Συμφωνία Διπλής Φορολογίας μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας: “Εκκρεμή ζητήματα που βρίσκονται υπό επεξεργασία”

Steve Georganas MP (left) and Jim Chalmers MP (right).

Ρεπορτάζ 

Ο υπουργός Γεωργανάς απέστειλε επιστολή στον υπουργό Τσάλμερς τον Σεπτέμβριο του 2023 ζητώντας ενημέρωση για τη φορολογική συμφωνία. Στην εν λόγω επιστολή ο Υπουργός Γεωργανάς ανέφερε ότι μετά από μια σειρά συναντήσεων στην Ελλάδα με υπουργούς και πολιτικούς, κατανόησε ότι υπάρχει «σαφής συναίνεση και ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις για να επιλυθούν αυτά τα θέματα». «Δεδομένων αυτών των πληροφοριών και της προθυμίας από την πλευρά τους να προχωρήσουν, παρακαλώ ευγενικά μια ενημέρωση για την πρόοδο της Συμφωνίας για τη Διπλή Φορολογία με την Ελλάδα από το τέλος μας», αναφέρει στην επιστολή του ο ομογενής υπουργός Steve Georganas (Γεωργανάς).

«Είμαι πρόθυμος να εργαστώ από κοινού για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας».

Σε πρόσφατη απάντηση ο υπουργός Τσάλμερς είπε ότι οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών της Αυστραλίας εργάζονται σκληρά για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων φορολογικής συνθήκης με την Ελλάδα.

«Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, παραμένει μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα που βρίσκονται υπό επεξεργασία», αναφέρει στην επιστολή του.

«Η Αυστραλία παραμένει προσηλωμένη στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αλλά σημειώνω ότι αυτές οι συμφωνίες μπορεί να χρειαστούν κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθούν, καθώς ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα και τη συμφωνία του διαπραγματευτικού εταίρου και από τη στιγμή που έχει συμφωνηθεί μια συνθήκη, χρειάζονται συνήθως ένα έως δύο χρόνια να ολοκληρώσει τις διαδικασίες εφαρμογής της συνθήκης και να νομοθετήσει τη συνθήκη, εντάσσοντάς την στο εσωτερικό δίκαιο της Αυστραλίας».

Ο υπουργός Τσάλμερς ολοκλήρωσε δηλώνοντας ότι εκτιμά «την έντονη επιθυμία να υπάρξει διαπραγμάτευση και εφαρμογή της συνθήκης το συντομότερο δυνατό».

«Γνωρίζω τους σημαντικούς πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Αυστραλίας και της Ελλάδας και τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομικής μας σχέσης μόλις αντιμετωπιστούν πολλά από τα φορολογικά εμπόδια στο εμπόριο και τις επενδύσεις μέσω μιας φορολογικής συνθήκης», είπε.

Η ενημέρωση έρχεται δύο χρόνια αφότου η Αυστραλία και η Ελλάδα διεξήγαγαν τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων για μια Συμφωνία Διπλής Φορολογίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο υπουργός Γεωργανάς είπε στον Greek Herald ότι επικοινώνησε για τη φορολογική συμφωνία με πολλούς Ελληνοαυστραλούς ψηφοφόρους του με επενδύσεις στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι ήταν ευχαριστημένος με την απάντηση του υπουργού Chalmers.

greekherald.com.au