Νέες δωρεές στην κοπή της πίτας των Βορειοχωριτών Χίου

Από αριστερά διακρίνονται οι Ξανθίππη Νιακόπουλου, Μαρκέλλα Γιαμός, Μαρία Σκιριώτη, Τζένη Κατσιγιώργη, Κώστας Ράλλης, Γιάννης Μουτάφης, Κώστας Γωνιάς, Νίκος Κατσάπης, Δημήτριος Μουτάφης, π. Βασίλειος Λούρος και Στράτος Γατανάς. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου.

 

Νέα Υόρκη.- Σε νέες αξιόλογες δωρεές για την ολοκλήρωση του πρόναου του προσκυνηταρίου της Αγίας Μαρκέλλας στα όρη Κάτσικλς προέβησαν τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα που παρέστησαν στην γιορτή για την κοπή της Βασιλόπιτας.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 και για τρίτη διαδοχική χρονιά στην ιστορική κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρόνξ και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Βασίλειος Λούρος είναι ταυτόχρονα και πνευματικός ηγέτης του Συλλόγου.

Αρχικά τα μέλη και τα στελέχη παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο π. Βασίλειος Λούρος και την Αρτοκλασία υπέρ υγείας των Βορειοχωριτών Χίου και κατ΄ επέκταση της ομογένειας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Μουτάφης με την σύζυγό του Σταυρούλα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου.

Αμέσως οι Βορειοχωρίτες με τους φίλους τους συγκεντρώθηκαν στο κοινοτικό κέντρο «Κυριάκος Φυλακτός» της Ζωοδόχου Πηγής και απόλαυσαν τα κεράσματα του Συλλόγου και της κοινότητας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Μουτάφης αναφέρθηκε στους ειδικούς δεσμούς με την κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής που δημιουργήθηκαν με την προ τριών ετών ανάληψη των καθηκόντων του ιερατικού προϊσταμένου από τον π. Βασίλειο Λούρο.

Ο π. Βασίλειος Λούρος, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» κατάγεται από την Πισπιλούντα της Χίου και τα εννέα τελευταία χρόνια εκτελεί χρέη πνευματικού ηγέτη του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου και του παρεκκλησίου της Αγίας Μαρκέλλας στο Upstate της Νέας Υόρκης.

Ο ιστορικός Σύλλογος και η κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής τα τρία τελευταία χρόνια λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και αλληλουποστηρίζονται.

Από αριστερά διακρίνονται οι Κώστας Γωνιάς, Νίκος Κατσάπης, Δήμητριος Μουτάφης και Νίκος Βλαχόπουλος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου.

Ο π. Βασίλειος Λούρος με την βοήθεια του προέδρου κ. Δημητρίου Μουτάφη και των στελεχών του Συλλόγου έκοψαν και μοίρασαν την βασιλόπιτα στους εκπροσώπους των 25 χωριών της Βορείου Χίου και το φλουρί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έπεσε στο χωριό Χάλανδρα, στα Βορειόχωρα της Χίου.

Το 2024, όπως επεσήμανε ο κ. Μουτάφης είναι έτος ορόσημο, όχι μόνο γιορτάζουν την 74η επέτειο της ιδρύσεώς του, αλλά και διότι την άνοιξη – καιρού επιτρέποντος – θα αξιωθούν να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τα έργα που ξεκίνησαν προ δύο ετών στον ναό της Αγίας Μαρκέλλας στον ιδιόκτητο κτήμα με την λιμνούλα, στο Upstate της Νέας Υόρκης.

Τα έργα, όπως επεσήμανε ο κ. Μουτάφης έχουν εισέλθει στην τελική τους φάση. Έχουν ήδη αγοράσει την μεταλλική σκεπή, η οποία αποτελεί απομίμηση της κεραμοσκεπής και όταν ολοκληρωθεί το έργο το προσκυνητάρι θα μοιάζει με τα προσκυνητάρια της Χίου.

Τα έργα, όπως επεσήμανε ο κ. Μουτάφης, δεν σταματούν στον πρόναο, αλλά θα συνεχιστούν με την ολοκλήρωση της αγιογράφησης.

Ερωτηθείς για τις επικείμενες εκδηλώσεις ο κ. Μουτάφης επεσήμανε ότι το Σάββατο, 11 Μαϊου 2024 θα διοργανώσουν την πασχαλινή εκδρομή, ενώ το διήμερο πανηγύρι της Αγίας Μαρκέλλας θα λάβει χώρα το Σάββατο και την Κυριακή, 13 και 14 Ιουλίου, αντίστοιχα.

Ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» είναι ο μόνος εθνικοτοπικός φορέας τουλάχιστον για τα δεδομένα της τριπολιτειακής περιοχής της Νέας Υόρκης, ο οποίος διαθέτει ιδιόκτητο φερώνυμο ναό της Αγίας Μαρκέλλας, ο οποίος αποτελεί προορισμό για τους Χιώτες από τις διάφορες περιοχές της Βορειοανατολικής Ακτής των ΗΠΑ καθώς διοργανώνονται εκδηλώσεις καθώς επίσης και μυστήρια.