Η Βαλίτσα του Ελευθερίου Βενιζέλου» ταξίδεψε σε 16 ελ. σχολεία της Β.Β.

Βάδης-Βυρτεμβέργης.- Ένα ξεχωριστό βιωματικό ταξίδι στη νεότερη ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό είχαν την ευκαιρία να ζήσουν εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες της Ομογένειας στη Νότια Γερμανία, μέσα από την εκπαιδευτική μουσειοσκευή «Η Βαλίτσα του Ελευθερίου Βενιζέλου».
Με αφορμή την ολοκλήρωση της δράσης, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης εξέδωσε ευχαριστήριο δελτίο τύπου προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Κρητών Στουτγάρδης και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», εκφράζοντας τη θερμή της ευγνωμοσύνη για τη δυνατότητα φιλοξενίας της μουσειοσκευής σε συνολικά 16 ελληνικά σχολεία και Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) της περιοχής.
Μια διαδραστική επαφή με την ιστορία
Σε άριστη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων διοργάνωσαν παρουσιάσεις, εισηγήσεις και ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας στο έπακρο το πλούσιο και πρωτότυπο υλικό της μουσειοσκευής.
Οι μαθητές συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό, γνωρίζοντας τη ζωή, το έργο και την πολιτική διαδρομή μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας. Η δράση αυτή πρόσφερε στα παιδιά της διασποράς μια ουσιαστική ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στις ρίζες τους και να κατανοήσουν καθοριστικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.
Τα 16 σχολεία που φιλοξένησαν τη μουσειοσκευή
Η μουσειοσκευή ταξίδεψε με χρονολογική σειρά στις παρακάτω σχολικές μονάδες της Βάδης-Βυρτεμβέργης:
Ελεύθερο ελληνικό σχολείο Schwaikheim
ΤΕΓ Kornwestheim
ΤΕΓ Ludwigsburg
Ελεύθερο ελληνικό σχολείο Winnenden
ΤΕΓ Leonberg
Ελεύθερο ελληνικό σχολείο Herrenberg
ΤΕΓ Schwäbisch Gmünd
ΤΕΓ Waiblingen
Ελεύθερο ελληνικό σχολείο Murrhardt
ΤΕΓ Nagold
ΤΕΓ Mühlacker
ΤΕΓ Reutlingen
Ελεύθερο ελληνικό σχολείο Stuttgart-Vaihingen
ΤΕΓ Zuffenhausen
ΤΕΓ Villingen-Schwenningen – Rottweil
ΤΕΓ Leinfelden-Echterdingen
Η δήλωση της Ομοσπονδίας
Όπως υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν της Ομοσπονδίας:
«Πρωτοβουλίες που φέρνουν τα ελληνόπουλα του εξωτερικού πιο κοντά στην ιστορία, τον πολιτισμό και τις ιστορικές προσωπικότητες της πατρίδας μας, αποτελούν πολύτιμες εκπαιδευτικές δράσεις και είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες από τον φορέα μας.»
Η Ομοσπονδία εκφράζει την επιθυμία για ανάλογες μελλοντικές συνεργασίες και εύχεται καλή συνέχεια στο έργο όλων των φορέων που συμβάλλουν στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ομογένεια.
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βάδης-Βυρτεμβέργης:
Ελένη Ραφαηλίδου – Ειδική σύμβουλος Ομοσπονδίας
Μαρία Καραμπίδου – Πρόεδρος Ομοσπονδίας









Σχόλια Facebook