χλμ σε αυτή την κατάσταση για να βρουν υγειονομική φροντίδα καθώς ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιτρέψει να έρθουν ασθενοφόρα στο σημείο για την εκκένωση.

11:35 Ποτέ δεν ζητήσαμε εμείς εκκένωση λέει ο γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Γάζας

Για ανυπόστατα ψεύδη κάνει λόγο ο Mohammed Zaqout, γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Γάζας, αναφερόμενος στην ανακοίνωση των IDF που αρνείται ότι ο ισραηλινός στρατός διέταξε εκκένωση και ότι απλώς προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει στο αίτημα για εκκένωση που υπέβαλε η διεύθυνση του νοσοκομείου.

Μιλώντας στο Al Jazeera ο κ. Zaqout τόνισε ότι κανένας γιατρός δεν θα έφευγε και ότι εγκατέλειψαν το νοσοκομείο μόνο υπό την απειλή των όπλων. Ακόμα προειδοποίησε ότι πολλοί από τους τραυματίες και τους ασθενείς που έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν κινδυνεύουν να πεθάνουν καθώς χρειάζονται νοσηλεία.

Για τους ασθενείς που έχουν μείνει πίσω καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν είπε ότι δεν έχουν ακόμα επιβεβαίωση από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι θα μπορέσουν να προσεγγίσουν το σημείο και να παραλάβουν τους ασθενείς με ασθενοφόρα.

11:20 «Με ανάγκασαν να φύγω υπό την απειλή όπλου» – Μαρτυρία γιατρού από το Αλ Σίφα

Ο Adnan al-Barsh, επικεφαλής της ορθοπεδικής κλινικής στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο ή ιατρική εγκατάσταση σε λειτουργία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».

«Το νοσοκομείο Baptist είναι πολιορκημένο, το νοσοκομείο της Ινδονησίας είναι ήδη εκτός λειτουργίας χωρίς να έχουν απομείνει πόροι ή ιατρικές προμήθειες. Εμείς ως γιατροί, κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να σώσουμε τα θύματα», είπε.

«Ήμασταν ανένδοτοι να μην φύγουμε χωρίς τους ασθενείς μας… αναγκαστήκαμε να φύγουμε υπό την απειλή όπλων», είπε, προσθέτοντας ότι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται μέσα και γύρω από το νοσοκομείο.

11:14 «Φρικτό, πρωτοφανές, ταπεινωτικό» – Συγγενείς μεταφέρουν τους ασθενείς με τα πόδια εν μέσω εξευτελισμών από τις ισραηλινές δυνάμεις

Ο Munir al-Barsh, γιατρός στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, περιγράφει την εικόνα από την αναγκαστική εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Ο ισραηλινός στρατός τηλεφώνησε περίπου στις 9 π.μ., προειδοποιώντας ότι όλοι όσοι αποχωρούσαν έπρεπε να κουνήσουν ένα λευκό μαντήλι και να περπατήσουν σε μια γραμμή.

«Τους εξευτέλιζαν οι στρατιώτες σε όλο το μήκος του δρόμου», δήλωσε ο al-Barsh.

Περίπου 450 ασθενείς απομακρύνθηκαν, ενώ περίπου 120 ασθενείς έμειναν πίσω επειδή δεν μπορούν να μετακινηθούν. Για να τους βοηθήσουν, παρέμειναν ο διευθυντής του νοσοκομείου, άλλοι τέσσερις γιατροί και μια μικρή ομάδα νοσηλευτών.

Τους υποσχέθηκαν ότι μια αντιπροσωπεία του ΟΗΕ θα φτάσει περίπου στις 11 το πρωί για να φροντίσει όσους έμειναν πίσω, εξήγησε ο αλ-Μπαρς.

«Πολλοί από τους ασθενείς τοποθετήθηκαν σε αναπηρικά καροτσάκια ή κυλιόμενα κρεβάτια. Τα μέλη των οικογενειών αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα τραυματισμένα παιδιά τους ή τους γονείς τους οι ίδιοι.

«Πρόκειται για φρικτές, πρωτοφανείς σκηνές», είπε ο γιατρός.

11:06 Βίντεο από το Αλ Σίφα μετά την εντολή εκκένωσης

Το βίντεο δημοσιεύει το κανάλι Quds News Network στο Telegram.

10:55 Αρνούνται οι IDF ότι διέταξαν την εκκένωση του Αλ Σίφα – «Προθυμοποιηθήκαμε να βοηθήσουμε»

Αρνούνται οι IDF ότι έδωσαν εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου Αλ Σίφα, μετά από αναφορές ότι υγειονομικοί εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις. Ειδικότερα ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι έκανε δεκτό το αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου για εκκένωση που ωστόσο δεν αφορά, όπως ισχυρίζεται, τους υγειονομικούς και τους ασθενείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα το πρωί, οι IDF έκαναν δεκτό το αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου Σίφα να δοθεί η δυνατότητα σε επιπλέον κατοίκους της Γάζας που βρίσκονταν στο νοσοκομείο και θα ήθελαν να απομακρυνθούν, να το κάνουν μέσω της ασφαλούς διαδρομής.

