Μεγάλες οι ζημιές από φωτιά στην ελληνική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα Αδελαΐδας

Φωτογραφίες: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας «οι ανακριτικές υπηρεσίες έκριναν ότι η πυρκαγιά δεν οφείλεται σε εμπρησμό, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία της εκδήλωσής της».

Αδελαϊδα.-Μεγάλες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στον Ιερό Ναό του Ανδρέου Noarlunga, στην Αδελαΐδα, το βράδυ του Σαββάτου.εφημέριος του ναού Αρμάντος Μαναφής δήλωσε πως «η φωτιά έκανε άνω-κάτω το ναό και προκάλεσε μεγάλες ζημιές καθώς μέρος της εκκλησίας αποτεφρώθηκε.

Ο ίδιος είπε ότι έφυγε από το ναό στις επτά το βράδυ του Σαββάτου και μια ώρα αργότερα 17 πυροσβέστες με αρκετά οχήματα έδιναν μάχη για να συγκρατήσουν τις φλόγες.

Τα αίτια της φωτιάς δεν έγιναν γνωστά.

Για το ίδιο θέμα η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ανακοίνωσε τα ακόλουθα:

«Μετά βαθυτάτης λύπης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ενημερώνει το πλήρωμά της περί της εκδηλώσεως πυρκαγιάς στον Ιερό Ναό του Ανδρέου Noarlunga, στην Αδελαΐδα, το βράδυ του Σαββάτου, 30 Μαρτίου 2024.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίες έσπευσαν στο σημείο, κατέσβεσαν την πυρκαγιά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι ανακριτικές υπηρεσίες έκριναν ότι η πυρκαγιά δεν οφείλεται σε εμπρησμό, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία της εκδήλωσής της. Από το συμβάν δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, ωστόσο προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές, η διαδικασία αποτίμησης των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι ενορίτες του Αγίου Ανδρέου είναι συντετριμμένοι, συγχρόνως όμως και αποφασισμένοι να βοηθήσουν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην αποκατάσταση των ζημιών. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαΐδος, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, εξέφρασε λόγους παρηγορίας: «Τέτοιες συμφορές είναι πάντοτε ανεπιθύμητες και απροσδόκητες, ακόμη κι αν, με τη βοήθεια του Θεού, γίνονται δεκτές. Κατά τη διάρκεια αυτής της ιεράς περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, οι σκέψεις και οι προσευχές μας εντείνονται, ενώ βυθιζόμαστε σε ακόμη περισσότερη συντριβή. Η Εκκλησία θα ξαναφτιαχτεί γιατί η Εκκλησία είναι ο Χριστός. Η Εκκλησία ποτέ δεν καταστρέφεται γιατί σταυρουμένη δοξάζεται και ταπεινουμένη υψώνεται. Η Εκκλησία πάντοτε ακτινοβολεί με τη λαμπρότητά Της μεσ’ από τη λάμψη της αενάου αναστάσεως».

 

Την Κυριακή, 31 Μαρτίου, οι Ιερές Ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν έξω από τον Ιερό Ναό, καθώς οι πιστοί δεν πρόκειται να επιτρέψουν το θλιβερό αυτό γεγονός να επηρεάσει τη λατρεία τους. Αντιθέτως, η πίστη τους ενδυναμώθηκε, με την χάρη του Θεού, και είναι ακλόνητοι στην αποφασιστικότητά τους να αποκαταστήσουν σύντομα την εκκλησία τους στην πρότερη ομορφιά και δόξα της και να την ευτρεπίσουν ακόμη περισσότερο προς δόξαν Θεού».

Πηγή: neoskosmos.com