Παναθηναϊκός – Μακάμπι Χάιφα 1-2: Αυτοκτονικός και σοκαριστικός αποκλεισμός

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 20′, έχασε πέντε σπουδαίες ευκαιρίες να ισοφαρίσει και το γκολ του Φώτη Ιωαννίδη στο 89′ δεν αρκούσε μετά το δεύτερο γκολ του Σερί στο 74′, χάρη στο οποίο η Μακάμπι Χάιφα πήρε τη νίκη – πρόκριση με 2-1 στη Λεωφόρο.

Παναθηναϊκός-Μακάμπι Χάιφα: Έτσι έπαιξαν

Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξεκίνησε με τον Λοντίγκιν κάτω από τα δοκάρια, στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο του διεθνούς άσου. Αριστερός μπακ ο Χουάνκαρ, δεξιός ο Βαγιαννίδης και ο Γεντβάι με τον Σένκεφελντ οι δύο στόπερ. Αράο στο ”6”, Βιλένα στο ”8” και Μπερνάρντ στο ”10”. Δεξιός εξτρέμ ο Παλάσιος, αριστερός ο Αϊτόρ και στη κορυφή του 4-3-3 ο Ιωαννίδης.

Ο Ντέγκο για την Μακάμπι Χάιφα παρέταξε τον Κέουφ στην υπεράσπιση της εστίας. Κορνούντ αριστερός μπακ-χαφ, Χαγκάγκ δεξιός, Σεκ, Σούντγκρεν και Γκέρσον στο κέντρο των μετόπισθεν. Καφουμάνα, Τσέρι, Μοχάμεντ η τριπλέτα στον άξονα. Νταβίντ και Πιερό οι δύο φορ.

Η άμυνά του δώρισε ξανά γκολ

Η πληγή του Παναθηναϊκού άνοιξε και πάλι απόψε κόντρα στην Μακάμπι, όπως συνέβη και στα τρία προηγούμενα παιχνίδια του ομίλου. Η άμυνα του Τριφυλλιού έκανε… δώρο ξανά γκολ σε έναν αντίπαλο που ούτε ανώτερος ήταν, ούτε απειλούσε, ούτε είχε κυριαρχήσει.

Από ένα τεράστιο λάθος του Σένκεφελντ και του Λοντίγκιν που έκανε εντελώς άστοχη έξοδο, ο Ντέιβιντ στο 20′ μετά από σέντρα του Κορνούντ, σαν σε προπόνηση, αμαρκάριστος, από το ύψος της μικρής περιοχής άνοιξε το σκορ με το κεφάλι.

Το Τριφύλλι που μέχρι εκείνο το σημείο είχε δύο άστοχα σουτ από Αϊτόρ και Βιλένα, ανέβασε την απόδοσή του, πίεσε τους Ισραηλινούς αλλά μεγάλη στιγμή κατάφερε να φτιάξει μόνο στο 30′, όταν ο Κεούφ έδιωξε το τακουνάκι του Ιωαννίδη και στην συνέχεια πρόλαβε τον Αϊτόρ, μετά από σέντρα του Βαγιαννίδη.

Σε γενικές γραμμές η μεσαία γραμμή των ”πρασίνων” δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε, έχασε πολλές μάχες, ο Αράο ήταν σε κακό βράδυ ενώ και στα τελευταία μέτρα έλειψαν οι σωστές αποφάσεις, οι συνεργασίες για να προκύψουν περισσότερες καλές στιγμές απέναντι στην καλά οργανωμένη άμυνα των φιλοξενούμενων.

Ιδανικός αυτόχειρας και πικρός αποκλεισμός

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε καλύτερος, πιο επιβλητικός και με την δεξιά πλευρά να αποδίδει εξαιρετικά, δημιούργησε φάσεις που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει. Στο 48′ ο Παλάσιος σούταρε από καλή θέση άουτ, στο 52′ η κεφαλιά του Γεντβάι πέρασε λίγο άουτ ενώ στο 56′ ο Κέουφ έδιωξε το φάουλ του Αϊτόρ. Στο 64′ ο Κέουφ διώχνει την κεφαλιά του Ιωαννίδη εντυπωσιακά και στην συνέχεια ο Αράο πάνω στην γραμμή δεν πρόλαβε να κάνει επαφή. Στο 70′ ο Μαντσίνι έκανε τρομερή ενέργεια αλλά και πάλι ο πορτιέρε των φιλοξενούμενων έδιωξε.

