Ελληνας γιατρός στις ΗΠΑ «έφαγε» 3,8 εκατ. δολάρια από επιδότηση κορονοϊού και ζούσε στη χλιδή

Facebook

Με τα χρήματα αυτά αγόρασε ρολόγια Rolex και Cartier, σπατάλησε τεράστιο ποσό για να αποκτήσει γιότ ενώ ένα μέρος το έδωσε για να ξεχρεώσει πρόστιμα στο κράτος.

Νέα Υόρκη.- Δικαστήριο της Νέας Υόρκης καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση τον ομογενή γιατρό Κωνσταντίνο Ζαρκάδα, ο οποίος δραστηριοποιείται στης Νέα Υόρκη για μεγαλοπρεπή απάτη που έστησε εκμεταλλευόμενος βοήθημα για τον κορονοϊό ώστε να ζήσει σαν βασιλιάς.

Ο 50χρονος, γνωστός ως Ντίνο σε φίλους και συγγενείς, εκμεταλλεύτηκε το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19, για να χρηματοδοτήσει τον πολυτελή τρόπο ζωής του, αναφέρει η Daily Mail.

Σύμφωνα με το Associated Press εν μέσω της πανδημίας, μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουλίου του 2020, ο Δρ. Ζαρκάδας υπέβαλε με δόλιο τρόπο αίτηση και έλαβε τουλάχιστον 11 δάνεια στο πλαίσιο των προγραμμάτων PPP και EIDLP, ύψους περίπου 3,78 εκατομμυρίων δολαρίων, για λογαριασμό εταιρικών οντοτήτων που ήλεγχε.

Με τα ποσά αυτά αγόρασε ρολόγια Rolex και Cartier αξίας 140.000 δολαρίων για τον εαυτό του και τα μέλη της οικογένειάς του και έδωσε ένα τεράστιο ποσό για να αγοράσει ένα γιοτ, σύμφωνα με την δικογραφεία που σχηματίστηκε σε βάρος του.

Ο Ζαρκάδας χρησιμοποίησε περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια για να εξοφλήσει μέρος μιας προηγούμενης δικαστικής απόφασης σε βάρος του, για παραβίαση μιας μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.

Η πιο θρασύτατη κίνηση του, όμως, ήταν να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να αποπληρώσει μια ομοσπονδιακή αγωγή 80.000 δολαρίων εναντίον του, καθώς είχε κατηγορηθεί ότι παραβίασε τον Νόμο για τις Ελεγχόμενες Ουσίες, χορηγώντας περισσότερες από 20.000 δόσεις ενός φαρμάκου απώλειας βάρους χωρίς να τηρεί ακριβή αρχεία.

Για να αποκρύψει τον δόλιο χαρακτήρα της αγοράς, ο Ζαρκάδας κατέστησε την επιταγή πληρωτέα σε ένα μέλος της οικογένειας που δεν ήταν ο τελικός δικαιούχος των κεφαλαίων και, στο υπόμνημα της επιταγής, ανέφερε ψευδώς ότι τα κεφάλαια ήταν για «εξόφληση μισθοδοσίας».

H πολιτεία της Νέας Υόρκης αποφάσισε να του αφαιρέσει την άδεια ασκήσεων επαγγέλματος ενώ καταδικάστηκε σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

«Ο κατηγορούμενος, επαγγελματίας γιατρός, παραδέχτηκε πως χρησιμοποίησε εκατομμύρια δολάρια οικονομικής ενίσχυσης από την καταστροφή που προκάλεσε ο Covid-19 για να χρηματοδοτήσει έναν πολυτελή τρόπο ζωής που περιλάμβανε την αγορά ακριβών ρολογιών και οχημάτων, καθώς και την προκαταβολή για ένα γιοτ» είχε δηλώσει ο Μπρέον Πις, ομοσπονδιακός εισαγγελέας για την Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Ο δικηγόρος του ομογενή γιατρού, Ρόναλντ Ρούσο είχε δηλώσει: «Ο πελάτης μου ανέλαβε την ευθύνη από την πρώτη μέρα. Η υπόθεση είναι πολύ περίπλοκη και ελπίζω να τα παρουσιάσω όλα στο δικαστήριο πριν την επιβολή της ποινής την ερχόμενη Ανοιξη». Ο Ρούσο επεσήμανε ακόμη πως ο πελάτης του είναι γιατρός από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και έχει ιδιωτικό ιατρείο στο Μανχάταν. «Ο Δρ Ζαρκάδας φρόντιζε τους φτωχότερους από τους φτωχούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας», πρόσθεσε ο Ρούσο.

Φαινόμενο κατάχρησης

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρίσκεται μετά την πανδημία μπροστά σε ένα φαινόμενο κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Πάνω από 3,000 άτομα είναι σήμερα κατηγορούμενοι για απάτη σχετικά με τα κονδύλια που δόθηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Assosiated Press, οι αρχές υπολογίζουν ότι έχουν καταχραστεί περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αναλογεί στο 10% των 4,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει εκταμιεύσει η αμερικανική κυβέρνηση, για να μετριάσει την οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε από την πανδημία.

Πηγή:huffpost.gr