Οργανωτική συνάντηση Αποδήμων στην Νέα Υόρκη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στην Νέα Υόρκη αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016, η συνάντηση Αποδήμων που πρωτοστατούν στην προσπάθεια για τη δημιουργία μίας Leadership εκπροσώπησης των «Ελλήνων εκτός»!

Ήδη, όπως πληροφορείται η Panhellenic Post,  από το απόγευμα της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου άρχισαν να καταφθάνουν στο ξενοδοχείο «Laguardia plaza hotel» ομογενείς από διάφορες Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ). Ανάμεσά τους και ηγετικές ομογενειακές προσωπικότητες. Τα ονόματα θα δημοσιευθούν μετά την πραγματοποίηση της συναντήσεως και εφόσον δηλώσουν ότι το επιθυμούν οι συμμετέχοντες.

Η πρώτη συνάντηση αφορά στην διερεύνηση των δεδομένων και στην γενικότερη συζήτηση εάν χρειάζεται να δημιουργηθεί μία νέα, διαφορετική ηγετική ομογενειακή δομή (Leadership) με πρώτη την Αμερικανική Ήπειρο και, στη συνέχεια, τις άλλες Ηπείρους.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, τοπική ώρα (Νέα Υόρκη). Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη συμμετοχή 15 ειδοποιημένων ομογενών, αριθμός που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

Ήδη, όπως εκτιμούν έγκυροι ομογενειακοί κύκλοι, το γεγονός της διερευνητικής συνάντησης στο “Laguardia”, αποτελεί ένα ιστορικό βήμα καθώς είναι η πρώτη παρόμοια προσπάθεια που συντελείται τα τελευταία, τουλάχιστον, τριάντα χρόνια!

Ακόμη σημαντικότερο, πρόσθεταν, είναι το γεγονός ότι η συνάντηση ορίστηκε με πρωτοβουλία των ίδιων των Αποδήμων χωρίς την «έγκριση» ή την «καθοδήγηση» θεσμικών εξω-ομογενειακών παραγόντων. Θυμίζει, αυτό, κατέληγαν οι ίδιες ομογενειακές πηγές, παλαιότερες πρωτοβουλίες που λίγοι απόδημοι, με έμπνευση, οδήγησαν στην δημιουργία πολύ σπουδαίων οργανώσεων, που φθάνουν και δραστηριοποιούνται μέχρι των ημερών μας.

Στη συνάντηση αναμένεται να διερευνηθεί πως «θα οργανωθούμε, πως θα συνεργαστούμε και πως θα συντονιστούμε σαν Απόδημοι Έλληνες», όπως έλεγε τηλεφωνικά στην Panhellenic Post άλλος ομογενειακός παράγοντας, που θα είναι παρών στη συζήτηση.

Κορμός

Βασικός κορμός της σύσκεψης, η δημιουργία μιας ενιαίας, ενωτικής και δυναμικής εκπροσώπησης, Leadership, καθώς σ΄ αυτό το επίπεδο, το ομογενειακό σύνολο,  παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια συμπτώματα αδράνειας, με πρόδηλη την απουσία συντονισμού και την ενότητα των δυνάμεων.

Βασικοί παράμετροι, η διάσωση της Ελληνικής Γλώσσας και του ελληνικού Πολιτισμού μέσα στην χοάνη της παγκοσμιοποίησης. «Η γλώσσα είναι η ταυτότητα μας ως Ελλήνων», όπως έλεγε στην ΡΗΡ άλλος κορυφαίος ομογενής που επίσης αναμένεται να δώσει το παρών στην συνάντηση.

Αντίθετα, από τη σύναξη θα απουσιάσουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΡΗΡ ομογενειακοί παράγοντες από την Καλιφόρνια και την Κύπρο (ζήτησαν λόγω αδυναμίας να ταξιδέψουν να μετάσχουν μέσω SKYPE, κάτι που ήταν οργανωτικά ανέφικτο) καθώς και γνωστός ομογενειακός παράγοντας της Νέας Υόρκης, που συνέπεσε να βρίσκεται εκτός έδρας και που σε μήνυμά του προς τον έχοντα την πρωτοβουλία της συνάντησης Νίκο Αποστολόπουλο, επαναλαμβάνει τη σταθερή στήριξή του στην όλη προσπάθεια.

Μήνυμα

Με μήνυμά της από τη Βιέννη, η Παγκόσμιος Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου εκφράζει τη συμπαράστασή της στην συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην Νέα Υόρκη.

Όπως επισημαίνει, στηρίζει κάθε προσπάθεια συσπείρωσης του Ελληνισμού και αξιοποίησης του έμψυχου δυναμικού του και τονίζει πως σ΄αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύει η γενέτειρα “η σκέψη μας βρίσκεται παρά τω πλευρώ της και η αγωνία μας είναι η αγωνία των απανταχού Ελλήνων να βγει επιτέλους η Ελλάδα από την οικονομική κρίση”.

Ευχόμενη επιτυχία στην συγκέντρωση καταλήγει: “Κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στην συνένωση των προσπαθειών προς αυτή την κατεύθυνση, είναι καλοδεχούμενη”.

Θέσεις

Βασικός πυρήνας των θέσεων που αναμένεται να διατυπωθούν στη σύσκεψη –τουλάχιστον από οργανωτικής πλευράς- θα είναι η νέα οργανωτική δομή να εξυπηρετεί την ομογένεια, η ηγεσία της να εκλέγεται άμεσα από την ομογένεια, ηλεκτρονικά ή με επιστολική ψήφο, να λογοδοτεί απευθείας στην ομογένεια και η ατζέντα της να έχει θέματα που αφορούν την ομογένεια, όπως η διεκδίκηση από τη γενέτειρα της ψήφου των Αποδήμων και άλλα σημαντικά αιτήματα.

Για το λόγο αυτό, πρόσθεταν, η νέα οργάνωση, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από κόμματα, να                                   συνεργάζεται αρμονικά με όλες τις υφιστάμενες οργανώσεις, να μην είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τα έσοδά της να προέρχονται από τις συνδρομές των μελών της.

Ένας άλλος στόχος είναι να συνδράμει στην παρακίνηση νέων ομογενών δεύτερης και τρίτης γενιάς, να συμμετέχουν στα ομογενειακά κοινά καθώς και η προώθηση των ικανότερων στις τοπικές πολιτικές κονίστρες.

Αναμένεται να υπάρξουν πολλές και διαφορετικές προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι οι οποίες και θα καταγραφούν ώστε να αποτελέσουν προϊόν επεξεργασίας σε επόμενες συναντήσεις οι οποίες και θα αποφασισθεί κατά τη συνάντηση πότε και που θα γίνουν (ΗΠΑ, Ωκεανία, Ευρώπη).