Ομογενής ομολογεί τη δολοφονία γκάνγκστερ μέσα σε φυλακή της Δ. Βιρτζίνιας

ΑΡΧΕΙΟ – Ο Φώτιος “Φρέντι” Γκέας σε δικαστική διαδικασία για την υπεράσπισή του στην υπόθεση δολοφονίας του Αλ Μπρούνο, 14 Απριλίου 2009, στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. (Don Treeger/The Republican via AP, File)

Ουάσινγκτον.- Τρεις άνδρες που κατηγορούνται για τη δολοφονία του διαβόητου γκάνγκστερ της Βοστώνης Τζέιμς «Γουάιτι» Μπούλτζερ (James «Whitey» Μπούλτζερ) στη φυλακή το 2018 κατέληξαν σε συμφωνία με τους εισαγγελείς, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν τη Δευτέρα.

Στη συμφωνία ομολογίας περιλαμβάνεται ο ομογενής Φώτιος «Φρέντι» Γκέας (Fotios «Freddy» Geas), αλλά και οι Πολ Ντεκολότζερο (Paul J. DeCologero) και Σον Μακίνον (Sean McKinnon). Η συμφωνία επιτεύχθηκε σχεδόν έξι χρόνια μετά τον ξυλοδαρμό του 89χρονου γκάνγκστερ μέχρι θανάτου στο κελί του σε μια προβληματική φυλακή της Δυτικής Βιρτζίνια.

Ο Γκέας, πρώην εκτελεστής της Μαφίας, και ο Ντεκολότζερο, γκάνγκστερ της Μασαχουσέτης, κατηγορήθηκαν ότι χτύπησαν επανειλημμένα τον Μπούλτζερ στο κεφάλι, ενώ ο Μακίνον εκτελούσε χρέη τσιλιαδόρου.

Ο Ντεκολότζερο είπε σε μάρτυρα κρατούμενο ότι ο Μπούλτζερ ήταν «καρφί» και ότι μόλις έμπαινε στην πτέρυγά τους τους, σχεδίαζαν να τον σκοτώσουν. Ο Ντεκολότζερο είπε επίσης σε έναν κρατούμενο ότι αυτός και ο Γκέας χρησιμοποίησαν μια ζώνη με ενσωματωμένη κλειδαριά πάνω της για να χτυπήσουν τον Μπούλτζερ μέχρι θανάτου, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Ο Γκέας και ο Ντεκολότζερο αναγνωρίστηκαν ως ύποπτοι λίγο μετά το θάνατο του Μπούλτζερ, αλλά παρέμεναν χωρίς κατηγορίες για χρόνια καθώς η έρευνα τραβούσε σε μάκρος.

Οι εισαγγελείς στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Δυτικής Βιρτζίνια ζήτησαν από το δικαστήριο να ορίσει ακροάσεις για να αλλάξουν οι άνδρες τις δηλώσεις αθωότητας και να καταδικαστούν, αν και δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συμφωνίες ομολογίας, οι οποίες δεν έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο.

Η Μπελίντα Χέινι (Belinda Haynie), δικηγόρος του Γκέα, αρνήθηκε να σχολιάσει τη Δευτέρα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε πέρυσι ότι δεν θα επιδιώξει την επιβολή της θανατικής ποινής για τους Γκέα και Ντεκολότζερο , οι οποίοι κατηγορούνταν για φόνο. Και οι τρεις άνδρες κατηγορούνταν για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη φόνου πρώτου βαθμού, που επισύρει ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης. Ο Μακίνον κατηγορήθηκε επίσης για ψευδείς δηλώσεις σε ομοσπονδιακό πράκτορα.

Ο Μπούλτζερ, ο οποίος διοικούσε την κατά κύριο λόγο ιρλανδική μαφία στη Βοστώνη τη δεκαετία του 1970 και του ’80, υπηρέτησε ως πληροφοριοδότης του FBI που «κάρφωσε» τον κύριο αντίπαλο της συμμορίας του. Εγινε ένας από τους πλέον καταζητούμενους φυγάδες της χώρας αφού διέφυγε από τη Βοστώνη το 1994 χάρη σε μια πληροφορία από τον σύνδεσμό του στο FBI ότι επρόκειτο να του απαγγελθούν κατηγορίες. Συνελήφθη σε ηλικία 81 ετών μετά από περισσότερα από 16 χρόνια φυγής.

Ο Γκέας ήταν στενός συνεργάτης της Μαφίας και λειτουργούσε ως εκτελεστής, αλλά δεν ήταν επίσημα «αδελφό» μέλος, επειδή είναι Ελληνας και όχι Ιταλός. Ο ίδιος και ο αδελφός του καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη το 2011 για το ρόλο τους σε διάφορα βίαια εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Αντόλφο «Μπιγκ Αλ» Μπρούνο (Adolfo «Big Al» Bruno) το 2003, αρχηγού της εγκληματικής οικογένειας Τζενοβέσε στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης. Ενας άλλος μαφιόζος διέταξε τη δολοφονία του Μπρούνο επειδή ήταν αναστατωμένος που είχε μιλήσει στο FBI, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Πηγή: «Associated Press»/ekirikas.gr