Γνώμη: Η οπαδική βία, η Αστυνομία και τα Δικαιώματα του Πολίτη

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η κρισιμότητα της κατάστασης του τραυματία αστυνομικού, στα γεγονότα του Ρέντη, είναι ασφαλώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της συμπάθειάς μας.  Υπενθυμίζεται ότι ο 31χρονος αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά όταν επλήγη στον μηρό από ναυτική φωτοβολίδα. Ο αστυνομικός νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Όλοι προσευχόμαστε για την καλή της έκβαση.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη, όμως, δεν είναι καθόλου συμπαθητική. Οι μαζικές προσαγωγές στην Ασφάλεια  και, μάλιστα, υπό συνθήκες τις οποίες όλοι  πιστεύουμε ότι θα θέλαμε να ξεχάσουμε, είναι, κατά τη γνώμη μας, άκρως παράδοξες για το δημοκρατικό μας πολίτευμα. (Διαχωρισμός γυναικόπαιδων και βίαιες συλλήψεις όλων των ανδρών!..)

Η σημερινή, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτός από  την οπαδική βία και τα τυχόν πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποτροπή παρομοίων θλιβερών γεγονότων, θα πρέπει να ασχοληθεί, πιστεύουμε, και με το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα των ελευθεριών των πολιτών.

Είναι ανεπίτρεπτο, θα λέγαμε, για μια Δημοκρατία να καταφεύγει σε πρακτικές «όλοι στο τσουβάλι» επειδή οι αστυνομικές αρχές ή οι ηγεσίες των ομάδων, συλλόγων κλπ. δεν μπορούν να προστατεύσουν την ομαλή διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων και τον έλεγχο των εισερχομένων φιλάθλων σ΄αυτές..

Οι λεπτές ισορροπίες που διέπουν τη σωστή λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα από την κάθε Πολιτεία, ώστε να μην τίθενται ούτε κατ’  ελάχιστον σε αμφισβήτηση. Προστατεύουμε τη ζωή, ναι. Αλλά την ίδια ώρα διαφυλάσουμε και τα δικαιώματα των πολιτών. Όλα τα άλλα παρά τις μη αμφισβητούμενες καλές προθέσεις ίσως και την δικαιολογημένη συναδελφική αγανάκτηση,  είναι  επικίνδυνα , για τη Δημοκρατία, παιχνίδια.