Η πολυπολιτισμική κοινωνία της Ευρώπης χρειάζεται τους δασκάλους της περισσότερο από ποτέ!

31ο ΣΕΕΕ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 8 Μαΐου 2026
Με την αναφερόμενη προτροπή-ευχή η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Roxana Mînzatu χαιρέτησε τις εργασίες του 31ου ΣΕΕΕ που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 στις Βρυξέλλες, τελώντας υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας καθώς διεξήχθησαν στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατόπιν πρόσκλησης του Καθηγητή Γιάννη Μανιάτη, Αντιπροέδρου της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Επιπλέον, η κα Mînzatu προανήγγειλε την υποβολή ενός «εκπαιδευτικού πακέτου» (education package) που θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το τέλος του έτους, προκειμένου να στηρίξει το έργο των εκπαιδευτικών που έχουν την ειδική αποστολή να κρατούν τη γλώσσα και την παράδοσή τους ζωντανή και να ετοιμάζουν την πολυπολιτισμική κοινωνία του μέλλοντος.
Για πρώτη φορά το Συνέδριο είχε υψηλή συμμετοχή, με διαδικτυακή αλλά και φυσική παρουσία, καθώς δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα του ρόλου των εκπαιδευτικών σε μία υπό διαμόρφωση πολυπολιτισμική κοινωνία και περιελάμβανε εισηγήσεις για τις τάσεις, πολιτικές και πρακτικές που καταγράφονται στον ευρωπαϊκό χώρο και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι στόχοι του Συνεδρίου ικανοποιήθηκαν πλήρως και επιβεβαίωσαν την υψηλή προστιθέμενη αξία των Προσυνεδριακών Συναντήσεων που είχαν προηγηθεί στην Αθήνα και το Ντίσελντορφ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι «θεσμικοί» εκπρόσωποι τόνισαν μεταξύ άλλων:
Ο Καθηγητής και Ευρωβουλευτής κος Γιάννης Μανιάτης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να φιλοξενείται το Συνέδριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θεώρησε σημαντικό βήμα εξωστρέφειας τη διεξαγωγή των Προσυνεδριακών Συναντήσεων. Τόνισε ότι η πολυπολιτισμικότητα δεν εντοπίζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλα τα κράτη – μέλη της Ένωσης. Για παράδειγμα, χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι και η Ελλάδα, σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών σε αντίθεση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά που διαθέτουν περισσότερους πόρους και πιο ανεπτυγμένα συστήματα ένταξης, χωρίς όμως ούτε εκεί να έχουν εξαλειφθεί οι ανισότητες.
Η Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα Σοφία Ζαχαράκη τόνισε στο χαιρετισμό της την αναγκαιότητα διεξαγωγής του Συνεδρίου με μία τέτοια θεματική, δεδομένου ότι η πολυπολιτισμικότητα στην Ευρώπη παρουσιάζεται ως ένα πεδίο μεγάλων προκλήσεων αλλά και ευκαιριών. Επεσήμανε δε, ότι το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει με κάθε τρόπο τον Ελληνισμό και τους εκπαιδευτικούς της Διασποράς, συνδράμει στις αποτελεσματικές λύσεις χρόνιων προβλημάτων και αναγνωρίζει την
αναγκαιότητα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ιδίως αυτών που εργάζονται σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Τόνισε ιδιαίτερα, τη σημασία της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας και την αναγνώρισή της παγκοσμίως, όχι ως μία υποχρέωση τιμής του παρελθόντος αλλά ως φάρο που φωτίζει το μέλλον της κοινωνίας.
Η Ευρωβουλευτής κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, μέλος του ΕΛΚ, υπογράμμισε στο χαιρετισμό της ότι οι πρόσφατες δημογραφικές αλλαγές στην Ευρώπη έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις, ιδίως στην Ελλάδα, τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης όσο και της απασχόλησης. Το γεγονός αυτό αξίζει ιδιαίτερης προσοχής διότι η εξέλιξη αυτή δεν επιτρέπει να υπονομευθούν οι ευρωπαϊκές αξίες και αρχές στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας. Ως εκ τούτου, τόσο ο ρόλος της οικογένειας όσο και του σχολείου γίνεται ιδιαίτερα σημαντικός, διότι καλείται να διαπλάσσει χαρακτήρες και ανοιχτά σχολεία «όπου η αποδοχή του διαφορετικού και η αρμονική συνύπαρξη θα είναι πραγματικότητα». Συμπέρανε δε, ότι η «ολιστική προσέγγιση» στα θέματα της πολυπολιτισμικότητας είναι μεγίστης σημασίας.
Ο Καθηγητής και Ευρωβουλευτής κος Νικόλας Φαραντούρης υπογράμμισε στην παρέμβασή του το γεγονός ότι συμμετέχει για 2η συνεχή χρονιά στις εργασίες των Συνεδρίων Ελλήνων Εκπαιδευτικών Ευρώπης και υπογράμμισε ότι ο ρόλος και η ευθύνη των εκπαιδευτικών στο διαμορφούμενο πολυπολιτισμικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινωνίας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου και των δράσεων του Συνεδρίου.
Ο Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, εκ των ιδρυτών της Πρωτοβουλίας ΣΕΕΕ, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την συχνά αποδεικνυόμενη προβληματική συμπεριφορά που επηρεάζει τη σχέση κηδεμόνων και εκπαιδευτικών με τελικό αποδέκτη τους μαθητές. Θα είναι χρήσιμο, όπως επεσήμανε, στο προσεχές συνέδριο να δοθεί η ευκαιρία εξέτασης του θέματος «τι όραμα έχουμε για την διαμόρφωση του ανθρώπινου προσώπου και πώς η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στην πραγματοποίηση αυτού του οράματος».
Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙΠΟΔΕΕΜΣ Παναγιώτης Πασσάς, καλωσορίζοντας τους συνέδρους, υπογράμμισε τη σημασία του θεσμού των Συνεδρίων που από δεκαετίες στηρίζουν το διάλογο, την ανταλλαγή εμπειριών και τη συλλογική πρόοδο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Παρέθεσε στη συνέχεια ποσοτικά στοιχεία, τεκμηριώνοντας το έργο που παράγεται για τη στήριξη της ελληνόγλωσσης παιδείας στο εξωτερικό. Η ελληνική γλώσσα, τόνισε, αποτελεί θεμέλιο ταυτότητας και πολιτισμού. Εξέφρασε, τέλος, τα θερμά του συγχαρητήρια στην Οργανωτική Επιτροπή δηλώνοντας την πρόθεσή του για μία περεταίρω παραγωγική συνεργασία, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου.
Οι ειδικές παρεμβάσεις των ομιλητών ανέδειξαν την ανάγκη να υπερβεί η εκπαίδευση τη μονοδιάστατη μετάδοση γνώσεων και να στραφεί ουσιαστικά στη διαμόρφωση αξιών, χαρακτήρων και δημοκρατικής συνείδησης. Η πολυπολιτισμικότητα παρουσιάστηκε όχι ως απλή συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών, αλλά ως μια δυναμική διαδικασία αλληλεπίδρασης, διαλόγου και αμοιβαίου μετασχηματισμού, που απαιτεί ένα σχολείο ανοιχτό, ευέλικτο και συμπεριληπτικό.
Οι θεσμικοί χαιρετισμοί καθώς και οι αναλυτικές παρουσιάσεις των συνέδρων έχουν ήδη αναρτηθεί στον συνεχώς ανανεωμένο ιστότοπο του 31ου ΣΕΕΕ.
Η Οργανωτική Επιτροπή
Βρυξέλλες, 12/05/2026








Σχόλια Facebook