Μετά τη Long Covid ήρθε και η Long Flu

Νέα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet Infectious Diseases» καταλήγουν στο συμπέρασμα πως και η γρίπη είναι υπεύθυνη για επίμονα συμπτώματα κυρίως στον πνεύμονα.

Τα χρόνια του κοροναϊού η γρίπη πέρασε σε δεύτερο πλάνο – όχι μόνον επειδή κατά τα πρώτα δύο έτη της πανδημίας ο SARS-CoV-2 εκτόπισε όλους τους άλλους ιούς από την κοινότητα, αλλά και επειδή όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων η Covid αφήνει κατάλοιπα στον οργανισμό, ταλαιπωρώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα ορισμένους ασθενείς. Ομως, νεότερα δεδομένα ανατρέπουν την εικόνα αυτή καθώς μετά τη Long Covid επιβεβαιώθηκε και η Long Flu.

Νέα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet Infectious Diseases» καταλήγουν πως και η γρίπη είναι υπεύθυνη για επίμονα συμπτώματα (σε μικρότερη συχνότητα όμως από τον κορωνοϊό), τα οποία εντοπίζονται στον πνεύμονα.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον εξέτασαν την πορεία της υγείας 81.280 ασθενών στις ΗΠΑ που είχαν νοσηλευτεί στα νοσοκομεία εξαιτίας επιπλοκών της Covid και 10.385 ασθενείς που είχαν επίσης νοσηλευτεί λόγω επιπλοκών της γρίπης.

Οπως διαπίστωσαν ο SARS-CoV-2 ευθυνόταν για 64 από τα 94 επίμονα προβλήματα που εντοπίστηκαν, ενώ η γρίπη προκάλεσε τα 6 από τα 94. Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως ενώ η Long Covid μπορεί να εκδηλωθεί με επίμονα συμπτώματα σε διάφορα όργανα του σώματος, η γρίπη περιορίζεται κυρίως στον πνεύμονα. Και μπορεί τα ίδια δεδομένα να αποδεικνύουν πως ο πανδημικός ιός είναι σαφώς πιο απειλητικός, όμως η γρίπη σε καμία περίπτωση δεν είναι… αθώα, αφού μπορεί να «αφήσει» σε ορισμένους ασθενείς χρόνια δύσπνοια ή βήχα.

Οπως εξηγεί ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Ziyad Al-Aly, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, στο «Saint Louis», οι διαφορές αυτές «μας δείχνουν ότι η γρίπη είναι όντως μία λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως γνωρίζουμε εδώ και 100 χρόνια. Η Covid από την άλλη είναι μία πιο επιθετική και γενικευμένη νόσος». Σπεύδει να προσθέσει όμως ότι και η γρίπη προκαλεί πολλούς θανάτους, υπονοώντας πως οι ασθενείς – με έμφαση εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες – δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν.

Και συνεχίζει: «Αρκετοί νομίζουν πως εφόσον πάρει κανείς εξιτήριο από το νοσοκομείο, έχει ξεμπερδέψει με τη γρίπη ή την Covid. Αυτό ισχύει για την πλειονότητα των περιπτώσεων, όχι για όλους τους ασθενείς. Το να αντιμετωπίζουμε τις δύο νόσους ως οξείες, σημαίνει ότι πραγματικά κοιτάζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου». Και αυτό διότι μερικοί ασθενείς καταλήγουν με μακροχρόνια προβλήματα. «Πρέπει να αποδεχθούμε αυτή την πραγματικότητα και να πάψουμε να υποτιμάμε τις ιογενείς λοιμώξεις. Μπορεί να αποτελέσουν αιτία σοβαρών, χρόνιων παθήσεων».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, όπως προαναφέρθηκε, τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη νοσηλεύθηκαν όλα σε νοσοκομεία, δηλαδή εκδήλωσαν σοβαρές επιπλοκές. Επίσης στη συντριπτική πλειονότητά τους ήταν άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη. Δεδομένου, δε, πως οι ηλικιωμένοι ενήλικοι είναι γνωστό ότι είναι ευάλωτοι τόσο στην Covid-19 όσο και στη γρίπη, τα αποτελέσματα ενδέχεται να μη… μεταφράζονται στο σύνολο του πληθυσμού.

Μακροχρόνια προβλήματα

Σε κάθε περίπτωση πάντως, προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και πιο ήπιες ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Η γρίπη, καθώς και άλλοι κοινοί ιοί, όπως ο Epstein-Barr (που προκαλεί μονοπυρήνωση), φαίνεται ότι πυροδοτούν το σύνδρομο μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας (γνωστό και ως σύνδρομο χρόνιας κόπωσης) – μια μεταλοιμώδη νόσο που μοιράζεται πολλά συμπτώματα με το Long Covid.

Επιπρόσθετα, κατά τη διεξαγωγή μιας ακόμη μελέτης που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, οι ερευνητές παρακολούθησαν άτομα που είχαν αρρωστήσει από διάφορους αναπνευστικούς ιούς, συμπεριλαμβανομένων της Covid-19, της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος. Και όπως διαπίστωσαν τα παρατεταμένα συμπτώματα εμφανίζονταν σε κάθε ομάδα.

Παρομοίως, μια μελέτη του 2021 στην οποία συμμετείχαν άτομα που είχαν διαγνωστεί με αναπνευστικές ασθένειες, έδειξε πως οι μισοί ανέφεραν συμπτώματα που επέμεναν τρεις μήνες αργότερα. Μάλιστα, δεν πρόκειται για άτομα που είχαν νοσήσει με τον πανδημικό ιό και είχαν νοσηλευτεί.

Είναι σημαντικό πάντως να υπογραμμιστεί πως η πανδημία και οι επιπτώσεις της ήταν η αιτία που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο το ερευνητικό ενδιαφέρον προς αυτήν την κατεύθυνση. «Πριν από πέντε χρόνια, ούτε που θα σκεφτόμουν το ενδεχόμενο να εξετάσω τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της γρίπης. Ενα από τα μεγάλα μαθήματα της πανδημίας, όμως, είναι ότι ένας ιός μπορεί να αφήσει για μήνες ή και χρόνια εκατομμύρια ανθρώπους με επίμονα συμπτώματα», συμπληρώνει ο Dr. Ziyad Al-Aly.

ΤΑ ΝΕΑ/in.gr