Καιρός: «Καμπανάκι» μετεωρολόγων εν όψει καταιγίδων – Στο «μάτι» της κακοκαιρίας και η Αττική

Τι λένε οι επιστήμονες για τα φαινόμενα που θα πλήξουν τη χώρα τις επόμενες ώρες – Δείτε live την πορεία τους

Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και κεραυνούς φέρνει η κακοκαιρία Emil. Όπως τονίζεται στο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ η πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (29/2) έως το πρωί του Σαββάτου (2/3) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και κεραυνούς φέρνει η κακοκαιρία Emil

Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν το βράδυ της Πέμπτης στα δυτικά και την Παρασκευή θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Βροχές, καταιγίδες και σκόνη

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, η γραμμή λαίλαπας του Emil θα φέρει πολύ νερό και μάλιστα σε επικίνδυνο όγκο, με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο το μεσημέρι της Παρασκευής (01/03).

Οι δείκτες αστάθειας θα είναι αρκετά ανεβασμένοι, ωστόσο σε τοπικά επίπεδα υπάρχει ο κίνδυνος πλημμυρικών επεισοδίων. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 7 και 8 μποφόρ ενώ σύμφωνα με τον κύριο Καλλιάνο, μπαίνουμε σε ένα διάστημα συνεχών βροχοσυστημάτων επισημαίνοντας πως «έρχεται ο χειμώνας λίγο πιο αργά».

Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο

Κατά τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, τις επόμενες ώρες αλλάζει το σκηνικό του καιρού, με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές και τις καταιγίδες. Όπως αναφέρει, οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι, στα 5 με 6 -τοπικά έως και 7 με 8 μποφόρ- σε περιοχές του Αιγαίου, και στα 4 με 5 μποφόρ στο Ιόνιο ενώ η θερμοκρασία μέσα στην ημέρα θα φτάσει τους 19 βαθμούς Κελσίου στα νότια.

Από το απόγευμα του Σαββάτου τα φαινόμενα θα έχουν εξασθενήσει σχεδόν παντού. Τοπικές μπόρες θα σημειώνονται κυρίως σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Την Παρασκευή μπόρες, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Αττική, οι οποίες δεν αποκλείεται να έχουν και έντονο χαρακτήρα, ωστόσο ο καιρός θα έχει βελτιωθεί μέχρι το απόγευμα.

Στην Κεντρική Μακεδονία θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες αρχικά στα δυτικά τις πρωινές ώρες, και στη συνέχεια και στην υπόλοιπη περιφέρεια. Μάλιστα τα φαινόμενα θα διατηρηθούν και τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις στα 5 με 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

To βαρομετρικό χαμηλό Emil από την Κεντρική Μεσόγειο που βρίσκεται σήμερα, δεν περνά από την χώρα μας , αλλά κινείται προς τη Βόρεια Αδριατική -ΒΔ Βαλκάνια και σταδιακά εκεί «σβήνει», αναφέρει σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, στην οποία παραθέτει βίντεο που δείχνει την πορεία του:

Αναλυτικά η εξέλιξη του καιρού:

Την Πέμπτη (29-02-24)

Από τις βραδινές ώρες θα επηρεαστούν με βροχές και καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές, τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

Την Παρασκευή (01-03-24)

α. Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν.

β. Από το μεσημέρι θα επηρεαστεί η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά, η ανατολική και η νότια Πελοπόννησος, ενώ το απόγευμα η κεντρική Μακεδονία, οι Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και οι Κυκλάδες.

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην κεντρική Μακεδονία και τις Κυκλάδες, ενώ βαθμιαία θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Το Σάββατο (02/03/24)

Τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και το πρωί στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με βαθμιαία εξασθένηση.

Πηγή: in.gr