Πληροφοριοδότης στην έρευνα για δωροδοκία του Μενέντεζ έκανε κρυφές ηχογραφήσεις

Ουάσινγκτον.- Ενα νέο νομικό έγγραφο που κατατέθηκε για την υπόθεση εναντίον του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, Δημοκρατικού από τη Νέα Ιερσέη, αναφέρεται σε ηχογραφήσεις από «εμπιστευτική πηγή».

Οπως αναφέρει η «New York Times», όταν ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κατηγορήθηκε για συνωμοσία με σκοπό να ενεργήσει ως πράκτορας της Αιγύπτου, οι εισαγγελείς συμπεριέλαβαν μια φωτογραφία ενός μικρού δείπνου που διοργάνωσε με τη μέλλουσα σύζυγό του και τρία άτομα με δεσμούς με την Αίγυπτο σε ένα μπριζολάδικο στην Ουάσιγκτον.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι η Ναντίν Μενέντεζ (Nadine Menendez), η οποία παντρεύτηκε τον γερουσιαστή το 2020, ρώτησε έναν από τους συντρόφους τους στο δείπνο: «Τι άλλο μπορεί να κάνει ο έρωτας της ζωής μου για εσάς;».

Αδιευκρίνιστο παραμένει το πώς οι εισαγγελείς έμαθαν το σχόλιο της κ. Μενέντεζ.

Ενα νέο δικαστικό έγγραφο που κατατέθηκε αργά τη Δευτέρα από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στο Μανχάταν προσφέρει μια πιθανή εξήγηση.

Για πρώτη φορά, οι εισαγγελείς αποκάλυψαν ότι ένας εμπιστευτικός πληροφοριοδότης είχε καταγράψει συνομιλίες και είχε μοιραστεί λεπτομέρειες με τους ανακριτές σχετικά με την υπόθεση.

Ούτε το κατηγορητήριο ούτε το νομικό υπόμνημα δίνουν καμία ένδειξη ότι η συνάντηση για το δείπνο στην Ουάσιγκτον, συγκεκριμένα, καταγράφηκε.

Αλλά η κατάθεση προσφέρει νέες λεπτομέρειες σχετικά με τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η κυβέρνηση πέρυσι όταν απήγγειλε κατηγορίες στον κ. Μενέντεζ, τη σύζυγό του και τρεις επιχειρηματίες από το τη Νέα Ιερσέη για συμμετοχή σε μια τεράστια, πολυετή συνωμοσία δωροδοκίας.

Ο κ. Μενέντεζ και η σύζυγός του κατηγορούνται ότι έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε δωροδοκίες, συμπεριλαμβανομένων ράβδων χρυσού, πληρωμών υποθηκών και φακέλων γεμάτων με μετρητά, από τους επιχειρηματίες σε αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες. Και οι πέντε έχουν δηλώσει αθώοι στις κατηγορίες που περιέχονται σε τρία διαδοχικά κατηγορητήρια και θα δικαστούν τον Μάιο.

Η 196σέλιδη νομική έκθεση που κατατέθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έρχεται ως απάντηση στο αίτημα του κ. Μενέντεζ και άλλων κατηγορουμένων τον περασμένο μήνα, να απορριφθούν εντελώς οι κατηγορίες. Οι δικηγόροι του γερουσιαστή έχουν υποστηρίξει ότι οι εισαγγελείς καταβάλλονται από υπερβάλλοντα ζήλο, ποινικοποιούν την κανονική νομοθετική δραστηριότητα και περιφρονούν τις συνταγματικές προστασίες που παρέχονται στα μέλη του Κογκρέσου.

Στην απαρίθμηση των στοιχείων που μοιράστηκαν με τους κατηγορούμενους, οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης έκαναν λόγο για «πληροφορίες από μια συγκεκριμένη εμπιστευτική πηγή», συμπεριλαμβανομένων ηχογραφήσεων και αναφορών για «ενημερώσεις» της πηγής από τους ανακριτές. Η κυβέρνηση επικαλέστηκε επίσης «προσχέδια μεταφράσεων των ηχογραφήσεων», γεγονός που υποδηλώνει ότι οι συνομιλίες έλαβαν χώρα σε γλώσσα διαφορετική από την αγγλική.

Στην κατάθεση της Δευτέρας, οι εισαγγελείς ζήτησαν από τον δικαστή, Sidney H. Stein του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού Δικαστηρίου, να απορρίψει τα αιτήματα των κατηγορουμένων για την άρση των κατηγοριών.

«Οι νομοθέτες δεν θα έπρεπε να στέκονται υπεράνω του νόμου που δημιουργούν, αλλά θα έπρεπε γενικά να δεσμεύονται από αυτόν όπως και οι απλοί άνθρωποι», έγραψαν, επικαλούμενοι νομικό προηγούμενο.

Οι δικηγόροι του κ. Μενέντεζ, 70 ετών, και της κ. Μενέντεζ, 56 ετών, ζήτησαν επίσης χωριστές δίκες για να προστατεύσουν τους πελάτες τους από το να προσφέρουν ενδεχομένως ενοχοποιητική μαρτυρία εναντίον ενός συζύγου, σε περίπτωση που κάποιος από τους δύο καταθέσει ως μάρτυρας στη δική του υπεράσπιση. Οι Μενέντεζ ζήτησαν επίσης να μεταφερθεί η υπόθεση στη Νέα Υόρκη.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τα αιτήματα για χωριστές δίκες αβάσιμα.

«Το κατηγορητήριο καθιστά σαφές πώς συνεργάστηκαν και θα πρέπει να δικαστούν μαζί», έγραψαν οι εισαγγελείς.

Η φωτογραφία του δείπνου στην Ουάσιγκτον, τον Μάιο του 2019, απεικονίζει τον κ. Μενέντεζ και τη σύζυγό του να κάθονται σε ένα γωνιακό τραπέζι, μπροστά από μεγάλα γυάλινα παράθυρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο δείπνο συμμετείχαν άλλα τρία άτομα με δεσμούς με την Αίγυπτο. Πρόκειται για τον Wael Hana, μακροχρόνιο φίλο της κ. Menendez, ο οποίος βρισκόταν στη διαδικασία δημιουργίας μιας επιχείρησης κρέατος halal, η οποία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, χρησιμοποιήθηκε αργότερα για τη διοχέτευση δωροδοκιών στον γερουσιαστή και τη σύζυγό του, και δύο άλλους που δεν κατονομάστηκαν από τους εισαγγελείς. Ο ένας, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους, ήταν ο στρατηγός Ahmed Helmy, ο κορυφαίος κατάσκοπος της Αιγύπτου στην Ουάσιγκτον. Ο άλλος περιγράφηκε από τους εισαγγελείς ως «Αιγυπτιοαμερικανός συνεργάτης του Χάνα».

Πηγή: «New York Times»/ekirikas.com