Κατακτώντας την ελληνική γλώσσα: πέντε ιστορίες επιτυχίας από την Αυστραλία

Από αριστερά, η εκπαιδευτικός κα Ελένη Δημητρίου, ο Evan Papps, ο Peter Defteros, ο James Gounis, η Christelle Sangeeleemootoo και η Συντονίστρια των προγραμμάτων Νέων Ελληνικών, εκπαιδευτικός κα Ανθή Τζανή. Φωτογραφία: Supplied

 

Οι ιστορίες τους αποδεικνύουν ότι η αγάπη για την ελληνική γλώσσα, η επιμονή και η στήριξη από την κοινότητα μπορούν να ανοίξουν νέους ορίζοντες στη σύνδεση με τον πολιτισμό και την κληρονομιά, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το στάδιο της ζωής τους.

Μελβούρνη.- Η επιτυχία στις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας αποτελεί σημαντικό ορόσημο για πέντε ενήλικες μαθητές των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας.

Οι ιστορίες τους αποδεικνύουν ότι η αγάπη για την ελληνική γλώσσα, η επιμονή και η στήριξη από την κοινότητα μπορούν να ανοίξουν νέους ορίζοντες στη σύνδεση με τον πολιτισμό και την κληρονομιά, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το στάδιο της ζωής τους.

Ο JAMES ΕΞΑΣΚΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ «ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ»

Ο James Gounis, ένας από τους επιτυχόντες στις εξετάσεις του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας επιπέδου Α2, μοιράζεται με ενθουσιασμό την εμπειρία του.

«Νιώθω πολύ περήφανος που πέρασα τις εξετάσεις επιπέδου Α2», δηλώνει. «Είμαι επίσης ενθουσιώδης για να συνεχίσω στο επόμενο επίπεδο. Θα δώσω εξετάσεις Β1 τον Μάιο του 2025».

Η επιτυχία του James δεν ήταν μόνο μια προσωπική ικανοποίηση αλλά και ένα εφαλτήριο για να χρησιμοποιεί τη γλώσσα πιο συχνά. «Όταν μελετώ για τις εξετάσεις, και από τότε, προσπαθώ να χρησιμοποιώ τη γλώσσα πιο συχνά», εξηγεί. «Μιλώ με τους γονείς μου στο τηλέφωνο μετά από κάθε μάθημα, στέλνω ηχητικά μηνύματα σε φίλους και συγγενείς μου στην Ελλάδα, μιλώ λίγα ελληνικά στο τοπικό μου καφέ στο Yarraville που το έχουν Έλληνες και επίσης με μερικούς φιλικούς ηλικιωμένους Έλληνες που ζουν στο προάστιό μου».

Οι επιτυχούσες Nakoma (αριστερά) και Christelle στην εκδήλωση απονομής των Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας 2024. Φωτογραφία: Supplied

Η απόφαση του James να αποκτήσει το Πιστοποιητικό σχετίζεται άμεσα με τις ρίζες του. «Οι παππούδες μου μετανάστευσαν όλοι από την Ελλάδα, από την Τρίπολη, τη Φλώρινα και τη Χαλκιδική», μοιράζεται. «Πήγαινα στο ελληνικό σχολείο ως παιδί, αλλά πάντα ευχόμουν τα ελληνικά μου να ήταν καλύτερα, ώστε να μπορώ να μιλάω μαζί τους περισσότερο στη μητρική τους γλώσσα».

Ο James νιώθει έντονα την ευθύνη που φέρει η τρίτη γενιά Ελληνοαυστραλών. «Νιώθω ότι αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική μας γλώσσα. Η γλώσσα δεν είναι η μόνη μας σύνδεση με τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά είναι ένα σημαντικό κομμάτι, και δυστυχώς το χάνουμε».

Όπως πολλοί ενήλικοι μαθητές, έτσι και ο James αντιμετώπισε την πρόκληση του χρόνου. «Η εργασία και η μελέτη της γλώσσας είναι δύσκολη. Σέβομαι τους συμμαθητές μου, που δούλεψαν πολύ σκληρά. Εγώ ο ίδιος θα έπρεπε να είχα κάνει περισσότερη δουλειά, ιδιαίτερα με τις εβδομαδιαίες ασκήσεις για το σπίτι», παραδέχεται.

