Oξύς πονόλαιμος: Ενα σπιτικό γιατροσόφι που δεν θα το περιμέναμε ποτέ, κάνει θαύματα

Αυτή την εποχή του χρόνου, με τους ιούς του αναπνευστικού να κάνουν πάρτι και τον περίγυρό μας να βασανίζεται με συμπτώματα όπως ο βήχας και ο πονόλαιμος, δεν είναι παράλογο να μας πιάσει απόγνωση. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν ένα σωρό εκπληκτικές σπιτικές θεραπείες που μπορεί να μην τις έχουμε δοκιμάσει ακόμη, όπως τα τουρσιά και πιο συγκεκριμένα, ο χυμός τους.

Σε αντίθεση με πολλές από τις τάσεις κατά του κρυολογήματος και της γρίπης που γίνονται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα τουρσιά και ο χυμός τουρσί συνίστανται από επιστήμονες και πιστοποιημένους γιατρούς.

Οι πιο κοινές αιτίες πονόλαιμου

«Οι πονόλαιμοι συνήθως προκαλούνται από ιούς του αναπνευστικού», εξηγεί η δρ Λίντα Γιάνσι, ειδικός λοιμωξιολόγος στο Memorial Hermann Hospital, στο Χιούστον.

Βέβαια, η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, η οποία προκαλείται από βακτήρια, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πονόλαιμο, αλλά αυτό αφορά μονάχα το 10% των ενηλίκων.

Στα συνήθη αίτια του πονόλαιμου περιλαμβάνονται επίσης το κάπνισμα, ακόμα και το παθητικό.

Τα συμπτώματα του πονόλαιμου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μια αίσθηση γαργαλητού στο πίσω μέρος του λαιμού
  • Ξηρό και γρατζουνισμένο λαιμό
  • Πόνο στην κατάποση
  • Βήχα

Σπιτικές θεραπείες κατά του πονόλαιμου

  • Γαργάρες με αλατόνερο
  • Γαργάρες με χυμό τουρσί
  • Η κατάποση μιας κουταλιάς μέλι
  • Ένα γλυκό ζεστό ρόφημα

Τουρσιά και χυμός τουρσί για τον πονόλαιμο

Ο χυμός τουρσί καταπραΰνει τον πονόλαιμο χάρη στα κύρια συστατικά του, το αλάτι και το ξύδι, σύμφωνα με τον Σου Νούι Εσκομπάρ, πιστοποιημένο διαιτολόγο με έδρα το Μαϊάμι της Φλόριντα.

«Ο χυμός τουρσί βοηθά στην επαναφορά των φυσιολογικών επιπέδων υγρασίας του λαιμού, στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των βακτηρίων, μετριάζοντας με αυτόν τον τρόπο και την ενόχληση που νιώθουμε στον λαιμό μας», προσθέτει ο ειδικός.

Ο χυμός τουρσί επιφυλάσσει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν την αντιοξειδωτική δράση, που βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, τις προβιοτικές ιδιότητες, που διατηρούν τα βακτήρια του εντέρου σε ισορροπία και τους ηλεκτρολύτες, που επιταχύνουν την ανάκαμψη των αθλητών και αποτρέπουν τις απότομες αυξομοιώσεις του σακχάρου στο αίμα.

Πώς θα επιστρατεύσουμε το τουρσί στη μάχη κατά του πονόλαιμου

Ο Εσκομπάρ συνιστά να κάνουμε γαργάρες με τον χυμό τουρσί αντί να τον πίνουμε. Η Γιάνσι από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι το να πίνουμε χυμό τουρσί ή το να τρώμε λαχανικά τουρσί αποφέρει τα ίδια οφέλη.

Ομολογουμένως αν έχουμε ένα παιδί με πονόλαιμο, ίσως είναι πιο εύκολο να του δώσουμε να τσιμπολογήσει λίγο αγγουράκι τουρσί, παρά να το πείσουμε να κάνει γαργάρες με τον χυμό του.

Πηγή:huffpost.gr