Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και η δικαιολογία του Καραγκιόζη

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η Ματαίωση της συνάντησης του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον Έλληνα επισκέπτη του Λονδίνου Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί,  εαν αποτελεί –που αποτελεί- «απάντηση» στα όσα –λίγα- ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο BBC για τα γλυπτά του Παρθενώνα, θυμίζει  έντονα τη λαϊκή παροιμία «και κερατάς και δαρμένος»… Και, πάντως, είναι αγενής πράξη.

Είναι αλήθεια πώς για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός μέσα στην Πρωτεύουσα της Αγλλίας είπε τα πράγματα με τ΄όνομά τους.  Ναι. Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα από την Ακρόπολη όπου δημιουργήθηκαν, τοποθετήθηκαν, και θαυμάστηκαν για χιλιάδες χρόνια πριν  ο Ελγιν αποφασίσει να τα «σώσει». Χρόνια τώρα  επιζητούσαμε την επιστροφή  των  Γλυπτών του Παρθενώνα με κουβέντες σε διπλωματική γλώσσα και με ύφος σχεδόν παρακλητικό μην τυχόν και ακούγονταν στο εξωτερικό και πίστευαν ότι  πραγματικά τα διεκδικούσαμε…

Τη φορά αυτή ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε την αλήθεια και ως γνωστόν η αλήθεια πονάει… Είπε ότι τα Γλυπτά είναι Κλεμμένα από τον Λόρδο Έλγιν. Κι αυτό «έπεσε βαρύ» στην εκλεπτυσμένη γεύση των Άγγλων… κλεπταποδόχων!!!  Όσο για τα “χρυσόβουλα”, το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποφανθεί: “Η κατοχή δεν συνιστά ιδιοκτησία” (Υπόθεση Λοϊζίδου). Και επομένως ουδείς Τούρκος κατακτητής εδικαιούτο να παραχωρίσει ελληνική περιουσία σε κανέναν.

Η Ντάουνινγκ Στριτ  επιμένει ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για να παραμείνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, με τον εκπρόσωπό του να αναφέρει ότι «έχουμε μια πάγια θέση» και πως «ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου». Τυχαίο ότι το «Νόμιμον» είναι καρκινική γραφή (δηλαδή διαβάζεται το ίδιο και από αριστερά προς τα δεξιά και από δεξιά προς τα αριστερά;)  Ασφαλώς όχι.

Πόσο σοβαρό είναι, όμως, το βρετανικό επιχείρημα; Κάποτε ο Καραγκιόζης σκότωσε τη μάνα του και τον πατέρα του. Στο δικαστήριο ο Πρόεδρος του ζήτησε να απολογηθεί. Και ο Καραγκιόζης, με μισοκακόμοιρο ύφος του είπε: –

«Τι να σας πω, κύριε Πρόεδρε, λυπηθείτε με που είμαι ορφανό»!

Η βολική θέση πως τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ αριστουργήματα ανήκουν  «στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου» (όπως και οι εισπράξεις (!) και μάλιστα, παρεπιμπτόντως, σε |”ασφαλές” περιβάλλον!..) είναι η σύγχρονη εκδοχή της απολογίας του Καραγκιόζη. Και μπορεί να καθησυχάζει τη συνείδηση κάποιων Βρετανών,  αποτελεί, όμως, μία προσβλητική για κάθε νοήμονα άνθρωπο του πλανήτη, μία φτηνή δικαιολογία, για να καμουφλάρουν την αλήθεια! Η οικειοποίησή τους από το Βρετανικό Κράτος συνιστά ένα διαρκές έγκλημα κατά του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Και έπραξε λαμπρά ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που  τους ξεμπρόστιασε.