Η Γ. Συνέλευση της Ομοσπονδίας κήρυξε παράνομο το εκλογικό συνέδριο των π. προέδρων

Από αριστερά διακρίνονται οι Βίκτωρας Γκόρος, Γιώργος Σερέτης, Άννα Νότη, Αναστάσιος Καραγκούνης, Γιώργος Μεϊντάσης, Γιώργος Γεωργόπουλος, Πολ Κοτρώνης και Απόστολος Τραμπάκουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Νέα Υόρκη.-. Η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, η οποία συνήλθε το βράδυ της Τρίτης, 16ης Απριλίου 2024 στο Μινωικό Σπίτι στην Αστόρια κήρυξε παράνομο το διήμερο εκλογικό συνέδριο που συγκάλεσε χθες, Τετάρτη και σήμερα Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 η φερόμενη ως πλειοψηφία της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων.

Η συνέλευση συνεκλήθη από το εκλεγμένο και εν εξορία διοικητικό συμβούλιο και συμμετείχαν 43 οικονομικώς τακτοποιημένοι αντιπρόσωποι, οι οποίοι εκπροσωπούσαν 25 υγιείς Συλλόγους και Αδελφότητες. Ήταν μια υψηλού επιπέδου σύσκεψη και συνάμα η μόνη που ήταν απαλλαγμένη από τους «συλλόγους – σφραγίδες».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη εκδημία του επιτίμου προέδρου και συνάμα ευεργέτη της Ομοσπονδίας, Βασίλειου Σταθάκου, εξήρε την προσφορά του στην Ομοσπονδία και κατ΄ επέκταση στην ομογένεια και κάλεσε τους παρισταμένους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.

Στιγμιότυπο από την γενική συνέλευση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παράλληλα κάλεσε τους αντιπροσώπους όπως παραστούν στο προσκύνημα και στην Εξόδιο Ακολουθία που θα τελεστούν στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν, αύριο και μεθαύριο, αντίστοιχα.

Ο γραμματέας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αναστάσιος Καραγκούνης ανέγνωσε την ανακοίνωση της Επιτροπής η οποία έχει ως εξής:

«Αγαπητά μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, εκ μέρους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που προτάθηκε από εσάς στην γενική συνέλευση που έγινε τον Ιούνιο του 2023  έχουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε ότι λόγω των παρεμβολών, απαγορεύσεων και αποκλεισμών που δεχτήκαμε από την ομάδα των πρώην προέδρων ο έλεγχος των σωματείων και των φορέων της ομοσπονδίας τον οποίο μας αναθέσατε  και αναλάβαμε να κάνουμε δεν ολοκληρώθηκε και είναι ελλιπής.

Οι αντιπρόσωποι των Συλλόγων ενώ παρακολουθούν την συνεδρίαση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Για τον λόγο αυτό δηλώνουμε ότι η Ομοσπονδία δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε σε συνέδριο και εκλογές, αλλά ούτε και σε καταστατικές αλλαγές εάν πρώτα δεν ελεγχθούν οι σύλλογοι και οι φορείς που θα πάρουν μέρος σε αυτές τις διαδικασίες από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας».

H ανωτέρω ανακοίνωση εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Διαφάνειας,

Γεώργιος. Κίτσιος, πρόεδρος, Τάσος Καραγκούνης, γραμματέας»

Αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής, ο κ. Καραγκούνης επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν ελέγξει 35 φορείς και ότι έχουν στην κατοχή τους τις συνδρομές για τα έτη 2023 και 2024.

Στιγμιότυπο από την γενική συνέλευση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παράλληλα διεμήνυσε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι ανεξάρτητη, εκλέχτηκε προ ενός έτους από την γενική συνέλευση και λογοδοτεί μόνο στην ολομέλεια, η οποία αποτελεί το ανώτατο όργανο της Ομοσπονδίας.

Το προεδρείο, όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργόπουλος, είχε καλέσει και την Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου, αλλά ο κ. Παναγιώτης Γεραζούνης δεν παρέστη επικαλούμενος την συνάντηση που είχαν με τον Δήμαρχο Χίου, Δρα. Ιωάννη Μαλαφή στο Χιώτικο Σπίτι και η οποία διεξήχθη την ίδια χρονική στιγμή.

Ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στην επιτυχία της παρελάσεως και συνεχάρη όλα τα μέλη της επιτροπής που εργάστηκαν. Τόνισε επίσης ότι τα στελέχη του εν λόγω συμβουλίου έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία της παρέλασης.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Διπλατανιωτών “Αγία Μαρίνα”, Βασιλείου Γκουρνέλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εκτενή συζήτηση έγινε και για το θέμα του διημέρου εκλογικού συνεδρίου που συγκάλεσε η φερόμενη ως πλειοψηφία των πρώην Προέδρων για σήμερα και για αύριο και η πλειοψηφία το θεώρησε παράνομο, καθώς δεν έχουν ελεγχθεί τα σωματεία που πληρούν τις προϋποθέσεις και να αποκλεισθούν οι σύλλογοι σφραγίδες οι οποίοι διατήρησαν και συνεχίζουν να διατηρούν το κατεστημένο.

Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε όπως κηρύξουν παράνομο το εκλογικό συνέδριο και να το μποϊκοτάρουν.

Ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε και στην δικαστική διαμάχη και τόνισε ότι εντός τεσσάρων μηνών θα αποφανθεί το δικαστήριο και θα επιτρέψει στην νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση να επιστρέψει στο Σταθάκειο και να λήξει μετά από τρία χρόνια η κατάληψή του.

Να σημειώσουμε ότι η φερόμενη ως Επιτροπή των Πρώην Προέδρων η οποία συγκάλεσε το εκλογικό συνέδριο απαρτίζεται από τέσσερις πρώην προέδρους και συγκεκριμένα τους κ.κ. Νικόλαο Διαμαντίδη, Δημήτριο Καλαμαρά, Δήμο Σιώκη και τον Ηλία Τσεκερίδη.

Πηγή:anamniseis.net