Σε κανένα σημείο, οι IDF δεν διέταξαν την εκκένωση ασθενών ή ιατρικών ομάδων και στην πραγματικότητα πρότειναν ότι οποιοδήποτε αίτημα για ιατρική εκκένωση θα διευκολυνθεί από τις IDF.

Το ιατρικό προσωπικό θα παραμείνει στο νοσοκομείο για να υποστηρίξει τους ασθενείς που δεν μπορούν να εκκενώσουν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας (Παρασκευή), οι IDF παρείχαν πρόσθετα τρόφιμα, νερό και ανθρωπιστική βοήθεια στο νοσοκομείο».

10:48 Εκατοντάδες απομακρύνονται πεζή από το Αλ Σίφα

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται πεζή από το νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο AFP, 450 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούν να να μετακινηθούν.

10:37 Μας αναγκάζουν να φύγουμε από το Αλ Σίφα

Σε νεότερη ενημέρωση από όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού για εκκένωση, ο επικεφαλής εκτάκτων αναγκών μιλώντας στο Al Jazeera, ανέφερε ότι ο ίδιος και το υγειονομικό προσωπικό εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο.

Αυτό που αντικρύζουν έξω από τις εγκαταστάσεις του Αλ Σίφα είναι τρομακτικό, καθώς οι δρόμοι είναι γεμάτοι πτώματα ενώ πολλοί άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι και δεν μπορούν να μετακινηθούν βρίσκονται στο ύπαιθρο.

Ο Omar Zaqout δήλωσε ακόμα ότι η παροχή νερού στο Αλ Σίφα έχει διακοπεί για περισσότερο από μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτό που αποκάλεσε «απουσία υγιεινής και καθαριότητας».

«Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί για περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Τα βρέφη και τα νεογέννητα έχουν μείνει χωρίς οξυγόνο. Δεν είναι παρά μια μεσαιωνική σπηλιά», είπε.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν δώσει σε όλους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, των ασθενών και των εκτοπισμένων ατόμων – μία ώρα για να εγκαταλείψουν τον ιατρικό χώρο.

10:28 Αμφισβητεί τον στόχο για εξάλειψη της Χαμάς η Ιορδανία

Στην ετήσια διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας «Διάλογος της Μανάμα» που διεξάγεται στο Μπαχρέιν, ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος του Ισραήλ να εξαλείψει την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Ο Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε:

Το Ισραήλ λέει ότι θέλει να εξαλείψει τη Χαμάς. Υπάρχουν πολλοί στρατιωτικοί εδώ, απλά δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος.

Προειδοποίησε ότι η Ιορδανία θα κάνει «ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει» τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων, εν μέσω σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών της Λωρίδας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Σαφάντι στη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια του διαλόγου IISS Manama Dialogue στο Μπαχρέιν.

Εκτός του ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου, θα αποτελούσε άμεση απειλή για την εθνική μας ασφάλεια. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να το σταματήσουμε.

10:25 Στους 28 οι νεκροί στη Χαν Γιουνίς

10:15 Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον νότο της Γάζας

Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει ότι το Ισραήλ βομβάρδισε κατοικημένη περιοχή στην πόλη Khuza΄a ανατολικά της περιοχής Χαν Γιουνίς στον νότο της Λωρίδας της Γάζας.

10:03 Μπορέλ: Μόνο η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να έχει τον έλεγχο της μεταπολεμικής Γάζας

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι «η Χαμάς δεν μπορεί να έχει πλέον τον έλεγχο της Γάζας».

«Ποιος λοιπόν θα έχει τον έλεγχο της Γάζας; Νομίζω ότι μόνο ένας μπορεί να το κάνει αυτό – η Παλαιστινιακή Αρχή», δήλωσε μιλώντας στο Διάλογο της Μανάμα, ένα ετήσιο συνέδριο για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας στο Μπαχρέιν.

09:56 Αιματοχυσία: 63 σοροί έφτασαν στο Ινδονησιακό νοσοκομείο στη Βόρεια Γάζα

Μια ιατρική πηγή δήλωσε στο Al Jazeera ότι 63 Παλαιστίνιοι ήταν νεκροί κατά την άφιξή τους στο νοσοκομείο της Ινδονησίας στη βόρεια Γάζα από τα ξημερώματα.

