Αποπομπή του ομογενή δημάρχου Canada Bay στο Σίδνεϊ

Ο Angelo Tsirekas. Φωτογραφία αρχείου: AAP/Mick Tsikas

Σίδνεϊ.- Την αποπομπή του ομογενή δημάρχου Canada Bay, Angelo Tsirekas και τον αποκλεισμό του από πολιτικά αξιώματα για πέντε χρόνια αποφάσισε ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ron Hoenig.

Ο κ. Tsirekas, υπενθυμίζεται, σύμφωνα με πόρισμα έρευνας («Operation Tolosa») της Ανεξάρτητης Επιτροπής κατά της Διαφθοράς (ICAC), προέβη σε «συμπεριφορά σοβαρής διαφθοράς» (serious corrupt conduct), μεταξύ Νοεμβρίου 2015 και Φεβρουαρίου 2019, «επιδιώκοντας και αποδεχόμενος» οφέλη από την κατασκευαστική I-Prosperity Group και τον ατζέντη της, Joseph Chidiac, με τον οποίο φέρεται να διατηρούσε φιλική σχέση.

«Τα οφέλη αυτά περιλάμβαναν υπερπόντιες πτήσεις και διαμονή, αξίας τουλάχιστον 18.800 δολαρίων, ως κίνητρο ή ανταμοιβή για την άσκηση των υπηρεσιακών  καθηκόντων από τον κ. Tsireka, προκειμένου να ευνοήσει συμφέροντα της I-Prosperity που αφορούσαν ακίνητα στο Rhodes», ανέφερε η έκθεση της ICAC, συστήνοντας την απομάκρυνση του κ. Tsireka από το αξίωμά του.

Τέθηκε σε διαθεσιμότητα στις 9 Νοεμβρίου από τον κ. Hoenig και του δόθηκε προθεσμία για να αποδείξει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμά του.

Ο δικηγόρος του κ. Tsireka, Bassam Kazi υποστήριξε με επιτυχία το αίτημά του για επιπλέον χρόνο, ώστε ο ομογενής δήμαρχος να μπορέσει να «ενημερωθεί σχετικά με τα (νομικά) δικαιώματά του».

Εντέλει, ο κ. Hoenig ανακοίνωσε την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, ότι εξέτασε το πόρισμα της «Operation Tolosa» και «διαμόρφωσε την άποψη από τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτήν ότι ο κ. Tsirekas δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη του κοινού ως προς την ακεραιότητα του (δημοτικού) συμβουλίου».

«Η άμεση αποπομπή (dismissal) και ο αποκλεισμός (disqualification) του κ. Tsireka είναι αναγκαία για την προστασία του δημόσιου κύρους του (δημοτικού) συμβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν και προστίθεται:

«Υπάρχουν διαδικασίες που θα επιτρέψουν στους (δημοτικούς) συμβούλους του Canada Bay να καλύψουν την κενή πλέον θέση του δημάρχου για το υπόλοιπο της τρέχουσας θητείας του (δημοτικού) συμβουλίου».

«Η ενδεχόμενη δίωξη ή μη ενός αριθμού ατόμων που αναφέρονται στην έκθεση της ICAC είναι θέμα του Διευθυντή της Εισαγγελίας (Director of Public Prosecutions)».

O κ. Tsirekas, σε δήλωσή του μετά την παύση από τα καθήκοντά του, τόνισε ότι η νομική του ομάδα εξετάζει τα πορίσματα και είναι της άποψης ότι βασίζονται σε «σφάλματα ως προς τα γεγονότα και τον νόμο» (errors of fact and law).

«Οι ενέργειες που βρίσκονται στο επίκεντρο των πορισμάτων σχετικά με την ανάπτυξη της περιοχής Rhodes (Rhodes development) αποδόθηκαν εσφαλμένα σε εμένα και στο δημοτικό συμβούλιο Canada Bay, ενώ στην πραγματικότητα η ευθύνη για την έγκριση του σχεδιασμού ήταν αποκλειστικά υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Ν.Ν.Ο. και όχι του (δημοτικού) συμβουλίου», υπογράμμισε.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Canada Bay αναφέρεται ότι ο αντιδήμαρχος Joseph Cordaro θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντα του δημάρχου πριν από την επίσημη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή νέου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Canada Bay έγινε «άνω-κάτω» μετά από κατάθεση πρότασης για την παραίτηση του κ. Tsireka, η οποία εντέλει καταψηφίστηκε.

Σύμφωνα με το ABC, οι δικηγόροι του επρόκειτο να καταθέσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) αίτηση επανεξέτασης του πορίσματος της ICAC και να υποστηρίξουν ότι δεν πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα έως ότου εκδοθεί απόφαση σχετικά.