ΑΠΟΨΗ:  Δώδεκα χρόνια συντροφιά με την Panhellenic Post

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δώδεκα χρόνια (12 Φεβρουαρίου 2012-2024) μαζί με την  Panhellenic Post είναι, από κάθε άποψη, ένα ρεκόρ. Κάθε ένας χρόνος γεμάτος εμπειρίες, ειδήσεις, γεγονότα, εδώ και στην Ομογένεια.

Δώδεκα χρόνια αγωνία να ανταποκριθείς, να επαρκέσεις, να προλάβεις, να αξιολογήσεις, να επιλέξεις, να προβάλεις.

Δώδεκα χρόνια ατέλειωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Απέναντι μόνο με τη συνείδησή σου.

Δώδεκα χρόνια συνεχών προβληματισμών, για την επιλογή του καλύτερου από το καλό. Του καλού από το μέτριο, του λιγότερου κακού, όταν η ανάγκη το καλέσει.

Στο τέλος του κάθε χρόνου κάνεις ταμείο. Τι πρόλαβες, τι έχασες, τι  εντύπωση σχημάτισε ο αναγνώστης σου. Που τον ωφέλησες, που τον άφησες αδιάφορο, που τον… νευρίασες.

Από τη μία μεριά η Ομογένεια. Το ζωντανό κύτταρο του ελληνισμού που ζει, δραστηριοποιείται και δημιουργεί εκτός των φυσικών ορίων της πατρίδας. Που αφουγκράζεται και νοιάζεται για την γενέτειρα. Και, από την άλλη, η πατρίδα. Η  μάνα που μεριμνά για τη ζωή, την ασφάλεια και την ευημερία των ξενιτεμένων τέκνων της έστω και εάν κάποιες φορές τα αδικεί, τα κακοκαρδίζει και τα απογοητεύει.

Αλλά και που πάσχει κάθε φορά που τα νέα από την παροικιακή ζωή έρχονται να επιβεβαιώσουν κάποιες  πατροπαράδοτες αδυναμίες της φυλής που τσαλακώνουν τον μανδύα της γενναιότητας, της γενναιοφροσύνης  και της έμφυτης ευφυΐας της φυλής.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς, με τις ασθενείς μας δυνάμεις και τις περιορισμένες μας δυνατότητες, θα μένουμε, όσο αντέχουμε, στις επάλξεις  της Panhellenic Post, επισημαίνοντας  τις αστοχίες, ένθεν κακείθεν ενώ θα επαινούμε τα ορθά και θα αγωνιζόμαστε για την ενότητα  της Ομογένειας, που είναι αδιαπραγμάτευτη στο βαθμό που μόνη αυτή μπορεί να την οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες κατακτήσεις και ακόμη σπουδαιότερα επιτεύγματα, από όσα μέχρι σήμερα έχει επιτύχει.

Και αυτή την ενότητα οφείλουν να προασπίζουν τόσο οι ίδιοι οι Απόδημοι και οι Ομογενείς,  υιοθετώντας τη συνεργασία και την σύμπνοια μεταξύ τους, όσο και η μητέρα-πατρίδα με  σώφρονες αποφάσεις και δίκαιες λύσεις μακριά και έξω από μικροπολιτικούς υπολογισμούς και φθοροποιές μικροκομματικές αντιδικίες  και αδικαιολόγητες φοβίες απέναντι στον εκτός Ελλάδος Ελληνισμό.

Όλα αυτά τα έχουμε ξαναγράψει. Τα επαναλαμβάνουμε και εδώ, γιατί από τη μία μεριά, η σημερινή κατάσταση στον Απόδημο Ελληνισμό, με πρώτο κακό παράδειγμα την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, αλλά και τα θρυλούμενα  περί  την Αρχιεπισκοπή Αμερικής παρασάγγας απέχουν από την επιθυμητή εικόνα ενότητας και ομοψυχίας που κάθε σώφρων άνθρωπος  στην μία και την άλλη άκρη του Ωκεανού θα ήθελε να επικρατεί στην Ομογένεια.

Έπειτα, η παροιμιώδης απροθυμία του ελληνικού κράτους να προβληματισθεί σοβαρά με τον Ελληνισμό του εξωτερικού έχει προκαλέσει ένα σύννεφο σύγχυσης που πλανάται πάνω από τους Απόδημους είτε αυτό αφορά στην ελληνική Παιδεία, είτε στην ψήφο,  είτε στην «στρατηγική» είτε ακόμη και σ΄αυτούς καθαυτούς τους δεσμούς  τους με το μητροπολιτικό κέντρο.

Σ΄αυτές τις συνθήκες, η κάθε μέρα προσλαμβάνει τη μορφή μιας εσωτερικής δοκιμασίας στην προσπάθεια να ενημερώσεις με ακρίβεια, να πληροφορήσεις σωστά και να αξιολογήσεις αντικειμενικά πρόσωπα και πράγματα ώστε να ανταποκριθείς στην ιδιότυπη αποστολή με τρόπο που να στηρίζει και την τιμητική απονομή του Βραβείου Ανταποκριτών «Ευπέπεια 2019» που μας απενεμήθη από τον Σύνδεσμο Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος, τον Φεβρουάριο του 2020.

Και παραμένουμε στο μετερίζι. Μη κινούντες από το χρέος έστω και κάτω από δυσχερείς οικονομικές συνθήκες.

Όσα, αγαθή τη Τύχη, μηνύματα, E mails ή επιστολές ήθελε λάβουμε για την επέτειο των 12 χρόνων της Panhellenic Post, θα τα δημοσιεύσουμε σε Ειδική αφιερωματική έκδοση την επόμενη Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024.