Οικονομικός απολογισμός της παρέλασης της Νέας Υόρκης

Από αριστερά διακρίνονται οι Νομική Καστανά, Φίλιπ Κρίστοφερ, Γιάννης Στρουμπάκης, Γεωργία Κοτζαμάνη και Δημήτριος Α. Γωνιάς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Νέα Υόρκη.- Στη δημοσιότητα δόθηκε ο “λογαριασμός” για την παρέλαση της ομογένειας για την 203η επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας που έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 14ης Απριλίου 2024 και η οποία χαραχτηρίζεται ως επιτυχημένη και ως μια από τις καλύτερες της τελευταίας δεκαετίες.

Η Επιτροπή Παρελάσεως δαπάνησε μέχρι στιγμής $414, 330.69 και μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου υπολογίζεται να ξοδευτούν άλλες $11.500 για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών, αφ ετέρου διότι το κόστος της έλευσης και της φιλοξενίας των Ευζώνων άγγιξε τις $110.000.

Τα έξοδα των Ευζώνων όπως και πέρσι έτσι και φέτος τα κάλυψε εξ ολοκλήρου η Ιερά Αρχιεπισκοπή και ο κ. Πέτερ Βλήτας, ο οποίος ηγούνταν της αρμόδιας επιτροπής επεσήμανε ότι τα αεροπορικά εισιτήρια στοίχησαν $27.000 και ότι τα ξενοδοχεία και τα λεωφορεία για την μετακίνηση του αγήματος των Ευζώνων στοίχισαν $39,862, τα οποία κάλυψε η Αρχιεπισκοπή.

Τα στελέχη της Επιτροπής Παρελάσεως ενώ παρακολουθούν τις εισηγήσεις της έδρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των Ευζώνων ο κ. Βλήτας επεσήμανε ότι όλοι έμειναν ικανοποιημένοι για το πρόγραμμα και ότι πολλοί επιχειρηματίες παρέθεσαν δωρεάν γεύματα στους Εύζωνες.
Η ανακοίνωση των προκαταρκτικών οικονομικών αποτελεσμάτων της παρέλασης έγινε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρελάσεως, κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, κατά την διάρκεια της σύσκεψης της Επιτροπής Παρελάσεως που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 21ης Μαΐου 2024 στο εστιατόριο «Διόνυσος» στην Αστόρια.

Ο κ. Κρίστοφερ επεσήμανε ότι κατάφεραν να αντιστρέψουν τα προγνωστικά, λόγω των περιορισμένων χρονικών περιθωρίων και ότι οι εισπράξεις αναμένεται να αγγίξουν τις $440.837.

Τα έξοδα εφέτος ήταν περισσότερα, λόγω του αυξημένου κόστους τόσο για τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την παρέλαση, όσο και με τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν το τριήμερο της παρελάσεως.

Η εκδήλωση με το χαμηλότερο κόστος ήταν η τελετή έπαρση της σημαίας που έλαβε χώρα την Παρασκευή, 12ης Απριλίου 2024, στο Μπόουλινγκ Γκριν στο Μανχάταν και με το μεγαλύτερο κόστος η δεξίωση που παρατέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο ξενοδοχείο Πιέρ στο Μανχάταν και η οποία στοίχισε $22,312.50, οι εξέδρες οι οποίες στοίχισαν $52.184 και το ίδιο το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 13ης Απριλίου 2024, στο ξενοδοχείο Χίλτον και το οποίο στοίχισε $219.359.48.

Την μερίδα του λέοντος στις εισπράξεις κατέχει το επίσημο δείπνο με $224.745. Ακολουθούν το λεύκωμα με $86.100, οι εισπράξεις από τις εγγραφές στην παρέλαση, τις μπάντες, τα άρματα και το λαχείο, οι οποίες ανήλθαν στις $52.537, από το λαχείο ανήλθαν στις $40.000 και από τον ραδιομαραθώνιο στις $9.945.

Οι εισπράξεις από το λαχείο αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς αναμένουν την επιστροφή των λαχείων που έχουν αποσταλεί στους οργανωμένους φορείς.

Εφέτος για πρώτη φορά το καθιερωμένο δείπνο μετά την παρέλαση για τους Εύζωνες και τους εθελοντές δεν παρατέθηκε στο Σταθάκειο Κέντρο, αλλά στο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ και στοίχισε $6.000.

Κλήρωση λαχείου

Ο κ. Κρίστοφερ ανακοίνωση ότι η κλήρωση του λαχείου θα λάβει χώρα την ερχόμενη Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο. Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης θα δοθεί και ο τελικός οικονομικός απολογισμός της παρέλασης.

Εκτενή αναφορά στην εν λόγω συνεδρίαση έγινε και στην επικείμενη παρέλαση και οι πιο επικρατέστερες ημερομηνίες είναι η Κυριακή 30ή Μαρτίου 2025, είτε η Κυριακή του Θωμά, 27 Απριλίου 2025.

Η τελική απόφαση για την ημερομηνία της επικείμενης παρελάσεως αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να ληφθεί την ερχόμενη Πέμπτη.