Η αντζέντα της επίσκεψης Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Με ένα περιεκτικό, όσο και σύντομο, πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει επαφές με κορυφαίους επενδυτές και ομογενείς σε Νέα Υόρκη και Σικάγο, μεταβαίνει στις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα, με μια περιοδεία που θα περιλαμβάνει τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα φτάσει στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, πρόκειται να δώσει το “παρών” στο σημαντικό φόρουμ (roadshow) της JP Morgan.  Εκεί, μεταξύ άλλων, θα συναντήσει τον ομογενή επικεφαλής του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού, Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon), ο οποίος είχε συναντηθεί ξανά με τον Πρωθυπουργό τον Ιανουάριο του 2022, όταν και είχε μεταβεί στην Αθήνα.  Υπενθυμίζεται ότι ο Ντάιμον, ο οποίος ουδέποτε δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην ελληνοαμερικανική ομογένεια, είναι εγγονός Έλληνα, με τον παππού του, μάλιστα, να έχει διατελέσει και αρθρογράφος στον “Εθνικό Κήρυκα”, αναλύοντας χρηματοοικονομικά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη, στο roadshow της JP Morgan θα μεταβούν και διοικητικά στελέχη των συστημικών τραπεζών, όπως επίσης και της Attica Bank, η οποία φιλοδοξεί να επιτελέσει τον ρόλο του “πέμπτου πόλου” στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.  Κατόπιν τούτου, στο περιθώριο του φόρουμ αναμένεται να πραγματοποιηθούν επαφές με επενδυτικούς οίκους.  Πρόκειται για το δεύτερο υψηλού επιπέδου οικονομικό φόρουμ στο οποίο δίνει το “παρών” ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς το Νοέμβριο είχε μεταβεί στο Λονδίνο, σε μια αντίστοιχη διοργάνωση της Morgan Stanley.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη παραμένει υπό διαμόρφωση, παρόλα αυτά, μέχρι αυτήν την στιγμή, δεν διαφαίνεται να εντάσσεται κάποια συνάντησή του με φορείς της ομογένειας.

Εκδήλωση στο Ελληνικό Εθνικό Μουσείο

Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να αναχωρήσει για το Σικάγο, όπου στις 6:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη μια δεξίωση προς τιμήν του στο Ελληνικό Εθνικό Μουσείο (National Hellenic Museum), η οποία και θα είναι η μοναδική ανοικτή ομογενειακή εκδήλωση στην οποία θα δώσει το “παρών”.

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει πρωινό εργασίας με επιχειρηματίες στο Chicago Council on Global Affairs, ενώ, στις 9:30 το πρωί θα έχει μια δημόσια συζήτηση με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Ίβο Ντάαλντερ (Ivo Daalder), όπου αναμένεται να εστιάσει στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, όπως επίσης και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην έδρα του Κυβερνήτη του Ιλινόις Τζέι Ρόμπερτ Πρίτζκερ (Jay Robert Pritzker), με τον οποίο θα έχει συνάντηση, παρουσία του ομογενούς Υπουργού Εσωτερικών της Πολιτείας, Αλέξη Γιαννούλια (Alexi Giannoulias).

Τέλος, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Σικάγου κ. Ναθαναήλ, σε έναν χώρο που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.  Υπενθυμίζεται πως θα είναι η μοναδική επαφή του κ. Μητσοτάκη με ιεράρχη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, καθότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος θα απουσιάζει σε ταξίδι στο Άγιο Όρος.

Πηγή:ekirikas.com