ΠΑΟΚ – Λεβαδειακός 4-0, Πολλές αλλαγές, πολλά γκολ κι επιτέλους χαμόγελα

Παρά τις πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα, ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε με 4-0 απέναντι στον Λεβαδειακό και μπήκε με τον καλύτερο τρόπο στη νέα Stoiximan Super League. Υπέροχα γκολ από Σορετίρε και Πέλκα, έδωσαν διαστάσεις θριάμβου Μύθου και Ζίβκοβιτς.

Με το δεξί μπήκε στη νέα Stoiximan Super League ο ΠΑΟΚ, που επικράτησε με 4-0 του Λεβαδειακού στην Τούμπα, σε μια βραδιά όπου ο Αλέσιο Λίσι άλλαξε τα 8/11 της ομάδας που είχε ξεκινήσει απέναντι στην Μπραν, αλλά πήρε αυτά που ήθελε και μαζί την πρώτη νίκη στο πρωτάθλημα.

Οι «ασπρόμαυροι» χρειάστηκαν περισσότερο από μισή ώρα για να λύσουν τον γρίφο της κλειστής άμυνας των Βοιωτών, όμως όταν το έκαναν, μέσα σε πέντε λεπτά καθάρισαν ουσιαστικά το παιχνίδι. Ο Σόλα Σορετίρε με ένα εξαιρετικό γκολ άνοιξε το σκορ στο 36′, ο Δημήτρης Πέλκας έκανε το 2-0 στο 41′, αμφότεροι από ασίστ του εξαιρετικού Αντρίγια Ζίβκοβιτς, ενώ ο Ανέστης Μύθου έβαλε την υπογραφή του στο τελικό 3-0 με υπέροχη προσωπική ενέργεια, κέρδισε το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Σέρβος αρχηγός του «Δικεφάλου».

Ο ΠΑΟΚ έφτασε έτσι τις 16 διαδοχικές εντός έδρας νίκες επί του Λεβαδειακού για το πρωτάθλημα και τις 17 σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ συνέχισε και την εξαιρετική παράδοση των τελευταίων χρόνων στις πρεμιέρες της Τούμπας. Στην 68η πρεμιέρα του στην Α’ Εθνική/Super League, ο Δικέφαλος έφτασε πλέον τις 39 νίκες, έχοντας ακόμη 18 ισοπαλίες και 11 ήττες.

Πώς ξεκίνησαν οι δύο ομάδες

Με οκτώ αλλαγές σε σχέση με την ενδεκάδα που ξεκίνησε απέναντι στην Μπραν παρέταξε ο Αλέσιο Λίσι τον ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα της Stoiximan Super League απέναντι στον Λεβαδειακό στην Τούμπα.

Ο Ιταλός τεχνικός προχώρησε σε εκτεταμένο rotation, έχοντας στο μυαλό του και τη ρεβάνς της Πέμπτης στο Μπέργκεν. Η επιλογή των οκτώ αλλαγών αποτύπωνε τη διαχείριση ανάμεσα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και στον ευρωπαϊκό «τελικό» που ακολουθεί στη Νορβηγία, μετά το 1-1 με την Μπραν στην Τούμπα.

Ο Γίρι Παβλένκα παρέμεινε κάτω από τα δοκάρια, με τους Κένι, Ελουστόντο, Μιχαηλίδη και Μπάμπα να συνθέτουν την τετράδα της άμυνας.

Στη μεσαία γραμμή ο Λίσι επέλεξε τους Τιμ Λουσέ και Γκρεγκ Τέιλορ, με τον Σκωτσέζο να χρησιμοποιείται ξανά σε ρόλο αμυντικού χαφ, ενώ μπροστά τους τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Πέλκας. Η διάταξη του ΠΑΟΚ «διαβαζόταν» ως 4-2-3-1, με τον Έλληνα μεσοεπιθετικό στον άξονα.

Στα δύο άκρα της επίθεσης βρέθηκαν οι Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Σόλα Σορετίρε, με τον Σέρβο αρχηγό να επιστρέφει στην ενδεκάδα, καθώς δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στα παιχνίδια με την Μπραν λόγω τιμωρίας. Στην κορυφή ξεκίνησε ο Σερίφ Εντιαγέ.

Με 4-2-3-1 παρέταξε και τον Λεβαδειακό ο Ηλίας Χαραλάμπους, επιστρέφοντας στην Τούμπα αυτή τη φορά ως αντίπαλος του ΠΑΟΚ.

Ο Ελιάσι ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Παντέα και Βήχο στα δύο άκρα της άμυνας και τους Τσιβελεκίδη και Λιάγκα στο κέντρο της. Κωστή και Νίκας αποτέλεσαν το δίδυμο στον άξονα, με τον Παπαδόπουλο σε ρόλο «δεκαριού», τους Εμμανουηλίδη και Ούρσι στα δύο άκρα και τον Συμελίδη στην κορυφή της επίθεσης.

