Βράβευσαν τους Χρήστο και Μάρω Στρατάκη στον Χορό των Χρυσανθέμων

Από αριστερά διακρίνονται οι: Ιωάννης Στρατάκης, Δρ Κορίνα Γεροντή, Αικατερίνη Μουτούσση, π. Χρυσόστομος Γκίλμπερτ, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, οι τιμώμενοι Κρίστοφερ και Μάρω Στρατάκη, Ραλλού Ζερβουδάκη και η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Μαντλίν Λαμπίρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

 

Νέα Υόρκη.- Πλημμυρισμένος από σεβασμό, αγάπη και αναμνήσεις ήταν ο Χορός των Χρυσανθέμων του έτους 2023 που διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής η Φιλόπτωχος Αδελφότητα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.

Πρόκειται για μια από τις εμβληματικές εκδηλώσεις της Φιλοπτώχου, η οποία ένεκα των τιμωμένων, Χρήστου (Χριστόφορου) Στρατάκη και της συζύγου του Μάρως απέκτησε πανομογενειακό χαρακτήρα. Ήταν ένας από τους ελάχιστους, αν όχι ο μόνος Χορός των Χρυσανθέμων που είχαμε αντιπροσώπους και από την μείζονα περιοχή της Φιλαδέλφειας μεταξύ των οποίων τον πρώην κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Ντρέξελ Χρήστο Τσετσέκο και την τέως πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ, Γεωργία Χαλάκου.

Συμμετείχαν επίσης αντιπρόσωποι της Χιακής Ομοσπονδίας και του ιστορικού Συλλόγου «Κοραής» Νέας Υόρκης, της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της ομογενειακής τράπεζας «Alma Bank», οι οποίοι με την παρουσία τους ήρθαν να υπενθυμίσουν στους παρισταμένους ότι η προσφορά του Χρήστου και της Μάρως Στρατάκη ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια της τριπολιτειακής Περιοχής της Νέας Υόρκης.

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Μαντλίν Λαμπίρης, ο ιερατικός προϊστάμενος, π Χρυσόστομος Γκίλμπερτ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κι αυτό ένεκα της προ δύο δεκαετιών μεγάλης δωρεάς των τιμωμένων στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ για την δημιουργία ομώνυμης  προικοδοτούμενης έδρας «Christopher and Mary Stratakis Chair in Corporate Governance and Accountability» στην Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Ο Χορός των Χρυσανθέμων έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 17ης Νοεμβρίου 2023 στο «Guastavino’s», στο Μανχάταν, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα. Στο ισόγειο του Κέντρου την ίδια χρονική στιγμή γιόρταζαν οι νέοι επαγγελματίες – μέλη του Καθεδρικού οι οποίοι εξέπεμψαν μηνύματα αισιοδοξίας.

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου, Μαντλίν Λαμπίρη, στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκε στην προσφορά της Φιλοπτώχου και τόνισε ότι πέραν της βοήθειας που παρέχουν σε όσους έχουν ανάγκη έχουν προσφέρει πάνω από $100.000 για την στήριξη διαφόρων προγραμμάτων. Μεταξύ αυτών και το «Memorial Sloan Kettering (MSK) For The Child Life Services Program» το οποίο εφέτος ευεργετήθηκε με το ποσό των $25.000. Την δωρεά παρέδωσε στην κ. Rachel Flannery η τέως πρόεδρος της Φιλοπτώχου Στέφανη Παντελίδη.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την εκδήλωση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τους τιμώμενους παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος του Καθεδρικού και συνάμα γιος τους Ιωάννης Στρατάκης με την σύζυγό του, Δρ. Κορίνα Γεροντή, οι οποίοι αναφέρθηκαν με συγκίνηση στην προσφορά των γονέων τους.

«Οι περισσότεροι γνωρίζουν τον πατέρα μου ως έναν πολύ σοβαρό τύπο, ως σκληρά εργαζόμενο, επιμελή, άνθρωπο με πίστη, φιλάνθρωπο, εξαίρετο οικογενειάρχη και αξιολάτρευτο σύζυγο, πατέρα και παππού», επεσήμανε ο κ. Στρατάκης.

Στη συνέχεια, ο κ. Στρατάκης μοιράστηκε μερικές συγκινητικές οικογενειακές αναμνήσεις προκαλώντας την ευαρέσκεια του κοινού.

Για την προσφορά της Μάρως Στρατάκη μίλησαν οι συνυπεύθυνες του δείπνου Κάθριν Μουτούση και Ραλλού Ζερβουδάκη.

Η Κορίνα Γεροντή, ο σύζυγός της Γιάννης Στρατάκης και η Μάντλιν Λαμπίρη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εμφανώς συγκινημένος από την τιμή ο Χρήστος Στρατάκης αναφέρθηκε στους δεσμούς του με τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας και τόνισε ότι τα πρώτα χρόνια έψελνε στο αναλόγιο και δίδαξε στο σχολείο.

Αναφερόμενος στα δικαιώματα τόνισε ότι συμβαδίζουν με τις ευθύνες. «Αυτό που έχω κάνει στη ζωή μου δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο και μπορώ να σας πω ότι έλαβα περισσότερα από όσα έδωσα… Γνώρισα καταπληκτικούς ανθρώπους που εμπλούτισαν τη ζωή μου και καλλιέργησαν φιλίες που κράτησαν μια ζωή».

Τόσο ο Χρήστος Στρατάκη, όσο και η Μάρω αφιέρωσαν το βραβείο στους γονείς τους και γενικότερα στους πρωτοπόρους μετανάστες που με την ακούραστη εργασία και την ανιδιοτέλεια δημιούργησαν ένα ισχυρό οικοδόμημα, πάνω στο οποίο έχτισαν και θα συνεχίσουν να χτίζουν οι ερχόμενες γενιές.

Η Μάρω Στρατάκη επεσήμανε: «Υπηρέτησα την Φιλόπτωχο για 30 χρόνια και μπορώ να σας πω ότι οι κυρίες που υπηρετούν σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αφοσιωμένες και πολύ σοβαρές όσον αφορά την ευθύνη τους απέναντι σε εσάς, τους υποστηρικτές και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ηταν μια μεγάλη εμπειρία για μένα να είμαι στο ΔΣ με μια τόσο ωραία ομάδα γυναικών. Μου άρεσε πάρα πολύ η συνεργασία μαζί τους και έκανα επίσης εξαιρετικές φίλες».

Οι τιμώμενοι Χριστόφορος Στρατάκης και Μάρω Στρατάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αν και το πλήρωμα του χρόνου έχει παρέλθει για την απόσυρσή της από την ενεργό ενασχόληση με τα της Φιλοπτώχου, εν τούτοις η κ. Στρατάκη επεσήμανε ότι «θα είναι πάντα κοντά στην Φιλόπτωχο και έτοιμη να προσφέρει χείρα βοήθειας, όπου και όποτε κι αν χρειαστεί».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος συνεχάρη τους τιμώμενους και εστίασε την προσοχή του στην αέναη προσφορά τους στην Εκκλησία, στην Παιδεία, στην Εκκλησία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο βήμα η Μάρω και ο Χριστόφορος Στρατάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πηγή:anamniseis.net