Ανδρέας Λοβέρδος: Το σήμα του κόμματος «Δημοκράτες» και η πολιτική διακήρυξη

Την ίδρυση πολιτικού κόμματος, με το όνομα «Δημοκράτες» ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τον Έβρο. Στόχος του, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, είναι να παλέψει για μια ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην προώθηση και αναβάθμιση της μεταρρύθμισης της χώρας. Το νέο κόμμα, όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, είναι «πατριωτικό, λαϊκό, πολιτικά φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό, ψηφιακό, πολυσυλλεκτικό».

«Είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη και θα δώσουμε κι εκεί όλες τις μάχες για την πατρίδα μας, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την Ευρώπη των πολιτών» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας πως δεν ανακοίνωσε τυχαία την ίδρυση των «Δημοκρατών» από τον Έβρο.

«Βρίσκομαι στα σύνορα για να στείλω μήνυμα από ένα μετερίζι που οι Έλληνες φυλάμε Θερμοπύλες, που αποκρούσαμε πρόσφατα το 2020 απόπειρα εισβολής. Ένα μήνυμα φεύγει από εδώ και πηγαίνει σε όλους τους Ευρωπαίους: μόνο ενωμένοι και ασφαλείς θα αγωνιστούμε για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε:

«Συμπολίτες μου,

από τον Έβρο, εδώ που χτυπά δυνατά η καρδιά της Ελλάδας, εδώ που τα σύνορά μας είναι και σύνορα της Ευρώπης, ανακοινώνω την ίδρυση του κόμματός μας.

Το όνομά του, ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ. Ένα κόμμα πατριωτικό, λαϊκό, πολιτικά φιλελεύθερο, εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό, ψηφιακό, πολυσυλλεκτικό. Είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη. Και θα παλέψουμε κι από εκεί για την πατρίδα μας, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την Ευρώπη των πολιτών.

Δεν ξεκινάμε τυχαία από τον Έβρο. Στέλνω ένα μήνυμα από εδώ, από ένα μετερίζι που οι Έλληνες φυλάμε Θερμοπύλες, που πρόσφατα, το 2020, αποκρούσαμε απόπειρα μιας εισβολής.

Ένα μήνυμα φεύγει από εδώ και πηγαίνει σε όλους τους Ευρωπαίους: μόνο ενωμένοι και ασφαλείς θα παλέψουμε, θα αγωνιστούμε με επιτυχία για την αναγέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπολίτες μου, με δυναμισμό, με μετριοπάθεια, με κοινή λογική, εμείς οι Δημοκράτες ξεκινάμε τον αγώνα. Για την καλύτερη Ελλάδα που έχουμε μέσα μας».

Το νέο κόμμα έχει σύμβολο έναν μπλε και κόκκινο κύκλο, (τα χρώματά τους) κάτι που σύμφωνα με ανακοίνωση «αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ζωής, ενότητας και πολλαπλότητας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «στην διαδικτυακή διεύθυνση του κόμματος www.dimokrates.net, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την πολιτική επικαιρότητα των Δημοκρατών, το καταστατικό και τη διακήρυξή τους, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά στις κομματικές δραστηριότητες (υπάρχει φόρμα που μπορεί κανείς να συμπληρώσει και να δηλώσει εάν επιθυμεί να γίνει μέλος του κόμματος, εθελοντής ή και υποψήφιος Ευρωβουλευτής)». Επιπροσθέτως στον ίδιο διαδικτυακό τόπο λειτουργεί το Δίκτυο «ΛΟΙΠΟΝ», ένα σύστημα συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική μέσω τομέων, αντικείμενο του οποίου θα είναι η διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής πάνω στα θέματα που θα εξετάζει».

Η πολιτική διακήρυξη του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου


Η ώρα της κοινής λογικής

Διανύσαμε το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα και οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν πως η πορεία της χώρας χρειάζεται πολλές και συχνά ριζικές διορθώσεις. Ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κόμματα, πολλοί θεωρούν πως στην πολιτική χάνεται η κοινή λογική.

