Το Κοινοβούλιο της NSW τιμά τον διευθυντή του Tempe High School, Σωκράτη Δασσακλή, μετά τη συνταξιοδότησή του

Ο έως τώρα διευθυντής του Tempe High School, Σωκράτης Δασσακλής

Μελβούρνη.- Ο κ. Δασσακλής αποχώρησε από την ενεργό δράση μετά από μια καριέρα που διήρκεσε από το 1986 έως το 2023, κατά την οποία υπηρέτησε ως καθηγητής Αγγλικών, Ιστορίας και Θεάτρου, επικεφαλής δάσκαλος, υποδιευθυντής και, στη συνέχεια, διευθυντής

Το 2023 σηματοδοτεί το τέλος της 37χρονης σταδιοδρομίας στη δημόσια εκπαίδευση για τον έως τώρα διευθυντή του Tempe High School, κ. Σωκράτη Δασσακλή (Socrates Dassaklis), ο οποίος τιμήθηκε από το πολιτειακό Κοινοβούλιο Νέας Νότιας Ουαλίας τόσο για την τεράστια προσφορά του στη δημόσια εκπαίδευση όσο και για τη σημαντική κληρονομιά που αφήνει πίσω του.

Ο κ. Δασσακλής αποχώρησε από την ενεργό δράση μετά από μια καριέρα που διήρκεσε από το 1986 έως το 2023, κατά την οποία υπηρέτησε ως καθηγητής Αγγλικών, Ιστορίας και Θεάτρου, επικεφαλής δάσκαλος, υποδιευθυντής και, στη συνέχεια, διευθυντής.

Ο Ελληνοαυστραλός εκπαιδευτικός δήλωσε ότι επέλεξε το επάγγελμα του δασκάλου από την εποχή που ακόμα ήταν μαθητής.

«Ως μαθητής μου άρεσε να μαθαίνω και όταν μάθαινα κάτι ήθελα πολύ να το μεταδίδω στους άλλους, οπότε η διδασκαλία ήταν κάτι που μου ταίριαζε, παρά το ότι είχα σκεφτεί και άλλες επαγγελματικές διεξόδους», είπε ο κ. Δασσακλής στον «Νέο Κόσμο».

Ο αφυπηρετήσας διευθυντής του Tempe High School, Σωκράτης Δασσακλής, ανάμεσα σε μαθητές στο προαύλιο του σχολείου. Φωτογραφίες: Supplied

«Είχα καλές σχέσεις με τους δασκάλους και καθηγητές μου και μπορούσα να αναγνωρίσω τον σημαντικό ρόλο που έπαιζαν στο να βοηθούν τους νέους να εξοπλιστούν καλύτερα για τη ζωή».

Υιοθέτησε την ίδια ακριβώς στάση όταν και ο ίδιος έγινε εκπαιδευτικός, θέλοντας να καλλιεργήσει την αυτοπεποίθηση σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους, ώστε να μπορέσουν να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους.

«Δεν είχε σημασία αν αυτό σήμαινε εξαιρετικά ακαδημαϊκά αποτελέσματα για έναν μαθητή ή απλώς να περάσει την τάξη για έναν άλλο, η ικανοποίηση για μένα ήταν ότι κάθε μαθητής ένιωθε ότι είχε υποστηριχθεί ώστε να πετύχει το καλύτερο που μπορούσε», είπε.

Ο συνταξιούχος πλέον εκπαιδευτικός μίλησε με αγάπη για τα χρόνια του στο ρόλο του διευθυντή στο Γυμνάσιο Tempe, λέγοντας:

«Είμαι περήφανος για τις συμπεριληπτικές και υποστηρικτικές πρακτικές που εφαρμόσαμε στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο, οι οποίες έχουν αποφέρει εξαιρετικά ακαδημαϊκά αποτελέσματα και έχουν δημιουργήσει ένα θετικό σχολικό περιβάλλον. Έχουμε καλλιεργήσει τις δημιουργικές και τις ψηφιακές τέχνες και έχουμε αναδείξει το σχολείο σε ένα από αυτά που προτιμούνται περισσότερο από την τοπική μας κοινωνία».

Παρατήρησε ότι η εργασία του, ως λειτούργημα, τον έφερε αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που κανείς δεν θα ήθελε ποτέ να αντιμετωπίσει.

«Ο θάνατος ενός μαθητή είναι πάντα δύσκολος… Το να ακούς και να φροντίζεις τους μαθητές που βρίσκονται σε απόγνωση και να παρηγορείς τους γονείς στις δύσκολες στιγμές, αποτελεί, επίσης, ένα από τα πλέον δύσκολα καθήκοντα», είπε ο ομογενής εκπαιδευτικός.

«Από την άλλη, τα lockdown για την COVID δεν ήταν τόσο δύσκολα για μένα και το προσωπικό μου και οι μαθητές πήγαιναν καλά. Ωστόσο, ο τεράστιος φόρτος όσον αφορά διοικητική και δαιχειριστική εργασία για τους δασκάλους και τους διευθυντές σχολείων ήταν μια ακόμα μεγάλη πρόκληση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δασσακλής έλαβε την αναγνώριση της ύψιστης εκτίμησης για το έργο του, όταν ο Ron Hoenig, πολιτειακός υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Νότιας Ουαλίας (ο οποίος εκλέγεται στην έδρα Heffron, στα όρια της οποίας βρίσκεται το Tempe High School), τού απένειμε την τιμητική διάκριση του Κοινοβουλίου.

«Ο Ρον είπε κάποια καλά λόγια για μένα, τα οποία, αρχικά, με έκαναν να ντραπώ. Όμως, παράλληλα, ένιωσα ευχάριστα που δέχτηκα την αναγνώριση από έναν τόσο σεβαστό άνθρωπο», είπε ο εκπαιδευτικός.

Ο Σωκράτης Δασσακλής σε κάποια σχολική δραστηριότητα, ανάμεσα σε μαθήτριες του Tempe High School

Όταν ρωτήθηκε για το ποια ακριβώς επίδραση επιθυμεί να έχει στους μαθητές του, είπε:

«Ελπίζω ότι οι μαθητές που έχω διδάξει να έχουν αφήσει τα σχολεία μου γνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της καλοσύνης και τη σημασία του να μπορούν να συνεργάζονται με ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Τελικά, ελπίζω να τους βοήθησα να γίνουν καλοί Αυστραλοί πολίτες, να είναι ανεκτικοί σε ένα ευρύ φάσμα απόψεων, αλλά και ικανοί να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και να αντισταθούν στον αυταρχισμό».

Ο κ. Δασσακλής ολοκλήρωσε με μια τελευταία έκκληση που απευθύνεται στην ελληνοαυστραλιανή κοινότητα:

«Προτρέπω όλους τους Ελληνοαυστραλούς συμπολίτες μου να στραφούν ξανά προς τη δημόσια εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Οι γονείς μας ήταν αυτοί που την θεμελίωσαν και μας εξυπηρέτησε πολύ καλά μέχρι σήμερα».

Πηγή: neoskosmos.com