Παρά τις δυσκολίες, βρήκε δημιουργικούς τρόπους να εξασκείται. «Ακούω ελληνικό ραδιόφωνο, ελληνικά podcasts, παρακολουθώ ελληνικές τηλεοπτικές εκπομπές στο ERTflix, αγοράζω και προσπαθώ να διαβάσω την εφημερίδα «Νέος Κόσμος», υπογραμμίζοντας νέες λέξεις. Οι περισσότερες λέξεις είναι υπογραμμισμένες! Όμως, όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν».

Για τον James, το Πιστοποιητικό είναι ένα μέσο να ενισχύσει τη σύνδεσή του με την ελληνική γλώσσα και να δημιουργήσει νέες δυνατότητες για το μέλλον. «Δεν θα το χρησιμοποιήσω για κανέναν επίσημο σκοπό, είναι απλώς για να βελτιώσω τη σύνδεσή μου [με τις ρίζες μου] και επίσης να μιλάω στα παιδιά που θα αποκτήσω στο μέλλον», λέει. «Η διγλωσσία είναι φοβερή για το μυαλό. Η σύντροφός μου έχει ιταλικές ρίζες, οπότε ίσως είμαστε τρίγλωσσοι στην οικογένεια, αν είμαστε τυχεροί!»

Το μεγάλο του όνειρο είναι να ζήσει κάποια στιγμή στην Ελλάδα. «Θέλω να φτάσω τουλάχιστον στο επίπεδο Β2. Να επισκεφτώ και να ζήσω στην Ελλάδα κάποια στιγμή στο μέλλον, να νιώσω άνετα με το επίπεδο των ελληνικών μου και να αγκαλιάσω τον πλούσιο ελληνικό τρόπο ζωής», δηλώνει με ενθουσιασμό. «Ελπίζω ότι το επίπεδο Β2 θα σημαίνει ότι μπορώ να ακούω και να κατανοώ τις ομιλίες του ήρωά μου, Γιάνη Βαρουφάκη, στα ελληνικά».

Η ιστορία του James είναι μια απόδειξη ότι η εκμάθηση μιας γλώσσας δεν είναι απλώς μια ακαδημαϊκή προσπάθεια, αλλά ένας τρόπος να συνδεθείς με τις ρίζες σου, να ανακαλύψεις την κουλτούρα και να δημιουργήσεις νέες προοπτικές για το μέλλον.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ CHRISTELLE ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ

Η απόκτηση του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας επιπέδων Α2 και Β1 αποτελεί μεγάλο επίτευγμα για όσους αφιερώνουν χρόνο και προσπάθεια στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας. Για τη Christelle Sangeeleemootoo, ήταν μια στιγμή δικαίωσης για τις προσπάθειές της. «Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσω τα αισθήματά μου όταν είδα τα αποτελέσματα των εξετάσεων», δηλώνει με συγκίνηση. «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά, περηφάνεια, αλλά και τεράστια ευγνωμοσύνη απέναντι στις καθηγήτριές μου από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, την Ελένη Δημητρίου και την Ανθή Τζανή».

Για τη Christelle, το Πιστοποιητικό δεν ήταν απλώς μια τυπική αναγνώριση. «Δεν θα πω ότι μου έδωσε αυτοπεποίθηση, αφού είμαι μόνο στην αρχή του ταξιδιού μάθησής μου. Όμως, μου έδωσε την επιβεβαίωση ότι, όταν βάλω την καρδιά μου σε μια γλώσσα που ευχαριστιέμαι τόσο πολύ, μπορώ να τα καταφέρω».

Το ενδιαφέρον της Christelle για τα ελληνικά ξεκίνησε από την αγάπη της για την ελληνική μυθολογία και λογοτεχνία. Στη συνέχεια, εξελίχθηκε σε πάθος. «Το όνειρό μου είναι να σπουδάσω στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αν του χρόνου καταφέρω να πάρω το πιστοποιητικό Ελληνομάθειας του επιπέδου Β2, θα μπορέσω να σπουδάσω σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο».