Σε κάθε επίθεση… μύριζε γκολ για τους γηπεδούχους αλλά η Μακάμπι ήταν αυτή που σκόραρε. Στο 74′ ο Βαγιαννίδης γλίστρησε, η μπάλα έφτασε στον Τσέρι εντός περιοχής και με δυνατό σουτ νίκησε τον Λοντίγκιν.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να πιέζει για το… θαύμα, στο 89′ ο Ιωαννίδης σκόραρε με κεφαλιά αλλά ήταν αργά. Στις καθυστερήσεις η ομάδα από την Χάιφα κράτησε το υπέρ της 2-1 και συνεχίζει στο Conference League.

MAN OF THE MATCH: Σαρέφ Κεούφ. Ο πορτιέρε της Μακάμπι έκανε το ματς της ζωής του απόψε στη Λεωφόρο, καταγράφοντας μερικές σπουδαίες και απόλυτα καθοριστικές επεμβάσεις. Μεγάλο παιχνίδι.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Τσέρι πέτυχε το δεύτερο γκολ της Μακάμπι αλλά αυτός που έκανε την διαφορά ήταν ο Σεκ στο κέντρο της άμυνας που… καθάρισε πάρα πολλές φάσεις εντός περιοχής.Πολύ καλό ματς και από τον Κορνούντ με δύο ασίστ. Για τον Παναθηναϊκό ξεχώρισε όσο κανείς άλλος ο Γιώργος Βαγιαννίδης, αναλαμβάνοντας πολλές πρωτοβουλίες από δεξιά, ειδικά στο δεύτερο μέρος. Στο ύψος του και ο Ιωαννίδης.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους ήταν καταιγιστικός, δημιούργησε ευκαιρίες, έφτιαξε πολύ καλές στιγμές και προϋποθέσεις αλλά τις πέταξε στα σκουπίδια όλες σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς που ήταν απόλυτα κυνικοί. Δύο φάσεις, δύο γκολ.

Η ΓΚΑΦΑ: Μπαρτ Σένκεφελντ και Γιούρι Λοντίγκιν έχουν κάκιστη συμπεριφορά στο πρώτο γκολ της Μακάμπι, επιτρέποντας στον Ντέιβιντ να σκοράρει ένα πολύ εύκολο γκολ.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Καμπάκοφ ήταν πάρα πολύ κακός στον πειθαρχικό έλεγχο, χαρίζοντας πολλές κίτρινες στη Μακάμπι. Στη φάση του γκολ του Τσέρι υπάρχει υποψία οφ-σάιντ του Πιερό που είναι ακάλυπτος μπροστά στον Λοντίγκιν.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Ο Παναθηναϊκός… κατάφερε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να χάσει απόψε στη Λεωφόρο από την Μακάμπι Χάιφα με 2-1 και να αποκλειστεί από την συνέχεια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Για ακόμη μία φορά φέτος στους ομίλους πλήρωσε τα μεγάλα του λάθη στην άμυνα αλλά και την αναποτελεσματικότητα στην επίθεση.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς / 4-3-3): Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Γέντβαϊ, Χουάνκαρ (81’ Μλαντένοβιτς), Μπερνάρ, Αράο, Βιλένα (69’ Τσέριν), Παλάσιος (69’ Μαντσίνι), Ιωαννίδης, Αϊτόρ (89’ Σπόραρ).

ΜΑΚΑΜΠΙ ΧΑΪΦΑ (Μεσαγιέ Ντέγκου / 5-3-2): Κέουφ, Χαγκάγκ, Σούντγκρεν (46’ Φέινγκολντ), Γκέρσον, Σεκ, Κορνού (81’ Ποντγκορεάνου), Σέρι (81’ Χαλαϊλι), Καφουμανά, Μοχάμεντ (32’ Ζαμπέρ), Πιερό, Νταβίντ (67’ Ραφαέλοφ).

Η τελική βαθμολογία του ομίλου του

1 Βιγιαρεάλ 13 9-7
2 Ρεν 12 13-6
3 Μακάμπι Χάιφα 5 3-9
4 Παναθηναϊκός 4 7-10