Νέα Υόρκη: Παραλίγο αεροπορική τραγωδία – Αεροσκάφος κινδύνευσε να συγκρουστεί με άλλα 4 αεροπλάνα

Η πτήση έλαβε έγκριση για απογείωση και άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον διάδρομο, με τον πιλότο να καταφέρνει ευτυχώς να πατήσει έγκαιρα τα φρένα

Νέα Υόρκη.- Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε αεροπορική τραγωδία στη Νέα Υόρκη, όταν αεροσκάφος της Swiss Air λίγο έλειψε να συγκρουστεί με τέσσερα άλλα αεροσκάφη στο διεθνές αεροδρόμιο JFK.

Όπως αναφέρει, η New York Post, η πτήση της Swiss Air με προορισμό τη Ζυρίχη έλαβε έγκριση για απογείωση από το JFK και άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον διάδρομο, με τον πιλότο να καταφέρνει ευτυχώς να πατήσει έγκαιρα τα φρένα, αφού παρατήρησε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν δώσει έγκριση, κατά τον ίδιο χρόνο και για τέσσερα άλλα αεροπλάνα.

«Λόγω της μεγάλης εμπειρίας και της γρήγορης αντίδρασης του πληρώματος μας, μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση αποκλιμακώθηκε γρήγορα»

Η Swiss Air επαίνεσε τα γρήγορα αντανακλαστικά του προσωπικού κατόπιν της σωτήριας πρωτοβουλίας του πιλότου να διακόψει την πορεία του και να αποφύγει έτσι μια ενδεχόμενη τραγωδία στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.

«Λόγω της μεγάλης εμπειρίας και της γρήγορης αντίδρασης του πληρώματος μας, μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση αποκλιμακώθηκε γρήγορα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Swiss Air.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας διερευνά το περιστατικό.

Παρόμοιο περιστατικό και στην Ουάσινγκτον

Η παραλίγο σύγκρουση στο JFK έγινε μόλις μια μέρα αφότου δύο άλλα αεροσκάφη παραλίγο να συντριβούν στο Εθνικό Αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρίγκαν της Ουάσινγκτον λίγο έξω από την Ουάσιγκτον.

Όπως και στο περιστατικό της Νέας Υόρκης, δύο αεροπλάνα στο αεροδρόμιο της Βιρτζίνια είχαν λάβει έγκριση για απογείωση στον ίδιο διάδρομο την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την FAA.

Χρειάστηκαν περίπου 30 δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας το λάθος, καλώντας απεγνωσμένα τα αεροπλάνα JetBlue και Southwest Airlines να σταματήσουν την πορεία τους πριν συγκρουστούν.

Πηγή: in.gr