Χωρίς την παραμικρή διάθεση καταστροφολογίας και δίχως να παραγνωρίζουμε τα όσα θετικά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, η ασφάλεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων στην καθημερινή τους ζωή έχει χαθεί. Πρόσφατη οικονομική κρίση, εργασιακή ανασφάλεια, κόστος ζωής που έχει υπερβεί κάθε όριο αντοχής, ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα και παράτυπη μετανάστευση, πανδημία, κλιματική αλλαγή με καταστροφικά φυσικά φαινόμενα που εξελίσσονται σε ρουτίνα, ρύπανση της ατμόσφαιρας που επιδρά στην υγεία των ανθρώπων, ψυχικές διαταραχές που εξαπλώνονται. Το δημόσιο σύστημα υγείας αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες πιέσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη παρά τα θετικά που προσφέρει, προκαλεί υπαρξιακή ανασφάλεια. Οι νέοι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα παγιδεύονται από την κρατική γραφειοκρατία, που τους στερεί τα πλεονεκτήματα της ευελιξίας, της κοινωνικής κινητικότητας, της ευρηματικότητας, άρα και της επαγγελματικής τους προοπτικής. Και τέλος, ο πόλεμος επέστρεψε στη γειτονιά μας. Το «πάμε και όπου βγει», προφανώς δεν οδηγεί πουθενά. Πρέπει να αντιδράσουμε.

Η ισχυρότερη δέσμευση του μεταπολεμικού δυτικού κόσμου έπαψε να ισχύει. Το παρόν δεν είναι πια καλύτερο από το παρελθόν. Ο δημογραφικός μαρασμός απειλεί το έθνος μας. Ο νεοπλουτισμός μολύνει κοινωνικές και πολιτικές αρχές και αξίες και ναρκοθετεί τον δημοκρατικό ορθολογισμό.

Μισό αιώνα μετά την Μεταπολίτευση, ένα τέταρτο ζωής του ελληνικού κράτους, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι βαθιά ηθικό, θεσμικό και εν τέλει πολιτικό. Στα θλιβερά γεγονότα στο Μάτι, το κράτος στάθηκε ανίκανο να συνδράμει και να προστατεύσει τους ανθρώπους που καίγονταν, ενώ η τότε πολιτική ηγεσία επέδειξε βάρβαρη και ανοίκεια συμπεριφορά, ξεγελώντας τους πολίτες. Στα Τέμπη, δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν γιατί η γραφειοκρατία δεν επέτρεψε, επί πολλά χρόνια, να ολοκληρωθεί μία σύμβαση και διότι η έλλειψη αξιολόγησης είχε ως «προϊόν», τον μοιραίο σταθμάρχη. Στη Θεσσαλία, η Κυβέρνηση καθυστερεί να επουλώσει τις πληγές.

Πέρα από την απώλεια αξιοπιστίας των θεσμών του κράτους και της Δημοκρατίας, της αυτοδιοίκησης και της ενημέρωσης του πολίτη, προέκυψε και το μοναδικό φαινόμενο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, να έχουμε Κυβέρνηση χωρίς Αντιπολίτευση.

Η Δημοκρατία είναι η σημαία της πατρίδας μας. Η υπεράσπιση των αρχών της είναι καθήκον μας. Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα. Η συνολική εφαρμογή του Συντάγματος, όλου του Συντάγματος, είναι ευθύνη όλων μας. Συνηθίσαμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα, όχι όμως και τις υποχρεώσεις μας. Συχνά λησμονούμε πως στις συνταγματικές αρχές, κυρίαρχη θέση έχουν η προστασία του Έθνους, της Πατρίδας, της Δημοκρατίας, αλλά και η συμβολή των πλουσιοτέρων στα οικονομικά βάρη της χώρας. Ο πατριωτισμός πρέπει να παραμείνει μόνο σε ασφαλή πολιτικά χέρια. Πατριωτισμός σημαίνει αγάπη για την πατρίδα και όχι μίσος για την πατρίδα των άλλων. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό παράδειγμα.

