Συνέντευξη Δημ. Απόκη στην PHP: Το Αντίκτυπο των Αμερικανικών Εκλογών και η επόμενη μέρα για τον Κόσμο και την Ελλάδα
ΡΗΡ: Μετά την ξεκάθαρη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόνλαντ Τραμπ στις πρόσφατες εκλογές, κόντρα στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, μία νέα ημέρα ξημερώνει όχι μόνο για την Αμερική, αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο. Αυτή η νέα ημέρα, όμως, θα είναι καλύτερη; θα έχει “ίδια γεύση” ή θα είναι χειρότερη; Με δύο φονικούς πολέμους σε πλήρη εξέλιξη, στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, η Παγκόσμια Ειρήνη δείχνει περισσότερο εύθραυστη σήμερα παρά ποτέ στην μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο περίοδο.
Τόσο στον Πόλεμο που κίνησαν οι Ρώσοι εναντίον της Ουκρανίας με εισβολή στα εδάφη της, όσο και σ΄εκείνον που κίνησε -ως αντίποινα- για τις επιθέσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ το Ισραήλ με Χερσαία εισβολή στο Λίβανο, χάνουν τη ζωή τους καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, ένθεν κακείθεν, στρατιώτες και άμαχοι ακόμη και μικρά παιδιά.
Η Panhellenic Post, με την ανεκτίμητη βοήθεια της συνεργάτιδας μας Μαργαρίτας Βαρθολομαίου, θέλοντας να φωτίσει τα πολεμικά συμβαίνοντα στον ευαίσθητο, για την Παγκόσμια Ειρήνη, χώρο της Μέσης Ανατολής, έθεσε το θέμα των επιπτώσεων των συρράξεων στην διεθνή σκακιέρα, σε διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίων και ζήτησε την άποψη τους, που ήδη έχουν δημοσιευθεί στην Ιστοσελίδα μας.
Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, προσπαθώντας να φωτίσουμε σε κάποιο βαθμό τα μελλούμενα μετά την εκλογή Τραμπ και την αναρρίχησή του για δεύτερη φορά στην Προεδρία των ΗΠΑ τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρύτερο Διεθνή περίγυρο. Αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει η Προεδρία Τραμπ στις πολεμικές συρράξεις. Θα θέσουμε συναφή ερωτήματα σε διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίων και θα ζητήσουμε την άποψη τους. Αρχή έκανε ο κ. Κώστας Α. Λάβδας, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σήμερα στην Μαργαρίτα Βαρθολομαίου μιλάει ο κ. Δημήτρης Γ. Απόκης, Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία.
Η συνέντευξη
Της Μαργαρίτας Βαρθολομαίου
ΕΡ: Τι αντίκτυπο θεωρείτε ότι θα έχει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον πόλεμο στην Ουκρανία;
Δημ. Απόκης: Κατά τη γνώμη μου στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα έχει θετικό αντίκτυπο. Είναι ανάμεσα στα κορυφαία θέματα της ατζέντας του, το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Λέγοντας αυτό βέβαια, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα. Και μάλιστα όταν η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάϊντεν – Χάρις κάνει κατά τη διάρκεια της περιόδου μετάβασης της εξουσίας, ότι είναι δυνατόν για να περιπλέξει τα πράγματα με αποφάσεις που κλιμακώνουν την ένταση σε πολύ επικίνδυνα επίπεδα. Αναφέρομαι βέβαια στην απόφαση να δοθεί πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, οι οποίες ήδη άρχισαν. Και στην ανευθυνότητα αυτή, ακολούθησε δυστυχώς η κυβέρνηση των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλάμε, για ένα σύστημα το οποίο υπέστη συντριπτική ήττα στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και αρνείται να αποδεχθεί τη βαριά ήττα του, δημιουργώντας συνθήκες που απειλούν τη σταθερότητα του πλανήτη, με μοναδικό στόχο να αποτύχει ο πρόεδρος Τράμπ. Πιστεύω, ότι θα αποτύχουν σε αυτή την προσπάθεια.
