Με οικονομική ατζέντα στην Ινδία ο Μητσοτάκης: Το μενού των συναντήσεων

Οι δύο χώρες συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς και η συνεργασία τους έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια

Η περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων είναι ο στόχος της επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία σήμερα και αύριο, με έμφαση να δίνεται στην ανάδειξη της Ελλάδας ως στρατηγικής, γεωπολιτικής και εμπορικής πύλης προς την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται εδώ πως είχε προηγηθεί η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ινδίας Narendra Modi στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, όπου μάλιστα  είχε δοθεί η πρώτη ευκαιρία  να γίνουν επαφές ανάμεσα σε ινδικές και ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να διερευνηθούν επενδυτικές ευκαιρίες και να οικοδομηθούν σχέσεις και συνεργασίες.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει επισήμως δεκτός από τον κ. Modi, ενώ το απόγευμα θα είναι επίτιμος προσκλεκλημένος και βασικός ομιλητής στο 9th Raisina Dialogue 2024, τη σημαντικότερη πολυμερή Διάσκεψη της Ινδίας για την γεωπολιτική και την οικονομία.

Όπως επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά οι δύο χώρες συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς και η συνεργασία τους έχει  ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, αλλά υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.  Αύριο ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι με την Κοινή Δήλωση αναβάθμισης των σχέσεων σε στρατηγικές (Strategic Partnership) τον περασμένο Αύγουστο οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία με στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι ακόμη η εμβάθυνση και εντατικοποίηση των συνεργειών των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ναυτιλίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του κυβερνοχώρου, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της γεωργίας.

Να σημειωθεί εδώ πως στην Ινδία βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, που πραγματοποίησε  ομιλία  στο 2ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων  στο Νέο Δελχί. «Η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Εξήγησε περαιτέρω ότι «το φιλόδοξο αυτό έργο συνδεσιμότητας θα ενισχύσει τη στρατηγική σημασία των εμπλεκόμενων περιοχών, τόσο από οικονομικής όσο και από γεωπολιτικής άποψης, ενώ παράλληλα θα προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Επιχειρηματική αποστολή υπό τον Κώστα Φραγκογιάννη στην Ινδία

Στην Ινδία βρίσκεται ήδη πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη. Η αποστολή περιλαμβάνει 3 σταθμούς, σε Νέο Δελχί, Βομβάη και Μπάνγκαλορ, όπου έχουν προγραμματιστεί επιχειρηματικά φόρουμ και συναντήσεις μεταξύ των περίπου 70 ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην αποστολή και αντίστοιχων ινδικών.

Οι κλάδοι αιχμής που εκπροσωπούνται στην αποστολή και που θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης στις θεματικές εκδηλώσεις είναι: ενέργεια, ναυτιλία, φαρμακοβιομηχανία, τεχνολογία, βιομηχανικός εξοπλισμός, τρόφιμα και ποτά, τουρισμός, αγορά ακινήτων, κατασκευές και οπτικοακουστική βιομηχανία.

Ειδικά στο Νέο Δελχί, η επίσκεψη προγραμματίστηκε με την ευκαιρία του 2ου Κονκλαβίου Ευρώπης – Ινδίας για την Επιχειρηματικότητα και τη Βιωσιμότητα (India-Europe Business & Sustainability Conclave. Το Κονκλάβιο αποτελεί πρωτοβουλία της Ινδικής κυβέρνησης σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Ινδικών Βιομηχανιών, με στόχο την ανάδειξη της αναγκαιότητας για στενότερη οικονομική συνεργασία Ινδίας-Ευρώπης, προς αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα.

Να σημειωθεί εδώ πως ο κ. Φραγκογιάννης πραγματοποίησε χθες ομιλία στο Κονκλάβιο με έμφαση στη ναυτιλία και τις προοπτικές της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε και στις δυνατότητες συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς.

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «η  ανακοίνωση της G20 για τον εμπορικό διάδρομο που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ινδία, μέσω ναυτιλιακών λιμένων και σιδηροδρομικών γραμμών, την οποία ο Πρόεδρος Bidden χαρακτήρισε ως «επένδυση που αλλάζει το παιχνίδι», παρουσιάζει εξαιρετικές ευκαιρίες συνεργασίας». Για να προσθέσει πως «επιβεβαιώνω τη βούλησή μας να υποστηρίξουμε πλήρως το έργο IMEC. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη, με τα ελληνικά λιμάνια να λειτουργούν ως κόμβος του Διαδρόμου IMEC».

Πηγή: naftemporiki.gr