Επίκαιρες Κουκίδες

Η Επιστολική Ψήφος

*Η επιστολή, που απέστειλαν η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και Θοδωρής Λιβάνιος αντίστοιχα, στους Έλληνες Ψηφοφόρους του Εξωτερικού περί θεσμοθετήσεως της Επιστολικής Ψήφου μόνο κατά το ένα σκέλος της είναι σαφής. Στο σκέλος που αφορά τις Ευρωεκλογές και τα Δημοψηφίσματα. Σ΄αυτές τις δύο περιπτώσεις θεσμοθετήθηκε η επιστολική ψήφος για τους εντός και εκτός Ελλάδος Έλληνες ψηφοφόρους.  (Στο άρθρο 44 παράγραφος 2 εδάφιο α’ του ισχύοντος Συντάγματος, προβλέπεται η διενέργεια δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα).

*Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί τονίζουν ότι «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς να σας ενημερώσουμε ότι μόλις νομοθετήθηκε και το επόμενο σημαντικότατο βήμα από τη Βουλή των Ελλήνων: θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας η επιστολική ψήφος για τους εκλογείς εντός και εκτός επικρατείας». Στο σημείο αυτό δεν ξεκαθαρίζουν οι επιστολογράφοι ότι η επιστολική ψήφος ισχύ ΜΟΝΟΝ για τις Ευρωεκλογές και τα Δημοψηφίσματα και ΟΧΙ για τις εθνικές εκλογές.

*Για τις τελευταίες θα απαιτηθεί νέα ψηφοφορία στη Βουλή, εάν και όποτε κατατεθεί σχετικός Νόμος,  και πλειοψηφία τουλάχιστον των 2/3ων (200 ψήφοι) κάτι που δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί στην τελευταία επί του θέματος ψηφοφορία στη Βουλή. Σε αντίθεση με την επιστολική στις Ευρωεκλογές και τα Δημοψηφίσματα όπου αρκούσε η απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών…

*Το σημειώνουμε αυτό για να μην περάσει η λανθασμένη εντύπωση ότι δήθεν η επιστολική ψήφος θα ισχύει του λοιπού και στις εθνικές εκλογές.  Ο αγώνας (της ομογένειας) συνεχίζεται…

Η περίπτωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

*Η περίπτωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη ξενίζει αρκετά καθώς είναι, ίσως, η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά που ανοικτά αμφισβητείται ένας νέος (εξελέγη προ πενταμήνου) Πρόεδρος κόμματος, στην προκειμένη περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Και ναι μεν ο κ. Κασσελάκης ζήτησε να στηριχθεί από όλους ως τις εθνικές εκλογές του 2027 , διαφορετικά, όπως είπε,  θα προσφύγει και πάλι στους συνέδρους, δηλαδή τη βάση του κόμματος που τον εξέλεξε, αυτό, όμως, δεν πέρασε ακριβώς έτσι, αλλά η «διορία» που του έδωσαν τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας ήταν μέχρι τις Ευρωεκλογές οπότε και θα «κριθεί» εκ του αποτελέσματος που θα φέρει το κόμμα!  Που σημαίνει αυτό: Πρόεδρος υπό διορία!..

*Ξενίζει, επίσης, η αποδιδόμενη στον κ. Κασσελάκη φράση: ¨: Δεν θα γίνω Ιφιγένεια, εάν κάποιος με αμφισβητεί, ας το κάνει τώρα». Μα πόσο πιο καθαρά να διατυπώσει κάποιος την αμφισβήτηση από την θέση της Όλγας Γεροβασίλη, αλλά και από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν συνεχώς μειούμενη την απήχηση του κόμματος στους ψηφοφόρους, την δε δημοτικότητα του κ. Κασσελάκη ως πιθανού πρωθυπουργού στα …τάρταρα;   Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο κόμμα εξουσίας με νεοεκλεγέντα πολλά υποσχόμενο αρχηγό να χάνει συνεχώς έδαφος στην προτίμηση των πολιτών, κάτι που ισοδυναμεί με αποδοκιμασία την οποία ο κ, Κασσελάκης δεν θα την ανατρέψει σκαρφαλώνοντας στα εν τη πλατεία Συντάγματος διανυκτερεύσαντα τρακτέρ των -λόγω εποχής- “αδειούχων” αγροτών.

*Θα μπορούσε η ρήση Κασσελάκη “να κάποιος με αμφισβητεί ας το κάνει τώρα” να ανατραπεί στο “εάν θέλετε να φύγω, φεύγω τώρα”! Θα ήτανε πολιτικά πιό θαρραλέο.

Χρ. Μ.