ΠΑΟΚ μπήκε καλά στο παιχνίδι, πήρε από νωρίς την κατοχή της μπάλας, πίεσε τον Λεβαδειακό και προσπάθησε να βρει τρόπους για να πατήσει στην αντίπαλη περιοχή. Ωστόσο, παρά την υπεροχή του, για αρκετή ώρα δεν κατάφερε να τη μετατρέψει σε καθαρές ευκαιρίες, με εξαίρεση τη διπλή προσπάθεια του Μπάμπα στα πρώτα λεπτά.

Μετά το 15ο λεπτό ο Αλέσιο Λίσι δοκίμασε προσωρινά να αλλάξει πλευρές στους δύο εξτρέμ, φέρνοντας τον Σορετίρε δεξιά και τον Ζίβκοβιτς αριστερά. Ο ΠΑΟΚ συνέχισε πάντως να χτίζει μεγάλο μέρος των επιθέσεών του από την αριστερή πλευρά, ψάχνοντας τον τρόπο να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα των φιλοξενούμενων.

Με τη συμπλήρωση μισής ώρας ήταν ξεκάθαρο το πλάνο του Ηλία Χαραλάμπους. Ο Λεβαδειακός είχε παραχωρήσει την κατοχή στον ΠΑΟΚ, έκλεινε τους χώρους και τους διαδρόμους προς την περιοχή του Ελιάσι και περίμενε. Οι «ασπρόμαυροι» είχαν την μπάλα, αλλά τους έλειπαν η ποιότητα και το καθαρό μυαλό στην τελευταία πάσα. Στο 31′ ο Λουσέ επιχείρησε να παίξει για πρώτη φορά κάθετα, σε μια προσπάθεια να αλλάξει τον προβλέψιμο μέχρι εκείνο το σημείο τρόπο ανάπτυξης.

Σορετίρε και Πέλκας με υπογραφή… Ζίβκοβιτς.

Τη λύση στον γρίφο έδωσε στο 36′ ο Σόλα Σορετίρε και την έδωσε με εντυπωσιακό τρόπο. Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς δημιούργησε από τα δεξιά και ο Αγγλονιγηριανός εξτρέμ με ένα εξαιρετικό ανάποδο γυριστό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.

Το γκολ απελευθέρωσε τον ΠΑΟΚ και πέντε λεπτά αργότερα ήρθε και το 2-0. Πάλι με δημιουργό τον Ζίβκοβιτς, ο οποίος έδωσε τη δεύτερη ασίστ του μέσα σε πέντε λεπτά, και αυτή τη φορά εκτελεστή τον Δημήτρη Πέλκα. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός με βολίδα από το ύψος της μεγάλης περιοχής δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον Ελιάσι.

Αμέσως μετά το γκολ ο Πέλκας έτρεξε στον πάγκο και αγκάλιασε τον Αλέσιο Λίσι, αφιερώνοντάς του το 2-0. Μια ιδιαίτερη βραδιά για τον Έλληνα μεσοεπιθετικό, καθώς για πρώτη φορά βρέθηκε στην Τούμπα και το μικρό παιδί του, με το οποίο μπήκε μαζί στον αγωνιστικό χώρο πριν από την έναρξη της αναμέτρησης.

Και πίσω από τα δύο γκολ υπήρχε η υπογραφή του Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ έφτασε τις 72 ασίστ σε 282 συμμετοχές με την ασπρόμαυρη φανέλα, μετατρέποντας μέσα σε πέντε λεπτά ένα δύσκολο πρώτο μισάωρο σε ένα πρώτο ημίχρονο με ξεκάθαρο προβάδισμα για τον Δικέφαλο.

Εφερε το ματς στα μέτρα του

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στο δεύτερο μέρος έχοντας πλέον το παιχνίδι στα μέτρα του. Με το 2-0 από το πρώτο ημίχρονο δεν χρειάστηκε να ανεβάσει περισσότερο τον ρυθμό, διατήρησε τον έλεγχο και κυρίως δεν επέτρεψε στον Λεβαδειακό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επιστρέψει στο ματς.

Στο 53′ ο Σορετίρε, από τους πιο δραστήριους παίκτες του ΠΑΟΚ, έκανε εξαιρετική ατομική προσπάθεια και βρήκε τον Πέλκα μέσα στην περιοχή, όμως το τελείωμα του Έλληνα μεσοεπιθετικού ήταν κακό και χάθηκε η ευκαιρία για ένα τρίτο γκολ.