Η προετοιμασία για τις εξετάσεις δεν ήταν εύκολη. «Το μεγαλύτερο εμπόδιό μου ήταν να διατηρώ σταθερότητα στη μάθηση ενώ ταυτόχρονα αντιμετώπιζα την επαγγελματική και προσωπική μου ζωή», εξηγεί. «Επιπλέον, το άγχος των εξετάσεων ήταν ένα άλλο εμπόδιο. Δεν μπορώ να μιλήσω όταν είμαι αγχωμένη, αλλά με βοηθάει να ξέρω ότι κάνω τις εξετάσεις από αγάπη και αν δεν τα καταφέρω, θα ξαναδώσω».

Η Christelle βλέπει την ελληνική γλώσσα ως κάτι περισσότερο από μέσο επικοινωνίας. «Όταν καταλαβαίνουμε και μιλάμε μια γλώσσα, μας ανοίγει ένα παράθυρο στην ψυχή των ανθρώπων που τη μιλούν», λέει. «Μας δίνει περισσότερη ενσυναίσθηση και κατανόηση. Αυτός είναι ο πραγματικός μου στόχος».

Ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί για τη Christelle μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. «Είναι τόσο πλούσιος, γεμάτος ιστορία, λογοτεχνία, τέχνη, αλλά και ατυχίες, πόνο και θάρρος. Οι Έλληνες έχουν αυτή τη ζωντάνια μέσα τους που με εμπνέει να απολαμβάνω τη ζωή, παρ’ όλες τις δυσκολίες».

Η κατάκτηση του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας είναι, όπως λέει, η αρχή ενός ταξιδιού. «Όπως ανάφερα πριν, το όνειρο μου είναι να σπουδάσω Γλωσσολογία και Ελληνική Φιλολογία στην Ελλάδα αλλά η κορυφή για εμένα είναι να βελτιώσω τα Ελληνικά μου ώστε να μπορώ να εμβαθύνω στον ελληνικό πολιτισμό, να καταλαβαίνω την ιστορία του, τα ήθη και τα έθιμα των λαών και κυριότερα να γνωρίζω, να σχετίζομαι και να συνδέομαι περισσότερο με τους Έλληνες αφού οι καλύτεροί μου φίλοι είναι Έλληνες. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι τόσο πλούσιος, γεμάτος ιστορία, λογοτεχνία,τέχνη αλλά και ατυχίες, πόνο και θάρρος που αξίζει να τον εξερευνήσουμε. Οι Έλληνες έχουν αυτήν την ζωντάνια μέσα τους που με εμπνέει να απολαμβάνω τη ζωή παρ’ όλες τις δυσκολίες! Εύχομαι σε όλους τα καλύτερα!».

Η επιτυχία της Christelle Sangeeleemootoo αποτελεί παράδειγμα επιμονής, αγάπης για τη μάθηση και βαθιάς σύνδεσης με έναν πολιτισμό που την ενέπνευσε να συνεχίσει το ταξίδι της.

Ο EVAN ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Η απόκτηση του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας επιπέδων Α2 και Β1 ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα και για τον Evan Papps, ο οποίος αισθάνεται περήφανος για το κατόρθωμά του. «Έχω ελληνική καταγωγή αλλά μεγάλωσα μιλώντας κυρίως αγγλικά. Το να μαθαίνω ελληνικά και να δω αυτές τις προσπάθειες να επιβεβαιώνονται με έκανε να νιώσω πιο κοντά στις ρίζες μου», μοιράζεται με συγκίνηση. «Είμαι, επίσης, πολύ ευγνώμων στη δασκάλα μου, την κυρία Δημητρίου, για όλη τη βοήθειά της στην προετοιμασία για τις εξετάσεις».

Η απόφασή του να εμβαθύνει στη γλώσσα είχε βαθιά προσωπικά κίνητρα. «Πριν πολλά χρόνια καθόμουν με μια φίλη των γονιών μου, που μου διάβαζε μεταφρασμένα ποιήματα από διάσημους Έλληνες ποιητές. Στεναχωρήθηκα όταν διάβασε το “Ποσειδωνιάται” του Καβάφη· ήταν σαν να περιέγραφε τη δική μου ζωή», εξομολογείται. «Ειλικρινά πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε την κουλτούρα και την ταυτότητα είναι με τη γλώσσα. Γι’ αυτό το πήρα απόφαση να παρακολουθώ μαθήματα στα νέα ελληνικά ως ενήλικας – δεν ήθελα να γίνω κι εγώ άλλος ένας Ποσειδωνιάτης».

