Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφιών του RobertMcCabe στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της Εθνικής Εορτής

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στην Κωνσταντινούπολη, τα εγκαίνια φωτογραφικής Έκθεσης με θέμα: «Η ποίηση της πέτρας. Η κλασσική Ελλάδα μέσα από το φακό του Robert McCabe».

Την εκδήλωση, η οποία είχε ενταχθεί από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο των εορτασμών με αφορμή την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 1821, τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων πολυπληθών προσκεκλημένων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, Αρχιερείς, μέλη του διαπιστευμένου στην Κωνσταντινούπολη Προξενικού Σώματος, ‘Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, σύσσωμο το προεδρείο του Συνδέσμου Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, Έλληνες και ξένοι ανταποκριτές και Τούρκοι δημοσιογράφοι.

Χαιρετίζοντας τους πολυπληθείς προσκεκλημένους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, αφού αναφέρθηκε στο νόημα της Εθνικής εορτής, εστίασε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και το μήνυμα που δόθηκε από τις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται με τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα καθώς και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε μια κρίσιμη περίοδο διεθνώς.

Στη συνέχεια, ο κ. Κούτρας επισήμανε την επιθυμία που είχε το Γενικό Προξενείο να συνδυάσει την Εθνική Εορτή με ένα πολιτιστικό γεγονός στην Κωνσταντινούπολη, όπως η έκθεση φωτογραφιών του διεθνούς φήμης Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe. Ο πολιτισμός «είναι ένα λεπτό νήμα που μας ενώνει όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, θρησκευτικών πεποιθήσεων» ανέφερε ο κ. Κούτρας.

 

Από την πλευρά της, η κ. Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη, κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε στις πτυχές του έργου του καλλιτέχνη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «ο Robert McCabe χρησιμοποιεί το φακό του για να δημιουργήσει μια ποιητική καταγραφή των αρχαιολογικών χώρων, της φύσης και των ανθρώπων της Ελλάδας στις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Από αυτή την πλούσια δεξαμενή φωτογραφιών, επιλέξαμε 55 εικόνες κυρίως από τη συλλογή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, που βρίσκεται στους πρόποδες του ιερού βράχου» ενώ διάβασε και χαιρετισμό του καλλιτέχνη, ο οποίος παρά την επιθυμία του να παραστεί στα εγκαίνια, τούτο δεν κατέστη δυνατό.

«Η πρώτη μου ευκαιρία να φωτογραφίσω τις ελληνικές αρχαιότητες ήταν το 1954 κατά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα. Έγραψα στους γονείς μου ότι οι πέτρες της Ακρόπολης παρουσίαζαν ατελείωτες ευκαιρίες για νέες εικόνες καθώς ο ήλιος κινούνταν στον ουρανό. Διαπίστωσα ότι αυτό εξακολουθεί να ισχύει και 70 χρόνια αργότερα», σημείωσε ο Robert McCabe στο χαιρετισμό του.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη τόσο της Aegean Airlines όσο και του Ε.Ο.Τ.