Στο 66′ ο Αλέσιο Λίσι προχώρησε στις πρώτες παρεμβάσεις του, περνώντας στο παιχνίδι τους Ανέστη Μύθου και Ιβάν Σανταμαρία αντί των Εντιαγέ και Τέιλορ. Ο Σενεγαλέζος επιθετικός είχε ελάχιστες καλές στιγμές στο διάστημα που αγωνίστηκε, σε αντίθεση με τον Τέιλορ, ο οποίος έκανε εξαιρετικό παιχνίδι ξανά σε ρόλο αμυντικού χαφ.

Το «κλείδωσε» με Μύθου

Ο ΠΑΟΚ διαχειριζόταν με άνεση το προβάδισμά του, έφτασε στο δεύτερο cooling break με το 2-0 και χωρίς να έχει αισθανθεί ουσιαστική απειλή από τον Λεβαδειακό.

Και στο 72′ ήρθε ο Μύθου για να βάλει οριστικό τέλος στην αναμέτρηση. Ο νεαρός επιθετικός έκλεψε την μπάλα κάτω από τη μεσαία γραμμή, την κουβάλησε πολλά μέτρα με εξαιρετικό τρόπο και ολοκλήρωσε μόνος του την προσωπική ενέργεια, νικώντας τον Ελιάσι για το 3-0. Κάπου εκεί ο ΠΑΟΚ «κλείδωσε» το πρώτο τρίποντο της σεζόν, συνδυάζοντας την πρεμιέρα του πρωταθλήματος με μια καλή και κυρίως ελεγχόμενη εμφάνιση.

Στο 88ο λεπτό ο Μύθου κέρδισε με προσωπική ενέργεια το πέναλτι από τον Ελιάσι και ο Ζίβκοβιτς από την «άσπρη βούλα» έκανε το 4-0 σφραγίζοντας την νίκη και την πολύ καλή εμφάνιση.

MVP: Με γκολ και δύο ασίστ ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις και έδειξε πόσο θα λείψει από τη ρεβάνς με τη Μπραν

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ: Πολύ καλό παιχνίδι από την τριάδα Λουσέ, Τέιλορ και Σορετίρε.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Η μεσοεπιθετική γραμμή του Λεβαδειακού ήταν σα να μην μπήκε ποτέ στο ματς.

Η ΓΚΑΦΑ: Ο Κωστή έχασε με χαρακτηριστική ευκολία την μπάλα από τον Μύθου στο ξεκίνημα της φάσης του 3-0.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Ευαγγέλου δεν έκανε το σοβαρό λάθος, ασφαλώς και δεν επηρέασε το αποτέλεσμα, αλλά είχε κάποια μικρά λάθη.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: O ΠΑΟΚ πήρε μια καθαρή νίκη χωρίς να χρειαστεί να φτάσει στα όριά του. Αυτό από μόνο του κάνει την πρεμιέρα απολύτως επιτυχημένη. Υπήρχαν όμως και πράγματα που αξίζει να κρατήσει. Ο Ζίβκοβιτς επέστρεψε με γκολ και με δύο ασίστ υπενθύμισε πόσο σημαντικός είναι δημιουργικά για αυτή την ομάδα. Ο Σορετίρε πήρε την ευκαιρία και απάντησε με ένα πανέμορφο γκολ και συνολικά καλή παρουσία. Ο Τέιλορ έδωσε ακόμη μία πολύ καλή εμφάνιση ως αμυντικός χαφ και ο Μύθου χρειάστηκε μόλις λίγα λεπτά για να πετύχει ένα γκολ γεμάτο δύναμη, αυτοπεποίθηση και ποιότητα. Απέναντί του είχε έναν Λεβαδειακό που προβλημάτισε με την εικόνα του και, τουλάχιστον στην Τούμπα, έδειξε να απέχει αρκετά από την ομάδα που την περασμένη σεζόν είχε φτάσει μέχρι την πέμπτη θέση της βαθμολογίας.

ΠΑΟΚ (Αλέσιο Λίσι): Παβλένκα, Κένι, Ελουστόντο, Μιχαηλίδης, Μπάμπα, Λουσέ (78’ Θυμιάνης), Τέιλορ (66’ Σανταμαρία), Ζίβκοβιτς, Πέλκας (71’ Χατσίδης), Σορετίρε (78’ Τάισον), Εντιαγέ (66’ Μύθου)

Λεβαδειακός (Ηλίας Χαραλάμπους): Ελιάσι, Παντέα, Τσιβελεκίδης, Λιάγκας, Βήχος, Κωστή, Νίκας (46’ Οζέγκοβιτς), Εμμανουηλίδης (67’΄Κόμπναν), Παπαδόπουλος (46’ Γκούμας), Ούρσι (78’ Σουτ), Συμελίδης (78’ Μπάουζα).

Πηγή:gazzetta.gr