Παρά τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις, ο Evan δεν άφησε τη δουλειά του να σταθεί εμπόδιο. «Η δουλειά μου ήταν πάντα ένα σημαντικό εμπόδιο για την επίσημη μελέτη των Ελληνικών. Αυτό ίσχυε και φέτος», εξηγεί. «Ευτυχώς, κατάφερα να κάνω τα κανονικά μου μαθήματα μέσω του Skype και η δασκάλα μου ήταν ευέλικτη όσον αφορά τον προγραμματισμό των επιπλέον μαθημάτων μου».

Το πάθος του Evan για την ελληνική γλώσσα πηγαίνει πέρα από τις εξετάσεις. «Θέλω να εμβαθύνω περαιτέρω στην πλούσια συλλογή της ελληνικής λογοτεχνίας, να επικοινωνώ με ευχέρεια με τους συγγενείς μου στην Ελλάδα και να δημιουργήσω ένα δίγλωσσο περιβάλλον για την επόμενη γενιά στην οικογένειά μου», αναφέρει. «Επίσης, σκοπεύω να ελαττώσω σταδιακά τη χρήση της αγγλικής γλώσσας στα μελλοντικά ταξίδια μου στην Ελλάδα».

Η πορεία του όμως δεν σταματά εδώ. «Φυσικά! Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα συνεχίσω τα μαθήματά μου στο επίπεδο Β2 του χρόνου. Ελπίζω επίσης να είμαι έτοιμος να δώσω την εξέταση για το ίδιο επίπεδο».

Το ταξίδι του Evan Papps αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα του πώς η αγάπη για τη γλώσσα και τον πολιτισμό μπορεί να γεφυρώσει το παρελθόν και το παρόν, φέρνοντας κάποιον πιο κοντά στις ρίζες του και δημιουργώντας νέες προοπτικές για το μέλλον.

Ο James Gounis εξασκεί τα Ελληνικά του διαβάζοντας «Νέο Κόσμο». Εδώ, κρατά με περηφάνια το πιστοποιητικό του, δίπλα στην καθηγήτριά του, Ελένη Δημητρίου. Φωτογραφία: Supplied

Η NAKOMA ΚΑΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΤΗ ΤΗΣ

Η Nakoma Sioux Wilson γιορτάζει την επιτυχία της στις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας επιπέδων Α1 και Α2, ένα σημαντικό βήμα στο ταξίδι της για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. «Είμαι πολύ χαρούμενη που πέρασα τις εξετάσεις, γιατί είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία μου για την εκμάθηση των ελληνικών», δηλώνει. «Αυτή η επιτυχία με κινητοποιεί να συνεχίσω να βελτιώνομαι και με κάνει να νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές μου».

Για τη Nakoma, η εκμάθηση των Ελληνικών έχει βαθιά συναισθηματική αξία. «Μαθαίνω ελληνικά για να νιώσω πιο κοντά στην ελληνική κληρονομιά μου και στην οικογένεια του πατέρα μου», εξηγεί. «Είναι ένας τρόπος να τιμήσω τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους. Οι εξετάσεις ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να παραμείνω συγκεντρωμένη και να παρακολουθώ την πρόοδό μου».

Η προετοιμασία για τις εξετάσεις δεν ήταν εύκολη. «Η μεγαλύτερη δυσκολία μου ήταν να ισορροπήσω τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου με τη συστηματική προετοιμασία», παραδέχεται. «Μέσα από αυτή τη διαδικασία, έμαθα πόσο σημαντική είναι η οργάνωση και η υποστήριξη από δασκάλους και συμμαθητές. Στην Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης, οι άνθρωποι ήταν πραγματικά καταπληκτικοί, κάτι που με βοήθησε να προχωρήσω».

Παρότι δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το πιστοποιητικό επαγγελματικά, η Nakoma το θεωρεί πολύτιμο. «Το θεωρώ ένα σημαντικό επίτευγμα. Είναι για μένα μια υπενθύμιση της προόδου και της αφοσίωσής μου στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Θα επιδείξω περήφανα το πιστοποιητικό στο σπίτι μου», λέει χαμογελώντας.

