Το Ισραήλ ανατινάζει τη Ράφα – Αναφορές ότι έκλεισε το συνοριακό πέρασμα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press ισραηλινά τανκς έφτασαν στα 200 μέτρα μακριά από τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα τη νύχτα.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δηλώνει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση έχει αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που υποβλήθηκε από τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ωστόσο, απαντά ότι η πρόταση απέχει πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά η κυβέρνηση θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για συνομιλίες.

Την ίδια ώρα, το πολεμικό συμβούλιο αποφάσισε ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα, όπου δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι ανατολικές συνοικίες.

Δείτε live:

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in:

08:34 Αναφορές ότι έκλεισε το πέρασμα της Ράφα

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της συνοριακής αρχής της Γάζας, τον οποίο επικαλείται το Reuters, το πέρασμα, που αποτελεί την κύρια πηγή βοήθειας για τη Γάζα, αναγκάστηκε να κλείσει από την παλαιστινιακή πλευρά λόγω της παρουσίας ισραηλινών τεθωρακισμένων.

08:28 Δύο εκρήξεις κοντά σε πλοίο που ταξίδευε νότια του Άντεν της Υεμένης

Ο βρετανικός Οργανισμός Ναυτιλιακού Εμπορίου (Maritime Trade Operations, UKMTO) του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι έλαβε αναφορά για δύο εκρήξεις σε κοντινή απόσταση από εμπορικό πλοίο που ταξίδευε περίπου 150 χιλιόμετρα (82 ναυτικά μίλια) νότια της πόλης Άντεν της Υεμένης.

Σύμφωνα με τον UKMTO, ο «πλοίαρχος του εμπορικού πλοίου» δήλωσε ότι όλο το πλήρωμα και το πλοίο είναι ασφαλή μετά τις εκρήξεις, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι μαχητές Χούθι στην Υεμένη έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν, τα οποία, όπως λένε, έχουν διασυνδέσεις με το Ισραήλ.

Σταθεροί υποστηρικτές των Παλαιστινίων, οι αξιωματούχοι των Χούθι υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις κατά της ναυτιλίας θα σταματήσουν όταν το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

08:20 Οι IDF επιβεβαιώνουν ότι κατέλαβαν την πλευρά της Γάζας στο πέρασμα της Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι η 401η τεθωρακισμένη ταξιαρχία του κατέλαβε σήμερα το πρωί την πλευρά της Γάζας στο πέρασμα της Ράφα.

Το πέρασμα με την Αίγυπτο είναι πλέον αποσυνδεδεμένο από τον διάδρομο Σαλάχ-αλ-Ντιν στην ανατολική Ράφα, ο οποίος καταλήφθηκε ξεχωριστά από την ταξιαρχία Givati κατά τη διάρκεια της νυχτερινής επίθεσης.

Στη νυχτερινή επιχείρηση σκοτώθηκαν περίπου 20 ένοπλοι και τα στρατεύματα εντόπισαν τρία «σημαντικά» φρεάτια σήραγγας, σύμφωνα με τις IDF.

Επίσης, εν μέσω της επίθεσης, ένα φορτωμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που κατευθυνόταν προς ένα άρμα των IDF χτυπήθηκε και καταστράφηκε, υποστηρίζει ακόμα ο ισραηλινός στρατός.

Κανένας στρατιώτης δεν έχει τραυματιστεί στην επιχείρηση μέχρι στιγμής.

Τα στρατεύματα ερευνούν τώρα την περιοχή και προετοιμάζονται για πρόσθετες αποστολές.

Εν τω μεταξύ, περισσότερες από 50 τοποθεσίες της Χαμάς στη Ράφα χτυπήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον στρατό.

08:04 Το Ισραήλ ανακοινώνει στρατιωτική άσκηση πάνω από τη Χάιφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από τον κόλπο της Χάιφα στο βόρειο τμήμα της χώρας για αρκετές ώρες σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε ο στρατός με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων «θα είναι αισθητή η κίνηση ελικοπτέρων και θα ακούγονται ήχοι εκρήξεων στην περιοχή», ανέφερε ο στρατός.

«Δεν υπάρχει φόβος για κάποιο περιστατικό ασφαλείας», πρόσθεσε.

Η Χάιφα είναι μια μεγάλη πόλη-λιμάνι στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις εναντίον μαχητών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

08:00 Έξι Ισραηλινοί συνελήφθησαν για επίθεση και ζημιές σε αυτοκινητοπομπή βοήθειας που κατευθυνόταν προς τη Γάζα

Σύμφωνα με την αστυνομία, έξι άτομα συνελήφθησαν αφού δεκάδες προσπάθησαν να εμποδίσουν μια αυτοκινητοπομπή βοήθειας που κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους μεταξύ του οικισμού Ma’ale Adumim της Δυτικής Όχθης και της εισόδου στην Ιερουσαλήμ, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν το κονβόι, που προφανώς ερχόταν από την Ιορδανία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, αρκετά φορτηγά και το περιεχόμενό τους υπέστησαν ζημιές.

Το περιστατικό σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά που μια αυτοκινητοπομπή δέχεται επίθεση από τότε που το Ισραήλ άνοιξε το πέρασμα Erez στη βόρεια Γάζα για την παροχή βοήθειας την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή:in.gr