Ροδόπη: 9 χρόνια μετά την κατάρρευση, εγκαινιάστηκε η νέα γέφυρα στον ποταμό Κομψάτο

Παραδόθηκε σε κυκλοφορία η νέα γέφυρα μήκους 114 μέτρων και πλάτους 11 μέτρων – Κατασκευάστηκε στο ίδιο σημείο, με εγγυήσεις για την ασφάλεια της υποδομής

Χρειάστηκε να περάσουν 9 χρόνια από την πτώση τμήματος της γέφυρας μεταξύ των οικισμών Ιάσμου και Πολυάνθου, στον ποταμό Κομψάτο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή και να παραδοθεί σε κυκλοφορία η νέα γέφυρα. Η τελετή εγκαινίων έλαβε χώρα σήμερα το πρωί, Τετάρτη 12 Αυγούστου, ενώ προηγήθηκε αγιασμός από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κκ Παντελεήμονα, παρουσία και του τοποτηρητή Μουφτή Κομοτηνής Γιασάρ Σερίφ Δαμάτογλου.

Παρόντες στα εγκαίνια ήταν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης και ο πρώην περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικιδης, οι βουλευτές Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ιλχάν Αχμέτ, Οζγκιούρ Φερχάτ, ο δήμαρχος Ιάσμου Ιμάμ Τζανέρ, μεταξύ άλλων. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης κ. Τοψίδης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ταπατζάς, ο δήμαρχος Ιμάμ Τζανέρ, ο πρώην περιφερειάρχης κ. Μέτιος και ο Μητροπολίτης. Αρκετός κόσμος, επίσης, βρέθηκε στη γέφυρα, κυρίως από Ίασμο και Πολύανθο.

«Η νέα γέφυρα δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμη τεχνικό έργο, αλλά αποκαθιστά μία ζωτική σύνδεση, ενισχύει την οδική ασφάλεια και βάζει τέλος στη μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων», τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Τοψίδης. Αναγνώρισε δημόσια ότι οι υπογραφές για την κατασκευή «έπεσαν» από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, θύμισε την πίεση που άσκησαν ως Αντιπολίτευση στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο για το έργο, ευχαρίστησε δημόσια τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Ταπατζά για όσα έκανε ως Αντιπολίτευση και ως Διοίκηση πλέον και όλους όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του δύσκολου αυτού τεχνικού έργου. Από θέσης του, ο κ. Μέτιος θύμισε αναλυτικά το ιστορικό της πτώσης και τις ενέργειες που έγινε από τη δική του Περιφερειακή Αρχή μέχρι σήμερα.

Σύγχρονη και ασφαλής γέφυρα

Όπως έγινε γνωστό, από τους κ.κ. Τοψίδη και Ταπατζά, η νέα υποδομή, πρόκειται για μια σύγχρονη γέφυρα συνολικού μήκους 114 μέτρων, με οδόστρωμα πλάτους 11 μέτρων, πεζοδρόμιο, ηλεκτροφωτισμό και ολοκληρωμένο σύστημα απορροής ομβρίων. Η κατασκευή έγινε στο ίδιο ακριβώς σημείο, όπου έπεσε η προηγούμενη, όμως έχουν προηγηθεί – σύμφωνα με τους αρμόδιους – όλα τα κατάλληλα βήματα, ώστε η γέφυρα να είναι ασφαλής για όλους τους διερχόμενους.

Η μέρα που κατέρρευσε σαν «χάρτινη» – Το χρονικό της υπόθεσης

Θυμίζουμε πως ήταν ξημερώματα Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2017, όταν η γέφυρα κατέρρεε σαν «χάρτινη», αφήνοντας πίσω ευτυχώς μόνο συντρίμμια, κι όχι νεκρούς. Η απουσία νεκρών (από τύχη μάλιστα καθώς λίγες ώρες νωρίτερα κομβόι οχημάτων επέστρεφε στα γειτονικά χωριά από δεξίωση γάμου στον Ίασμο) μάς επέτρεψε εξαρχής να ασχοληθούμε με το τεχνικό κομμάτι: γιατί έπεσε η γέφυρα και πότε θα αποκατασταθεί ή θα φτιαχτεί νέα.