Η δέσμευσή της στη γλώσσα δεν τελειώνει εδώ. «Θα συνεχίσω να παρακολουθώ μαθήματα στην Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης, καθώς θέλω να βελτιώσω περισσότερο την ευχέρειά μου και να αισθάνομαι πιο άνετη στη συνομιλία», δηλώνει με ενθουσιασμό. «Η επόμενή μου πρόκληση είναι να περάσω τις εξετάσεις για το επόμενο επίπεδο και να εξερευνήσω βαθύτερα την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό».

Η ιστορία της Nakoma Sioux Wilson αποδεικνύει τη δύναμη της αφοσίωσης και της αγάπης για τις ρίζες, ενώ αναδεικνύει τη σημασία της διατήρησης της γλώσσας ως μέσο σύνδεσης με την πολιτιστική κληρονομιά.

Ο PETER ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ

Ο Peter Defteros είναι μεταξύ των επιτυχόντων στις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας επιπέδου Α2, ένα επίτευγμα που σηματοδοτεί την αφοσίωσή του στη μάθηση της ελληνικής γλώσσας. «Νιώθω πολύ χαρούμενος που πέρασα τις εξετάσεις», δηλώνει. «Ναι, μου δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και κίνητρο για να συνεχίσω τη μάθησή μου και να βελτιώνομαι στη χρήση της γλώσσας».

Το ενδιαφέρον του Peter για την ελληνική γλώσσα έχει βαθιές ρίζες. «Ο πατέρας μου ήταν από την Ελλάδα και δεν έμαθα τη γλώσσα όταν ήμουν μικρός», εξηγεί. «Ήθελα να αποκτήσω το Πιστοποιητικό γιατί με βοηθά να μάθω πιο γρήγορα».

Παρά τις δυσκολίες, ο Peter παρέμεινε αποφασισμένος. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετώπισα ήταν η αυξημένη δυσκολία της γλώσσας», παραδέχεται. «Το ξεπέρασα προσπαθώντας να μείνω συγκεντρωμένος σε αυτά που έπρεπε να μάθω. Επίσης, η δασκάλα μου, η Ελένη Δημητρίου, είναι εξαιρετική και με ενθάρρυνε πολύ».

Αν και προς το παρόν δεν σκοπεύει να αξιοποιήσει το Πιστοποιητικό για επαγγελματικούς σκοπούς, ο Peter αναγνωρίζει τη σημασία του στην προσωπική του ζωή. «Σε αυτό το στάδιο σκέφτομαι μόνο να το χρησιμοποιήσω για να ενισχύσω τη σύνδεσή μου με τις ρίζες μου. Αλλά ποιος ξέρει;»

Η πορεία του στη μάθηση της ελληνικής γλώσσας δεν σταματά εδώ. «Ναι, συνεχίζω τα μαθήματα στο επόμενο επίπεδο και ελπίζω να δώσω εξετάσεις του χρόνου», λέει με ενθουσιασμό.

Η ιστορία του Peter Defteros είναι μια ζωντανή απόδειξη του πώς η αγάπη για την κληρονομιά και η επιμονή μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να ανοίξουν νέους ορίζοντες στη σύνδεση με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

«Είμαι εξαιρετικά περήφανη για τους μαθητές μου που πέτυχαν αυτό το σημαντικό στόχο, αποκτώντας το Πιστοποιητικό της Ελληνομάθειας. Η επιτυχία αυτή αντανακλά την αφοσίωση, την προσπάθεια και το πάθος τους για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τη σύνδεσή τους με τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να τους διδάσκω τη γλώσσα και να τους καθοδηγώ σε αυτό το ταξίδι, και είμαι βέβαιη ότι η επιτυχία τους θα εμπνεύσει και άλλους στην κοινότητά μας να κυνηγήσουν τους δικούς τους στόχους στο ταξίδι της μάθησης της Ελληνικής γλώσσας.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» η καθηγήτρια Νέων Ελληνικών, κα Ελένη Δημητρίου.

\

Πηγή:neoskosmos.com