Ένδοξο Παρελθόν έγινε η «Ατλάντικ Μπανκ» Νέας Υόρκης

Αν περνούσες το κατάστημα της “Ατλάντικ” την περασμένη Παρασκευή έγραφε απ’ έξω “Ατλἀντικ Μπάνκ”. Την Τρίτη ωστόσο έγινε και επίσημα η αλλαγή σε Flagstar. Φωτογραφία: ETA PRESS

Νέα Υόρκη.- . Δεν χρειάστηκε παρά ένα τριήμερο, αυτό που λέμε εδώ “Λόνγκ γουίκεντ” για να επιχειρηθεί να σβήσει από την συλλογική μνήμη της Ομογένειας το όνομα που έλαμψε στον τραπεζικό ουρανό για πάνω από πέντε δεκαετίες και τίμησε όσο κανένα άλλο την ζωή του Έλληνα μετανάστη.

Από την περασμένη Παρασκευή ένα μικρό χαρτί κόλλας, ένα χαρτί 8,5Χ11, προλείαινε το έδαφος της αλλαγής του ονόματος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ομογένειας της «Ατλάντικ Μπανκ».

«Από την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, η τράπεζα Ατλάντικ θα πάψει να υφίσταται. Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου η τράπεζα θα λειτουργήσει με την επωνυμία” Flagstar».

Oσοι πελάτες, που σίγουρα χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν τις μηχανές αυτόματης ανάληψης μέσα στο Σαββατοκύριακο, μάλλον δεν πρόσεξαν την ανακοίνωση αυτή, που ήταν θυροκολλημένη στα υποκατάστηματα της Λεωφόρου Ντίτμαρς και της 30ης Λεωφόρου καθώς και της οδου Μπρόντγουει.

Το χαρτί στην εξώπορτα αναγράφει την αλλαγή των σημάτων και του ονόματος

Το πρωί της Τρίτης στην θέση των πινακίδων και των σημάτων της πάλαι ποτέ ισχυρής «Ατλάντικ Μπανκ» είχαν αναρτηθεί τα νέα σύμβολα.

Βέβαια στο μυαλό των παλαιότερων πελατών το όνομα της “Ατλάντικ” δεν θα σβήσει με μια μονοκονδυλιά.

Και δεν μπορεί να σβήσει γιατί “Ατλάντικ Μπανκ” δεν ήταν ούτε τα κτήρια ούτε τα σύμβολα, αλλά κάτι πιο ουσιαστικό.

Ήταν οι άνθρωποι που αποτελούσαν το προσωπικό της Τράπεζας, από τον Πρόεδρο έως και τον Κλητήρα.

Πόσους και ποιούς να πρωτοαναφέρουμε. Από το θρυλικό για τους επαΐοντες κεντρικό κατάστημα της πλατείας “Χέραλντ Σκουέρ” , απέναντι από το Macy’s. Eκει που χιλιάδες επιχειρηματίες εναπόθεσαν και εμπιστεύτηκαν τις καταθέσεις τους.

Το χαρτί στην εξώπορτα αναγράφει την αλλαγή των σημάτων και του ονόματος

Μέχρι και ελληνικές εφημερίδες έβρισκες και μπορούσες να διαβάσεις καθώς περίμενες την σειρά σου για να εξυπηρετηθείς.

Και βέβαια, σε κάθε άλλο διοικητικό διαμέρισμα της πόλης, τα επονομαζόμενα boroughs, έβρισκες και απο ενα υποκατάστημα της Ατλάντικ Μπανκ.

Στριφογυρίζουν μέσα στο μυαλό μου τα πρόσωπα που γνώρισα και με την πάροδο του χρόνου έγιναν φίλοι μας.

Άλλοι έφυγαν από την ζωή κι άλλοι έφυγαν από το προσκήνιο, λόγω συνταξιοδότησης, ή επειδή βρήκαν καλύτερη θέση σε άλλη, πιο ανταγωνιστική ίσως τράπεζα.

Η «Ατλάντικ Μπανκ» έγραψε την δική της ιστορία και μόνο οι πιο νέοι σε εμπειρίες δεν την γνωρίζουν σε όλο της το μήκος και πλάτος. Ήταν θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Ήταν κοντά σε κάθε Ομογενειακό σύλλογο, σε κάθε  Ελληνοαμερικανική οντότητα. Έδινε το παρών της δυναμικά και πάντοτε χαιρόσουν να συναντάς τους εκπροσώπους της στις εκδηλώσεις των οργανισμών.

Συμμετείχε για δεκαετίες ως χορηγός της Παρέλασης και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Ακόμα και όταν εξαγοράστηκε από την NYCB ακόμα και τότε διατήρησε τον χαρακτήρα της Ομογενειακής τράπεζας.

Ήξερες ότι θα συναντήσεις εκεί, κάποιον υπάλληλο που θα σε εξυπηρετούσε μιλώντας την γλώσσα σου.

Η οικογένειά της «Ατλάντικ Μπανκ» ήταν τόσο μεγάλη που ακόμα και σήμερα μπορούσες να βρεις κάποιο γνωστό σε ένα από τα υποκαταστήματα.

Οι Κοινότητες και οι Σύλλογοι είχαν και διατηρούν από όσο γνωρίζουμε λογαριασμούς στην Ατλάντικ, οπότε και σημειώθηκε αθόρυβα η προαναφερθείσα αλλαγή.

Τώρα πια η σκέψη όλων στέφεται στους πρωτεργάτες της Ατλάντικ. Ένα κεφάλαιο που γράφτηκε με χρυσά γράμματα έκλεισε μέσα σε ένα τριήμερο.

Καληνύχτα Ατλάντικ Μπανκ.

Πηγή:anamniseis.net