ΕΡ: Μετά την εκλογή του νέου Προέδρου, ποια είναι η έκβαση που πιθανολογείτε ότι θα έχει ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή;
ΑΠ: Κόντρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάϊντεν – Χάρις να υποσκάψει τις προσπάθειες του Ισραήλ και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επιφέρει βαρύ πλήγμα εναντίον των τρομοκρατών δολοφόνων της Χαμάς, μετά την δολοφονική επίθεση εναντίον αμάχων πολιτών της 7ης Οκτωβρίου, εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, αλλά και εναντίον του Ιράν που είναι ο κύριος υπεύθυνος πίσω από αυτή την κρίση, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, κατάφερα να πετύχει αυτό το στόχο. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος Τράμπ έχοντας στο ενεργητικό του από την πρώτη θητεία του στο Λευκό Οίκο τις συμφωνίες του Αβραάμ μεταξύ του Ισραήλ και Αραβικών χωρών, είναι δεδομένο ότι αφού θα υποστηρίξει ξεκάθαρα το Ισραήλ σε αυτή την κρίση, θα οικοδομήσει πάνω σε αυτή την επιτυχία και πιστεύω ότι στο τέλος θα καταφέρει να υπάρξει πρόοδος και σε αυτή την μακροχρόνια και εξαιρετικά πολύπλοκη κρίση.
ΕΡ: Ποιος είναι ο ρόλος που πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να παίξουν στο πλευρό του νέου Πρόεδρου της Αμερικής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ, (εξέχων δωρητής του Τραμπ), καθώς και ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, (πρώην υποψήφιος για την Προεδρία); Και στους δύο δόθηκε η υπόσχεση ότι θα λάβουν ρόλο στην νέα Κυβέρνηση.
ΑΠ: Ήδη ο πρόεδρος Τράμπ έχει ανακοινώσει τις υποψηφιότητες αυτών των δυο προσώπων για πολύ κρίσιμες θέσεις στην κυβέρνησή του. Και γενικά τα πρόσωπα τα οποία έχει ανακοινώσει για τα υπουργεία και όλες τις σημαντικές θέσεις της κυβέρνησής του καθιστούν ξεκάθαρο, ότι προσβλέπει στο να είναι, στη δεύτερη θητεία του, ένας έντονα μεταρρυθμιστικός πρόεδρος που θα σπάσει αυγά, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στο βαθύ κράτος στην Ουάσιγκτον. Οι αλλαγές με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και τη Βουλή, θα είναι σύντομες και επαναστατικές. Πραγματικά πιστεύω ότι τα πρώτα δυο χρόνια της προεδρίας Τράμπ, θα είναι εντυπωσιακά σε όλα τα επίπεδα.
ΕΡ: Σε ότι αφορά το εμπόριο ο Τραμπ αναμένεται να αναβιώσει το σύστημα των δασμών και συγκεκριμένα το 10% σ’ όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ. 1. Πιστεύετε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα; 2. Ποιες άλλες ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη θα μπορούσε να έχει αυτή του η απόφαση;
ΑΠ: Νομίζω ότι η κινδυνολογία που επικρατεί στα συστημικά μέσα ενημέρωσης και στις πολιτικές ελίτ, γύρω από αυτό το θέμα είναι κενή περιεχομένου. Όπως απέδειξε κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας το διάστημα 2016 – 2020, ο πρόεδρος Τράμπ χρησιμοποιεί τους δασμούς ως διαπραγματευτικό χαρτί. Η Κίνα, δε αντίθεση με αυτά που προωθούν τα μέσα ενημέρωσης και ένα σύστημα το οποίο πεθαίνει, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί όξυνση με την Αμερική και θεωρώ ότι το πλέον πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο το οποίο θα εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές. Όσο αφορά την Ευρώπη, είναι πλέον, με τον Ντόναλντ Τράμπ στο Λευκό Οίκο, να κάνει κάτι το οποίο η γραφειοκρατία και η ηγεσία των Βρυξελλών, έχουν αποδείξει ότι είναι ανίκανες να κάνουν. Να διαμορφώσουν στρατηγική σε όλα τα επίπεδα. Ειλικρινά, δεν θα έλεγα ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την Ευρώπη, εκτός και εάν έχουμε σαρωτικές αλλαγές σε επίπεδο κυβερνήσεων στις χώρες της Ευρώπης. Κυβερνήσεις που θα έχουν την ίδια κατεύθυνση με αυτή του προέδρου Τράμπ σε όλα τα επίπεδα.
