Σεισμός στην Ταϊβάν: «Οι άνθρωποι ούρλιαζαν» – Τρομακτικά βίντεο κατά τη διάρκεια και μετά τα φονικά Ρίχτερ

Ταϊβάν.- Τις πληγές της μετράει η Ταϊβάν μετά τον καταστροφικό σεισμό 7.2 βαθμών Ρίχτερ το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της χώρας 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η εφημερίδα Guardian μεταδίδει ότι οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 900. Οι αρχές εστιάζουν τώρα την προσοχή τους στους τουλάχιστον 70 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί σε δύο τούνελ μετά από τις μεγάλες κατολισθήσεις που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παγιδευμένοι και εάν έχουν τροφή, νερό ή επικοινωνία με τον έξω κόσμο. «Επίσης, δεν γνωρίζουμε πόσο σοβαρά είναι τα εμπόδια και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για τις ομάδες διάσωσης για να φτάσουν σε αυτούς. Κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος», ανέφερε ο ρεπόρτερ του δικτύου BBC, Rupert Wingfield-Hayes, ο οποίος βρίσκεται στην Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οι ομάδες διάσωσης θα επιχειρήσουν να φτάσουν απόψε στους εγκλωβισμένους.

«Οι άνθρωποι ούϊβάν,  ούρλιαζαν»

Τις πρώτες στιγμές μετά το χτύπημα του η Lanni Hsu άρπαξε τον σκύλο της και την οικογένειά της και κατέβηκε τρέχοντας πέντε ορόφους από τις σκάλες. Κατευθύνθηκε έξω για να αναζητήσει ασφάλεια από τα αντικείμενα που έπεφταν.

Η Hsu ζει στην Χουαλιέν, μια πολυσύχναστη τουριστική πόλη στην ανατολική ακτή της Ταϊβάν. Τρεις άνθρωποι από μια ομάδα επτά ατόμων που έκαναν νωρίς το πρωί πεζοπορία στους λόφους που περιβάλλουν την πόλη καταπλακώθηκαν μέχρι θανάτου από ογκόλιθους που λύθηκαν από τον σεισμό, δήλωσαν στην εφημερίδα Guardian αξιωματούχοι.

Οι κάτοικοι της Χουαλιέν έχουν υποστεί και στο παρελθόν καταστροφικούς σεισμούς. Ωστόσο αυτή ήταν η πιο τρομακτική εμπειρία που είχε βιώσει η Ηsu, όπως ανέφερε η ίδια. Οι πανικόβλητοι γείτονές της αναρωτιόντουσαν τι να κάνουν μετά τον σεισμό. Έμαθαν ότι το υπόγειο του κτιρίου τους είχε αρχίσει να πλημμυρίζει. Φοβούμενοι ότι το κτίριο θα μπορούσε να καταρρεύσει, αποφάσισαν να φύγουν.

Όσο η Hsu και η οικογένειά της οδηγούσαν αναζητώντας έναν ανοιχτό χώρο για καταφύγιο, οι δρόμοι της πόλης μπλόκαραν από αυτοκίνητα και οχήματα των σωστικών συνεργείων.

Ο σεισμός είναι ο ισχυρότερος στην Ταϊβάν τα τελευταία σχεδόν 25 χρόνια και ως προς την ένταση σχεδόν ισοδυναμεί με τον σεισμό «921». Πήρε το όνομά του από την ημερομηνία που έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου 1999, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 2.400 νεκρών.

Ο Yashwanth Kuthati ανέφερε ότι μόλις είχε αφήσει τα παιδιά του στο σχολείο και απομακρυνόταν με το μοτοποδήλατό του μέσα από την πρωινή κίνηση του Χουαλιέν όταν χτύπησε ο σεισμός. Αρχικά, ένιωσε σαν να έφυγε ο αέρας από τα λάστιχα του μοτοποδηλάτου του.

 

Στη συνέχεια, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, επικράτησε χάος καθώς οι οδηγοί γύρω του πάτησαν τα φρένα ή έπεσαν από τα ποδήλατά τους εν μέσω των δονήσεων. Ακόμα και όταν έφτασε σε ασφαλές σημείο, ένιωθε ακόμα ταραγμένος.

«Βλέπαμε ανθρώπους να ουρλιάζουν και οι δονήσεις συνέχιζαν κάθε λίγα λεπτά, για πολλές ώρες. Δεν νομίζω ότι μπορώ να κοιμηθώ μέσα στο σπίτι απόψε. Νιώθω πολύ φοβισμένος», είπε ο Yashwanth Kuthati.

Η Lai Hung-shu, ιδιοκτήτρια ξενώνα στην επαρχία Χουαλιέν, δήλωσε ότι είχε συνηθίσει σε σεισμούς, αλλά αυτός ήταν διαφορετικός. «Όταν ξεκίνησε ο σεισμός, δεν ήμασταν πραγματικά εξαιρετικά νευρικοί, έχουμε σεισμούς όλη την ώρα, αλλά αυτό που ήταν διαφορετικό σε αυτόν τον σεισμό ήταν ότι η δόνηση ήταν πολύ πιο βίαιη και συνεχίστηκε πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως», σημείωσε η γυναίκα.

Ο ξενώνας βρίσκεται στα βουνά και όταν ξεκίνησε ο σεισμός η γυναίκα άκουγε τις κατολισθήσεις. Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν όλη την ημέρα, είπε η Lai Hung-shu, που ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία.

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο έχουμε επισκέπτες στον ξενώνα μας είναι για να δουν την ομορφιά του εθνικού πάρκου Taroko. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα χρειαστεί για να γίνουν οι επισκευές ή για να σκεφτούν οι επισκέπτες να επιστρέψουν εδώ. Ο δρόμος που συνδέει το Χουαλιέν με το βόρειο τμήμα έχει καταστραφεί εντελώς. Αυτή είναι η πιο σοβαρή ζημιά στις υποδομές που έχουμε δει ποτέ», ανέφερε η γυναίκα.