Fitch: Απόψε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο – Τι λένε Societe Generale, JPM και Commerzbank

Απόψε θα αξιολογήσει ο αμερικανικός οίκος Fitch την ελληνική οικονομία. Ο οίκος Fitch αναμένεται να τοποθετήσει το αξιόχρεο της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα συγκεκριμένα σε BBB- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές. Επίσης επισημαίνεται πως η αναβάθμιση αυτή δεν αναμένεται να έχει κάποια επίδραση στα ομόλογα και στο χρηματιστήριο. Υπενθυμίζεται δε πως ο Fitch Ratings τοποθετεί μέχρι στιγμής την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή την αξιολογεί στο  BB+ και σταθερές προοπτικές.

Στην αξιολόγηση της Ελλάδας της 1ης Δεκεμβρίου από τον Fitch αναφέρθηκαν η Societe Generale, η JPM και η Commerzbank. 

Η Ελλάδα ενδέχεται να θα λάβει άλλη μία αξιολόγηση από την Fitch Ratings μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τον Οκτώβριο από την S&P, είχε πει πρόσφατα η Societe Generale.

Μάλιστα η γαλλική τράπεζα αναφέρεται εκ νέου στην σημερινή αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch.  «Η Fitch θα επανεξετάσει σήμερα την αξιολόγηση της Ελλάδας και αναμένεται να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας σε BBB- από BB+ » σημειώνει σε σημείωμα της η  Societe Generale και προσθέτει πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας.

Επίσης οι αναλυτές της τράπεζες αναφέρουν πως η πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης  δεν αναμένεται να επηρεάσει απότομα τις αγορές. Και αυτό συμβαίνει επειδή οι αγορές έχουν αποτιμήσει ενδεχομένως το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τις εκλογές του Ιουνίου, προστίθεται στο σχετικό σημείωμα.

«Έχουμε  δει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη στην Ελλάδα. Ύστερα από 13 χρόνια, η χώρα ανέκτησε στις 20 Οκτωβρίου την επενδυτική βαθμίδα από την S&P. Αυτό  έγκειται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, στην εντυπωσιακή δημοσιονομική εξυγίανση της αλλά και στο γεγονός ότι την έχουν στηρίξει η ΕΚΤ και ο ΕSM/ΕFSF. Επιπλέον τα δημόσια οικονομικά της χώρας ωφελήθηκαν και από το ταμείο NGEU», επισημαίνει η γαλλική τράπεζα.

Οι εκτιμήσεις της JPM και  της Commerzbank

Η Fitch Ratings αναμένεται να  αναβαθμίσει την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, είχε δηλώσει πρόσφατα και η JPM.

Από την  πλευρά της η Commerzbank αναφέρει πως εάν η Ελλάδα λάβει από τον οίκο  Fitch την επενδυτική βαθμίδα, τότε τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στον δείκτη iBoxx. Υπενθυμίζεται εδώ πως σύμφωνα με τους κανόνες συμπερίληψης για τους δείκτες ευρωπαϊκών ομολόγων EGB, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει την επενδυτική βαθμίδα (αξιολόγηση IG) από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody’s και Fitch) για να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα σε αυτούς.

Οι εκτιμήσεις του οίκου  Fitch για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2023

Σημειώνεται δε πως ο οίκος Fitch είχε κάνει τις προβλέψεις του πρόσφατα για το πώς θα διαμορφωθεί η ελληνική οικονομία το 2023. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να “τρέξει” φέτος με ρυθμό της τάξεως του 2,4% το 2023 ενώ το 2024 η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη στο 1,7 % .Ενώ ο προϋπολογισμός της χώρας που κατατέθηκε στην Βουλή τοποθετεί τον πήχη στο 3% και για το 2025, η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει σε 2%.

Πηγή:enikos.gr