Αναφορές για επίθεση σε αμερικανική βάση στη Συρία – Ανησυχία ότι επίκειται εισβολή στη Ράφα

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Γάζα ανέσυραν τα σώματα 180 Παλαιστινίων που βρέθηκαν σε μαζικό τάφο στο Ιατρικό Συγκρότημα Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, δύο εβδομάδες μετά που οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή.

Μία από τις δύο τουλάχιστον αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Ράφα, στη νότια Γάζα, σκότωσε συνολικά 22 άτομα ανάμεσά τους 18 παιδιά και 3 γυναίκες- η πλειοψηφία από την ίδια οικογένεια -, σύμφωνα με τα αρχεία των νοσοκομείων της Λωρίδας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 14 ανθρώπους κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στη Δυτική Όχθη.

Δείτε live

Live οι εξελίξεις στο in

06:00 Η λεπτή ισορροπία της Ιορδανίας ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν

Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας βρίσκεται παγιδευμένο ανάμεσα σε δύο περιφερειακές δυνάμεις και θα μπορούσε ν’ αντιμετωπίσει σοβαρές κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις εάν συνεχίσουν να αυξάνονται οι περιφερειακές εντάσεις.

Η αδύναμη θέση της Ιορδανίας συνεπάγεται ότι οποιαδήποτε περιφερειακή ενέργεια – μια εντατικοποίηση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ ή μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα – μπορεί να έχει εμπρηστικές συνέπειες στο εσωτερικό.

«Οποιοσδήποτε επικείμενος ιρανο-ισραηλινός πόλεμος θα βάλει την Ιορδανία σε τεντωμένο σκοινί», δηλώνει στο Al Jazeera ο Sean Yom, ειδικός σε θέματα Ιορδανίας στο Temple University και συγγραφέας του From Resilience to Revolution.

«Δημόσια, πρέπει να μείνει έξω από τη σύρραξη. Δεν μπορεί να συμπαραταχθεί με κανέναν από τους αντιμαχόμενους», προσθέτει.

05:30 Ο Γκαντς ζητά από τον Μπλίνκεν επανεξέταση των κυρώσεων

Ο υπουργός Μπένι Γκαντς, μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου συνομίλησε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και του ζήτησε η Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την απόφαση επιβολής κυρώσεων σε μια αμφιλεγόμενη μονάδα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), ανέφερε δημοσιογράφος του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, επικαλούμενος το γραφείο του Γκαντς

Προχθές Σάββατο, το Axios ανέφερε πως η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του τάγματος Netzah Yehuda που έχει επιχειρήσει στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα χθες πως θα αγωνιστεί εναντίον της επιβολής κυρώσεων σε βάρος οποιασδήποτε ισραηλινής στρατιωτικής μονάδας.

04:45 Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συζητούν κυρώσεις κατά του Ιράν

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντώνται αργότερα σήμερα Δευτέρα στην Ουκρανία για να συζητήσουν σχετικά με την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Θα επιδιωχθεί να κλειστεί συμφωνία για το πόσο μακριά θα πρέπει να φθάσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ το προπερασμένο Σαββατοκύριακο.

Η ΕΕ έχει εφαρμόσει ήδη διάφορες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, επικαλούμενη την εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προμήθεια UAVs στη Ρωσία (περισσότερα εδώ).

04:00 Η Κατάεμπ Χεζμπολάχ ξαναρχίζει επιθέσεις κατά των ΗΠΑ

Η οργάνωση Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») ανακοίνωσε πως η ίδια και άλλες ιρακινές ένοπλες παρατάξεις προσκείμενες στο Ιράν αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Ιράκ, αφού δεν είδε παρά ελάχιστη πρόοδο στις συνομιλίες για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων κατά την επίσκεψη του ιρακινού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

«Αυτό που έγινε πριν λίγο είναι μόνο η αρχή», τόνισε η Κατάεμπ Χεζμπολάχ, προφανώς αναφερόμενη σε επίθεση με ρουκέτες χθες Κυριακή από τομέα του βόρειου Ιράκ εναντίον βάσης στην οποία σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία.

03:15 O Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορεί τον Γιοάβ Γκαλάντ για διαρροές σε κλειστές συνεδριάσεις

Ισραηλινά δημοσιεύματα της Κυριακής αποκάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ξέσπασαν εντάσεις, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τον υπουργό Ασφαλείας Γιοάβ Γκαλάντ για διαρροές ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ισραηλινού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Kan , ο Νετανιάχου φέρεται να υπαινίχθηκε το θέμα αυτό λέγοντας: «Κάθε φορά που κάθομαι σε μικρές συνεδριάσεις με τον υπουργό Άμυνας, τον επικεφαλής της Μοσάντ και τον επικεφαλής της Shin Bet όλα διαρρέουν. Ξέρω ότι δεν είναι ο επικεφαλής της Μοσάντ και δεν είναι ο επικεφαλής του Shin Bet, οπότε ποιος θα μπορούσε να είναι;».