09:50 ΗΠΑ: Η απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς θα οδηγήσει σε αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή δήλωσε το Σάββατο ότι η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς θα οδηγήσει σε αύξηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και σε σημαντική παύση των μαχών στη Γάζα.

«Εάν οι όμηροι απελευθερωθούν, θα δείτε μια σημαντική, σημαντική αλλαγή», δήλωσε ο Μπρετ ΜακΓκαρκ.

Το Reuters μεταδίδει επίσης ότι ο πρίγκιπας διάδοχος του Μπαχρέι κάλεσε την Παρασκευή τη Χαμάς να απελευθερώσει τις Ισραηλινές γυναίκες και τα παιδιά που κρατούνται όμηροι και το Ισραήλ σε αντάλλαγμα να απελευθερώσει από τις φυλακές του Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που, όπως είπε, δεν είναι μαχητές.

09:40 Θρήνος μετά τα δεκάδες θύματα

Ακόμα μία νύχτα αιματοκυλίσματος δίνει τη θέση της σε ένα πρωινό θρήνου. Για πάνω από 40 ημέρες η φρίκη εναλλάσσεται με την οδύνη για τους Παλαιστίνιους της Γάζας που συνεχίζουν να αγωνίζονται για να επιβιώσουν.

Θρήνος σε νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς

Τουλάχιστον 26 νεκροί από την ισραηλινή επίθεση

09:28 Πανικός στο Αλ Σίφα – Αδύνατη η εκκένωση χωρίς ασθενοφόρα

Πηγές από το Αλ Σίφα μιλούν στο Al Jazeera για την κατάσταση πανικού και φόβου που επικρατεί στο νοσοκομείο μεταξύ των υγειονομικών, των ασθενών και των εκτοπισμένων μετά την εντολή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση εντός μίας ώρας.

Θεωρούν ότι αυτή η εντολή είναι αδύνατον να υλοποιηθεί, επειδή δεν έχουν ασθενοφόρα που να λειτουργούν για να μεταφέρουν τον μεγάλο αριθμό ασθενών προς το νότο.

Ο ισραηλινός στρατός δεν τους παρείχε καμία άλλη λύση, κανένα μέσο μεταφοράς, κανένα καύσιμο για τα ασθενοφόρα ή για κανένα αυτοκίνητο για να μεταφέρουν αυτούς τους ασθενείς, τα πρόωρα μωρά, τις εκτοπισμένες οικογένειες στο νότο, όπως διατάχθηκαν να κάνουν.

Όταν συνέβη το ίδιο περιστατικό με το νοσοκομείο al-Quds, ο γιατρός Bashar Murad ζήτησε πολλές φορές από τον ισραηλινό στρατό να παράσχει ασθενοφόρα, μεταφορικά μέσα, να παράσχει τουλάχιστον καύσιμα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν λεωφορεία για τη μεταφορά των ασθενών, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση από τον ισραηλινό στρατό.

Τους διέταξε να μεταφέρουν τους ασθενείς με τα πόδια. Οι γιατροί στο τέλος, έπρεπε να εκκενώσουν αυτούς τους ασθενείς σε νοσοκομειακά κρεβάτια που τα έσπρωχναν στον δρόμο στην άλλη πλευρά.

Αλλά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική, επειδή υπάρχουν πολύ περισσότεροι ασθενείς – πάνω από 300. Σύμφωνα με τις ιατρικές πηγές, οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση και δεν μπορούν να κάνουν το ταξίδι με τα κρεβάτια προς το νότο.

09:15 «Σκοτώσαμε τρομοκράτες στη Ναμπλούς», λέει το Ισραήλ

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι ορισμένοι τρομοκράτες που σκοτώθηκαν σε ολονύκτια επιχείρηση στη Δυτική Όχθη σχεδίαζαν «επικείμενες» επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών και στρατευμάτων.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δυνάμεις και τα αεροσκάφη έπληξαν ένα κρησφύγετο στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα κοντά στη Ναμπλούς.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν ο Μοχάμεντ Ζαχάντ, ο οποίος περιγράφεται στην ανακοίνωση ως «ανώτερος τρομοκράτης» στη Ναμπλούς, ο οποίος συμμετείχε σε διάφορες επιθέσεις με πυροβολισμούς, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης τον Απρίλιο στην Ιερουσαλήμ, στην οποία τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Ζαχάντ δημιούργησε και εξόπλισε έναν τρομοκρατικό πυρήνα νέων, τον οποίο χρησιμοποίησε για να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών.

Η δήλωση αναφέρει ότι οι δυνάμεις ανακάλυψαν επίσης ένα εργαστήριο εκρηκτικών υλών και ότι είχαν τοποθετηθεί μηχανισμοί κατά μήκος και κάτω από τους δρόμους της Μπαλάτα για να στοχεύουν ισραηλινά στρατεύματα.

Πηγή:in.gr