Επιτέλους! Τροπολογία για Επιστολική ψήφο Αποδήμων και στις Εθνικές εκλογές

ΓΝΩΜΗ TOY ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Η κυβέρνηση αποφάσισε να πράξει το σωστό. Να καταθέσει πρόταση για Επιστολική Ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων ΚΑΙ στις Εθνικές Εκλογές. Όπως είπε η Υπουργός Εσωτερικών  Νίκη Κεραμέως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει το δρόμο για μια ακόμη μεγάλη αλλαγή. Για ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της συμμετοχής και της δημοκρατίας: την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές, όχι μόνο στα δημοψήφισματα αλλά και στις εθνικές εκλογές».

Δεν θα κομίσουμε Γλαύκας εις Αθήνας ούτε θα περιαυτολογήσουμε εάν υποστηρίξουμε αυτό που όλοι όσοι ασχολούνται με τον Απόδημο Ελληνισμό και διαβάζουν Panhellenic Post ήδη από χρόνια τώρα γνωρίζουν. Ότι, δηλαδή, τόσο ο υποφαινόμενος, με την συνεχή επί του θέματος αρθρογραφία του,  όσο και το  Hellenic Congress of America, (HECA) το οποίο έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε στην ελληνική πρωτεύουσα, είχαν αναγάγει σε βασικό αίτημά τους προς την γενέτειρα την Επιστολική Ψήφο για τους Έλληνες Απόδημους Ψηφοφόρους. Μάλιστα, τον Μάϊο του 2022 το HECA συγκάλεσε έκτακτο Συνέδριο,  με τη συμμετοχή και άλλων οργανώσεων, για την Επιστολική Ψήφο, όπως και για την ψήφο στις εκλογικές Περιφέρειες στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι οι Έλληνες Ψηφοφόροι του Εξωτερικού.

Και ως προς το πρώτο σκέλος του αιτήματος η σημερινή (χθεσινή) τροποποίηση της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως ανοίγει τον δρόμο για την ΜΑΖΙΚΗ συμμετοχή των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων στις εθνικές βουλευτικές εκλογές. Αρκεί, βεβαίως, να βρεθούν οι απαιτούμενοι 200 και πλέον ψήφοι… Και, όπως  εκτίμησε η Υπουργός Εσωτερικών  Νίκη Κεραμέως, «…η συναίνεση που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα, ανοίγει το δρόμο» για την επίτευξη του πολιτικού αυτού στόχου της Επιστολικής Ψήφου και στις Εθνικές Εκλογές.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ομογενειακού αιτήματος, δηλαδή, την ψήφο στις εκλογικές Περιφέρειες για την ανάδειξη βουλευτών -και όχι,  μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας, κόμματος και διορισμένων από τους αρχηγούς «βουλευτών ομογένειας»- ελπίζουμε ότι και επ΄ αυτού η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεριμνήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές,  ώστε η ψήφος των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων να είναι ΙΣΟΤΙΜΗ με την ψήφο των υπολοίπων Ελλήνων ψηφοφόρων, αλλά ίση και με την ψήφο Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων που ήθελε φθάνουν την ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα και θα ψηφίζουν κανονικά στις εκλογικές τους Περιφέρειες…

Άλλωστε το Σύνταγμα (άρθρο 51) ορίζει: ” Oι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα”…