Ανακαλύφθηκε βίλα με εσωτερική πισίνα σε πόλη που ίδρυσαν Έλληνες πριν από 2.600 χρόνια – Μοναδική κατασκευή με εξαιρετική γεωμετρία λένε οι αρχαιολόγοι

Σε μια πόλη με ιστορία περίπου 2.600 ετών στην οποία ανέκαθεν ενδημούσαν κοινωνικές ελίτ, βρέθηκε εσωτερική πισίνα, σε βίλα που χρονολογείται από την ρωμαϊκή εποχή. Έχει εξαιρετική αρχιτεκτονική  και συγκλονιστικά διακοσμητικά στοιχεία.

Σήμερα, το Δυρράχιο, στην Αλβανία είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της χώρας. Ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους, το 627 π.Χ. οι οποίοι ξεκίνησαν από την Κέρκυρα. Την αποικία τους την ονόμασαν  Επίδαμνο, και η πόλη μετονομάστηκε σε Δυρράχιο από τους Ρωμαίους. Βρίσκεται στο κέντρο των αλβανικών ακτών στην Αδριατική Θάλασσα, περίπου 33 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, των Τιράνων.

Μεταξύ άλλων συναντάμε και ένα μέρος της πόλης που κατοικείται από κοινωνικές ελίτ. Αποτελείται από κατασκευές προηγμένης αρχιτεκτονικής, οι οποίες ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, με την πιο εντυπωσιακή να είναι τα ίχνη μιας εσωτερικής πισίνας. Η πισίνα ήτα στεγασμένη μέσα σε μια Ρωμαϊκή βίλα. Είναι, η πρώτη του είδους της που ανακαλύφθηκε από αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αλβανία και είναι διακοσμημένη στην επιφάνειά της με πολύχρωμες τοιχογραφίες υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου.

Μοναδική κατασκευή – εξαιρετική γεωμετρία

Η μοναδικότητα αυτής της κατασκευής βρίσκεται επίσης στο υπόγειό της, το οποίο είναι επιστρωμένο με ένα πολύ καλά διατηρημένο μωσαϊκό. Έχει περίτεχνα γεωμετρικά μοτίβα από μάρμαρο, πέτρα, γυαλί και κεραμικά πλακίδια. Κοντά στην πισίνα, έχει ανακαλυφθεί ένα υδραυλικό μνημείο που αποτελείται από δύο κωνικά κύπελλα επενδεδυμένα με υλικό στεγανοποίησης.

Τα αρχαία ερείπια της ρωμαϊκής έπαυλης που ανακαλύφθηκαν στο Δυρράχιο (Φωτό: Instituti Kombëtar i Trashëgimisë Kulturore).

Εδώ υπάρχουν επίσης, ίχνη τοιχογραφιών. Η ανασκαφή έχει εντοπίσει την υδρορροή των ομβρίων υδάτων που κατασκευάστηκε με κεραμικές πλάκες. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μας τοποθετούν στην περίοδο από τον 1ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ., με την κορύφωση της ανάπτυξης του μνημείου να εντοπίζεται στον 1ο-2ο αιώνα μ.Χ..

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτή η βίλα καταστράφηκε από το σεισμό του 4ου αιώνα μ.Χ., ο οποίος  αναφέρεται στις αρχαίες πηγές.

Πηγή:enikos.gr