ΕΡ: Θεωρείτε ότι η Ελλάδα θα ευνοηθεί από την πολιτική Τραμπ, κι εάν ναι, σε ποιους τομείς και υπό ποίους όρους;
ΑΠ: Το ερώτημα εάν θα ευνοηθεί η Ελλάδα, από τη νέα κυβέρνηση Τράμπ, νομίζω βάζει το θέμα σε λάθος πλαίσιο. Το τι θα πετύχει η Ελλάδα στην Ουάσιγκτον, με τη νέα κυβέρνηση Τράμπ, αλλά και με οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση, δεν εξαρτάται από την Ουάσιγκτον, αλλά από την Ελλάδα. Και τι εννοώ με αυτό. Η Ελλάδα πρέπει, χθες, να διαμορφώσει εθνική στρατηγική η οποία θα έχει βάση το εθνικό συμφέρον και θα πρέπει να αποδείξει στην αμερικανική κυβέρνηση, ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να στηρίξει την Ελλάδα. Αυτό δυστυχώς, δεν επιτυγχάνεται όταν η εικόνα που περνάει σήμερα στην Ουάσιγκτον, είναι μια εικόνα κατευνασμού της Τουρκίας, με μια εξωτερική πολιτική υποκλίσεων και ανούσιων διακηρύξεων φιλία και συνεργασίας με το καθεστώς Ερντογάν.
ΕΡ: Πως θα επηρεαστούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό;
ΑΠ: Και σε αυτό το ερώτημα, η απάντηση είναι παρόμοια. Για να υπάρξει μια θετική επίπτωση και να αποκομίσουμε ως Ελλάδα κάποια κέρδη, στη διάρκεια της θητείας του προέδρου Τράμπ, όταν μάλιστα είναι ξεκάθαρο ότι θα πρόκειται για μια κυβέρνηση που και στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής θα προτάξει το America First, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο όσο αφορά την επικίνδυνη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας του Ερντογάν. Και κυρίως ότι αυτή η επικίνδυνη και απειλητική για τα εθνικά συμφέροντα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, πολιτική της Τουρκίας, είναι επιβλαβής για το εθνικό συμφέρον της Αμερικής. Αυτό δεν επιτυγχάνεται με την εφαρμοζόμενη σήμερα, ελληνική εξωτερική πολιτική του κατευνασμού και της υποχωρητικότητας, έναντι της Τουρκίας. Και όταν μάλιστα, ο πρωθυπουργός προχωρά σε διαγραφή, ενός πρώην πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύει αυτή η πολιτική και ακόμα πιο σημαντικό, ενός ηγέτη ως οποίος βρίσκεται σε σχεδόν απόλυτη συμφωνία με το ιδεολογικό πλαίσιο και τις πολιτικές του Προέδρου Τράμπ, πολύ πριν την εμφάνισή του στην πολιτική σκηνή της Αμερικής.
ΕΡ: Πιστεύετε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος ανεξέλεγκτων καταστάσεων από την απεριόριστη εξουσία του Τράμπ; (ελέγχει Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία).
ΑΠ: Δεν βλέπω κανένα τέτοιο κίνδυνο. Το αντίθετο, αυτό που βλέπω είναι μια επιστροφή στην κοινή λογική και την απομάκρυνση από την ατζέντα και τις πολιτικές του δικαιωματισμού. Επιστροφή στην Αμερική που όλοι ξέραμε και αγαπήσαμε.
ΕΡ: Τέλος, ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Ομογένεια στο πλευρό του νέου Πρόεδρου; Υπάρχουν άτομα εξαιρετικού διαμετρήματος και εκτοπίσματος, τα οποία θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο σημαντικό και να τον επηρεάσουν προς όφελος της χώρας μας;
ΑΠ: Ο ρόλος που θα μπορούσε να παίξει η ομογένεια θα μπορούσε να είναι σημαντικός, υπό μια βασική προϋπόθεση. Εάν τα ηγετικά της στελέχη ξεκολλήσουν από την ξεκάθαρη προτίμηση που εδώ και χρόνια δείχνουν προς το Κόμμα των Δημοκρατικών και τους υποψηφίους των Δημοκρατικών για την προεδρία. Μια προτίμηση η οποία βρίσκεται, όσο αφορά τον πρόεδρο Τράμπ, σε πλήρη αναντιστοιχία με την πλειοψηφία των απλών μελών της ομογένειας που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τράμπ. Και κυρίως εάν αποφασίσουν να εκφράσουν ξεκάθαρες θέσεις και απόψεις απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζεται στα εθνικά θέματα από την ελληνική κυβέρνηση με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Σύντομο βιογραφικό:
Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος,με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία.
Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου.
Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό
Πεντάγωνο.
Σχόλια Facebook