Η γέφυρα που έπεσε ήταν μάλιστα νεόκτιστη για οδική υποδομή. Πρωτάκουστο, αλλά κατασκευάστηκε μόλις 24 χρόνια προ της πτώσης της! Φαίνεται ότι η θέση της γέφυρας επί του στροβιλισμού του ποταμού Κομψάτου ήταν άστοχη σε συνδυασμό με την έλλειψη κατασκευής ενός χαμηλού φράγματος (χαλινού) κοντά στην γέφυρα που θα συγκρατούσε την στερεοπαροχή για να διατηρείται η θεμελίωση της γέφυρας πάντα σκεπασμένη. Έτσι, με τα χρόνια ο πυθμένας του ποταμού κατέβηκε περί των δύο μέτρων, «αποκαλύφθηκε».

Τα σοβαρά έγγραφα που είχε αποκαλύψει ο «Χρόνος Κομοτηνής»

Από τα τέλη του 2017 υπήρχαν έγγραφα τα οποία είχε αποκαλύψει ο «Χ» κι επεσήμαναν την ανάγκη απομάκρυνσης των συντριμμιών, καθώς υπήρχε κίνδυνος για την παρακείμενη γέφυρα του ΟΣΕ! Στις 23/11/2017 κοινοποιήθηκε στους αρμοδίους της Περιφέρειας έγγραφο του ΟΣΕ σύμφωνα με το οποίο η παραμονή τού εν λόγω τμήματος εντός της κοίτης εγκυμονούσε κινδύνους για την κατάντη σιδηροδρομική γέφυρα, καθώς ήταν πιθανή η παράσυρση και πρόσκρουση του τμήματος αυτού με την σιδηροδρομική γέφυρα, λόγω μεγάλης πλημμυρικής ροής του χειμάρρου.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, παρά το έγγραφο sos δεν είχε γίνει καμία ενέργεια απομάκρυνσης των συντριμμιών, γι’ αυτό στις 29/03/2019 η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης απέστειλε έγγραφο στους αρμοδίους, καλώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε «άμεσες ενέργειες» για την αποφυγή και αντιμετώπιση του περιγραφέντος κινδύνου, που καταγράφηκε και στην από το 2017 έκθεση πραγματογνωμοσύνης της Ελένης Αμαξοπούλου, στην οποία επισημαινόταν ως πολύ σοβαρός ο κίνδυνος παράσυρσης του κατεστραμμένου τμήματος και η επακόλουθη πρόσκρουσή του στην σιδηροδρομική γέφυρα.

Το πεσμένο τμήμα της γέφυρας απομακρύνθηκε τελικά στα τέλη Νοεμβρίου 2019!

Στις αρχές του 2018 η Περιφέρεια ΑΜΘ με απευθείας ανάθεση στο ΤΕΕ Θράκης (στη συμφωνία συμμετείχε κι ο Δήμος Ιάσμου), ανέθεσε το έργο «πραγματογνωμοσύνη – διερεύνηση αιτιών κατάρρευσης της γέφυρας και προτάσεις αποκατάστασής της».

Έναν χρόνο μετά την πτώση της γέφυρας, όπως αποκάλυψε ο «Χ», η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έστειλε πίσω την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την οποία δόθηκε πράσινο «φως» στην απευθείας ανάθεση. Η γραφειοκρατία μάς οδήγησε σε διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά πλέον μόνο για το δεύτερο σκέλος της μελέτης, δηλαδή τις προτάσεις αποκατάστασης.

Τον Νοέμβριο του 2019, στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήθηκαν τα τρία σενάρια που παρουσίασε ο μελετητής και αποφασίστηκε κατασκευαστεί νέα μεγαλύτερη γέφυρα στο ίδιο σημείο. Τον Μάρτιο του 2021 παραδόθηκε η οριστική μελέτη και τον Μάιο του 2022 «έπεσαν» υπογραφές για την έναρξη της κατασκευής, που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο το 2026.

Μία γέφυρα σημαντική, όχι μόνο για τις μεταφορές

Σημειώνεται, τέλος, πως η γέφυρα αυτή είναι σημαντική, όχι μόνο για τις μεταφορές, καθώς είναι μόλις μία από τις τρεις γέφυρες της Δυτικής Ροδόπης που επιτρέπουν την διέλευση βαρέων οχημάτων από τον Κομψάτο. Οι άλλες δύο είναι της Εγνατίας Οδού και της ΕΟ Ξάνθης-Κομοτηνής, με ό, τι αυτό συνεπάγεται ακόμη και για την στρατιωτική σημασία μίας τέτοιας υποδομής.

Από το ΧΡΟΝΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ: https://xronos.gr/reportaz/9-hronia-meta-tin-ptosi-egkainiastike-i-nea-gefyra-ston-potamo-kompsato-eikones-binteo