03:08 Ισραηλινοί κλείνουν το δρόμο μπροστά από φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα

Οι διαδηλωτές, που ανήκουν στο κίνημα Order 9, συγκεντρώθηκαν τη νύχτα στον κόμβο Ντιμόνα του νότιου Ισραήλ, όπου απέκλεισαν τον δρόμο αφού έλαβαν την είδηση ότι φορτηγά με βοήθεια κατευθύνονταν από την Ιορδανία προς τη Γάζα.

Ακροδεξιοί Ισραηλινοί έχουν επανειλημμένα συγκεντρωθεί τους τελευταίους μήνες για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη βοήθεια να φτάσει στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, όπου οι πολίτες αγωνίζονται να επιβιώσουν εν μέσω σοβαρών ελλείψεων τροφίμων.

02:43 Διαδηλωτές στο Παρίσι δείχνουν αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους στη Γάζα

Περίπου 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν κατά του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και της αστυνομικής βίας, ενώ παράλληλα έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και φορώντας κεφιγιέ, φώναζαν συνθήματα όπως «Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα» και «Αντιαποικιοκρατική αντιστασιακή αντισιωνιστική αντίσταση».

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν ηγετικά στελέχη του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας, καθώς και μέλη του αριστερού κόμματος La France Insoumise (Η Ανυπόταχτη Γαλλία).

02:20 Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν τους επιτιθέμενους σε αμερικανική βάση

Ο Ιρακινός πυρήνας μέσων ενημέρωσης για την ασφάλεια δήλωσε ότι οι δυνάμεις του διεξάγουν έρευνες σε μια ευρεία περιοχή για να βρουν τους «παράνομους» που ευθύνονται για την επίθεση με ρουκέτες που είχε ως στόχο τις αμερικανικές δυνάμεις σε βάση στη βορειοδυτική Συρία.

Σε ανακοίνωση των δυνάμεων ασφαλείας που μετέδωσε το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται ότι βρέθηκε η βάση εκτόξευσης των ρουκετών.

01:53 Το μωρό που γεννήθηκε χθες από μητέρα που σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα είναι σε σταθερή κατάσταση

Το μωρό το οποίο γεννήθηκε πρόωρα αφού η μητέρα του σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και έχει πάρει το όνομα Σαμπρίν Τζούντα.

Έχει τοποθετηθεί σε θερμοκοιτίδα στο νοσοκομείο μητρότητας Al-Helal Al-Emairati στη Ράφα.

Το μωρό, που ζυγίζει 1,4 κιλά, γεννήθηκε με επείγουσα καισαρική τομή και είναι σταθερό και βελτιώνεται σταδιακά, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Σαλάμα, τον γιατρό που το κουράρει.

Σε ισραηλινή επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας σκοτώθηκαν η μητέρα, ο πατέρας και η αδελφή του μωρού. Είναι εξαιρετικά σπάνιο στα ιατρικά χρονικά ένα μωρό να γεννηθεί ορφανό.

01:24 Ο Συνασπισμός Στόλου της Ελευθερίας σχεδιάζει να αποπλεύσει στις 24 Απριλίου για τη Γάζα

Ο διεθνής συνασπισμός σκοπεύει να αποπλεύσει αυτόν το μήνα στις 24 Απριλίου,  μεταφέροντας 5.500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και εκατοντάδες διεθνείς παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από 30 χώρες, με σκοπό να αμφισβητήσουν τον παράνομο ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Συνασπισμός Στόλου της Ελευθερίας (Freedom Flotilla Coalition – FFC), μια διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση, παρουσίασε τα σχέδια του για την αποστολή τριών πλοίων από το λιμάνι της Τούζλα στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Με περισσότερους από 1.000 επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, δικηγόρων και ακαδημαϊκών στο πλοίο, ο στολίσκος της Ελευθερίας της Γάζας έχει ως στόχο να παραδώσει βοήθεια απευθείας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διοργανωτές αναμένουν την άδεια από τις τουρκικές αρχές, έχοντας ήδη ενημερώσει τους διεθνείς οργανισμούς για την αποστολή τους. Ο στολίσκος αποτελείται από άοπλους πολίτες, όλοι ενωμένοι στην ειρηνική αποστολή τους να αμφισβητήσουν τον αποκλεισμό. Ακτιβιστές από 12 εθνικές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνοδευόμενοι από δημοσιογράφους, πρόκειται να συμμετάσχουν στην αποστολή, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την ανακούφιση των δεινών της Γάζας.

 01:00 Έξι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην Μπούρκα

Υο Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι τραυματισμοί ήταν αποτέλεσμα βολής αληθινών πυρομαχικών από τις ισραηλινές δυνάμεις και ότι δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Αναφέραμε νωρίτερα ότι ένας αχυρώνας κάηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης εποίκων στην Μπούρκα, ανατολικά της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πηγή:in.gr