Το μέλλον των δημοκρατικών πολιτών

Η χώρα δεν έχει Αντιπολίτευση. Στον ορίζοντα δεν υπάρχει καμία άλλη προοπτική διακυβέρνησης. Οι πολίτες δεν ελπίζουν σε ένα διαφορετικό αύριο. Δύο στους τρεις πολίτες πιστεύουν ότι η πολιτική δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις. Η αποχή στις εκλογές διευρύνεται.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν παραδώσει την πολιτική ηγεμονία. Περιορίζονται σε έναν παθητικό ρόλο, όπου κυριαρχεί η πολιτική μεγαλοστομία και ο αρνητισμός «με το στανιό». Η Κυβέρνηση αισθάνεται πως δεν ελέγχεται, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύεται την απόλυτη κυριαρχία της, όχι προς όφελος του λαού, αλλά για να ενισχύσει την εξουσία της. Παράλληλα, οι κομματικοί μηχανισμοί αντικατέστησαν την πολιτική με το παρασκήνιο.

Είναι αδιανόητο το γεγονός, πως ογδόντα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για πολλούς ευρωπαίους ο φασισμός επανεμφανίζεται με τις σύγχρονες παραλλαγές του: τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, τον αυταρχισμό, τον τραμπουκισμό, τη βαρβαρότητα. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά δυστυχώς και στην Ελλάδα.

Για τους δημοκρατικούς πολίτες, η διεκδίκηση της εξουσίας δεν είναι χόμπι, αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση. Ανοίγουμε από τώρα τη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης. Με όλα τα δημοκρατικά κόμματα, με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, για να υπερασπιστούμε το μέλλον που μας ενώνει. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ήρθε επιτέλους η ώρα της κοινής λογικής. Ας κατανοήσουμε όλοι, πως δεν πρέπει να αφήσουμε στους κάθε λογής φασίστες τα επιχειρήματα για την υπεράσπιση της πατρίδας, την προστασία της ασφάλειας των πολιτών, την προστασία των συνόρων της Ελλάδας που αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανάγκη ανανέωσης της Ευρώπης

Η Ευρώπη είναι το άθροισμα των πολιτισμών της. Κι εμείς είμαστε Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη. Στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε, κάθε λαός έχει την ιδιοπροσωπία του, την ιδιαίτερη ταυτότητά του, προσθέτει το δικό του λιθαράκι. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για την πατρίδα μας σε μια Ενωμένη Ευρώπη.

Η ένωση της Ευρώπης ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα, που σήμερα αποτελεί μια ιστορική επιτυχία και προφανώς δεν είναι απλώς μια κοινή αγορά. Χρειαζόμαστε ενιαία εσωτερικά σύνορα και ισχυρά εξωτερικά που προστατεύουν τους πολίτες, και τις αξίες που τους ενώνουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κερδίσει το στοίχημα της νομιμοποίησής της, στα μάτια των πολιτών της, μόνο εάν οι μελλοντικές γενιές αισθανθούν το ευρωπαϊκό περιβάλλον ως υγιές και ασφαλές.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελεί πρώτο στόχο της Ένωσης. Από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλα τα θεσμικά όργανα οφείλουν να έχουν την προστασία του περιβάλλοντος ως βασική προτεραιότητα.

Θέλουμε να ανοίξουμε ξανά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, ισχυρή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, για μια Ευρώπη που προστατεύει τους λαούς της, με κοινωνική συνοχή, ασφάλεια και ευημερία.

Η ανάδειξη του ρόλου της Ε.Ε. στη διεθνή σκηνή είναι ζωτικής σημασίας σε μια εποχή γεωπολιτικών αναταραχών και ανταγωνισμού. Μέσω συνεκτικής δράσης, η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να προστατεύσει τις αξίες της και τους πολίτες της.

Ήλθε η ώρα οι πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης να διαμορφώσουν το σχέδιο για τη μεγάλη ανανέωσή της, για τον παραμερισμό της ευρω-γραφειοκρατίας, για την εκ νέου ανακάλυψη της Ευρώπης του μέλλοντός μας.

Όραμα για την Ελλάδα

Ο ελληνικός τρόπος ζωής προσδιορίζει την ταυτότητά μας. Η ελληνική γλώσσα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της ιστορικής μας συνέχειας. Το ελληνικό φυσικό κάλλος είναι το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Η ιερή κληρονομιά μας. Ευθύνη όλων μας είναι να σταματήσουμε την καταστροφή του. Υποχρέωσή μας η αποκατάσταση και η άνθησή του. Η φυσική Αναγέννηση.

Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός δημοκρατικού κινήματος για τη διαφύλαξη κάθε σπιθαμής αυτής της γης, του κάλλους της, για την προστασία του ελληνικού τρόπου ζωής. Όλα αυτά σήμερα αποτελούν στοιχεία του πατριωτισμού μας ο οποίος, μεταξύ άλλων, απειλείται από το νεοπλουτισμό και τις διαλυτικές του συνέπειες. Απαιτείται μέτρο, απλότητα, προστασία και διαρκής ανανέωση της παράδοσής μας, δίχως λαϊκίστικους εθνικισμούς. Ο λαϊκισμός, είναι εχθρός του λαού και δεν έχει καμμιά σχέση με τη λαϊκότητα.

Η Παιδεία και η Υγεία πρέπει να αποτελούν τους κεντρικούς στόχους, κάθε κυβερνητικής πολιτικής. Τίποτε όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί στους τομείς αυτούς, χωρίς αξιολόγηση και επαρκή χρηματοδότηση. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει επιτέλους, να προσέξει πρωτίστως τη δευτεροβάθμια και ειδικότερα την λυκειακή εκπαίδευση, το δε Υπουργείο Υγείας να συνειδητοποιήσει, ότι δεν είναι μόνο «Υπουργείο Ασθένειας», και ως εκ τούτου πρέπει να δώσει έμφαση στις πολιτικές πρόληψής της.

Όραμά μας είναι η εξάλειψη της φτώχειας. Είμαστε ένα κόμμα που ιδρύεται σήμερα, το 2024. Δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας τις λαϊκίστικες υπερβολές. Γι΄αυτό, ξεκαθαρίζουμε πως θα συνεργαστούμε με οποιοδήποτε κόμμα βάλει ως στόχο του την εξάλειψη της φτώχειας. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ο πλούτος της γης της, οι απεριόριστες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθιστούν το στόχο αυτό εφικτό.

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι σταθερά προσανατολισμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, αλλά οπωσδήποτε στηρίζεται στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και στις διμερείς και πολύ συγκεκριμένες αμυντικές συμφωνίες. Το Κυπριακό αποτελεί χαίνουσα πληγή για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Οφείλουμε να επιδιώξουμε την ένταξη της Κύπρου σε έναν συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μηχανισμό ευρω-ατλαντικής προστασίας.

Η Δημοκρατία δεν είναι πρόβλημα, η Δημοκρατία είναι η μόνη λύση. Οι αξίες της Δημοκρατίας αποτελούν εθνικό κεφάλαιο. Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί εκ νέου μια Δημοκρατία που εξελίσσεται. Με αποτελεσματική και σταθερή Κυβέρνηση, αλλά και με ισχυρή Αντιπολίτευση ως εναλλακτικό κυβερνητικό υποκείμενο.

Η χώρα μας πρέπει να γίνει επιτέλους

Δημοκρατία με κράτος ανθεκτικό και υπηρέτη της οικονομίας και της ευζωίας
Δημοκρατία απαλλαγμένη από τα δεσμά της γραφειοκρατίας, κρατικής και πολιτικής
Δημοκρατία με κράτος δικαίου και κοινωνική δικαιοσύνη
Δημοκρατία με στόχο την εξάλειψη της φτώχιας
Δημοκρατία με ένα αξιόπιστο σύστημα Δικαιοσύνης για όλους
Δημοκρατία με όπλο το αξιόμαχο των μηχανισμών επιβολής της Ειρήνης στην περιοχή
Δημοκρατία, παγκοσμίως αναγνωρίσιμη ως πρότυπο εμβάθυνσης στους δημοκρατικούς θεσμούς
Όλα αυτά υπογραμμίζουν και εκφράζουν τον πατριωτισμό μας, που είναι ένας, ενιαίος, αδιαίρετος. Δεν υπάρχουν είδη πατριωτισμού. Πατριωτισμός σημαίνει αγαπώ την Πατρίδα μου και τηρώ, πάση θυσία, τον όρκο πίστης που έχω δώσει σε αυτήν.

Θα αγωνιστούμε για μία Ελλάδα ασφαλή, ανθρώπινη, υπερήφανη, μία Ελλάδα όπου αξίζει να ζεις. Για την Ελλάδα, το κοινό μας σπίτι. Την καλύτερη Ελλάδα που έχουμε μέσα μας.

Πηγή: enikos.gr