Ελλειμματικό είναι το ταμείο της εθνικής μας παρέλασης στην Νέα Υόρκη

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Νέα Υόρκη. Προειδοποιητικό καμπανάκι έκρουσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, Πέτρος Γαλάτουλας, λέγοντας στην πανομογενειακή συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης, για την εθνική μας παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου, ότι τα οικονομικά είναι αρκετά πίσω, ενώ αντιθέτως τα έξοδα φέτος θα είναι αυξημένα.

«Δεν πάμε οικονομικώς καλά με την παρέλαση. Πρέπει όλοι να μιμηθούμε το παράδειγμα του Γιώργου Καλλέργιου, που σήμερα έφερε τέσσερα άτομα. Αν όλοι οι σύλλογοι έφερναν διαφημίσεις για το λεύκωμα κι αγόραζαν από 5 λαχεία, δεν θα είχαμε τόσο πρόβλημα. Την ίδια στιγμή κάποιοι αντιδρούν επειδή επιτρέπουμε να παρελαύνουν επιχειρήσεις. Ας βοηθήσουμε όλοι για να μην παρελαύνουν».

Όπως είχε αναφέρει στην προτελευταία συνεδρίαση, λόγω της ανάληψης από την ομοσπονδία της δαπάνης για τα αεροπορικά εισιτήρια των ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, τα έξοδα της παρελάσεως θα είναι αυξημένα κατά περίπου 60.000. Παράλληλα, ένας από τους χορηγούς που πέρυσι είχε προσφέρει 30.000 (Investors Bank) φέτος θα δώσει 10.000.

«Φέτος έχουμε περισσότερα έξοδα. Δεν είναι σωστό κάποιοι να παίζουν στο γήπεδο κι άλλοι να παρακολουθούν από την εξέδρα. Η παρέλαση πρέπει να διαιωνιστεί κι εμείς να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια παρέλαση για την οποία θα είναι υπερήφανη και ταυτόχρονα θα την σέβονται όλοι όσοι ζουν στη Νέα Υόρκη».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι όσα άτομα που έχουν αναλάβει θέσεις σε υποεπιτροπές της παρέλασης δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, θα αντικαθίστανται.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για συγκέντρωση χρημάτων γίνονται σκέψεις να οργανωθεί δείπνο με συμμετοχή προηγούμενων τελεταρχών της παρέλασης.

Ο συμπρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως, Γιώργος Καλλέργιος, ενημέρωσε για την ιδέα του Γιώργου Παντελίδη, για ένα «πρόγραμμα πρέσβεων» (ambassadors project) από μαθητές σχολείων. Συγκεκριμένα, ο κ. Παντελίδης μίλησε ήδη με 3 σχολεία, που θα οργανώσουν διαγωνισμό μεταξύ των μαθητών για ομιλία 1.000 λέξεων. Ο νικητής θα συναγωνιστή με τους νικητές των υπολοίπων σχολείων. Ο κ. Παντελίδης προσφέρει το ποσό των 1.000 δολαρίων, ως βραβείο για το νικητή.

Παράλληλα ξεκίνησε επαφές με εστιατόρια, σχετικά με την ιδέα να καλέσει η ομοσπονδία τον κόσμο να πάει μετά την παρέλαση σε όσα ενισχύσουν οικονομικά την παρέλαση.

omospondia-1-770x470

Ο π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος είπε πως καθώς οι μέρες περνούν θα πρέπει οι προσπάθειές μας να ενταθούν.

«Η παρέλαση μας ενώνει όλους και μας φέρνει κοντά, δίνοντάς μας την ευκαιρία να διδάσκουμε την ιστορία μας στην επόμενη γενιά. Αλλά και στους ξένους που βλέπουν τις γαλανόλευκες στην 5η Λεωφόρο, δίνουμε την ευκαιρία να μάθουν για την Ελλάδα», είπε ο προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Μίλησαν επίσης ο συμπρόεδρος της επιτροπής, Βασίλης Γουρνέλος, ο γγ της Ομοσπονδίας, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο ταμίας της επιτροπής παρελάσεως, Βασίλης Πετράτος, η υπεύθυνη του Μπόουλινγκ Γκριν Μέμι Σταθάτου, ο Βασίλης Καρβέλης, ο Γρηγόρης Νοδάρος κ.α.

Ανακοινώθηκε ότι η Χριστίνα Κωστάκη αναλαμβάνει βοηθός γραμματέα της επιτροπής (υπεύθυνη η Νομική Καστανά), καθώς και ότι η προθεσμία για το διαγωνισμό Miss Greek Independence 2016 (θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου) είναι η 12η Μαρτίου.

Τέλος ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο ότι από τη Δευτέρα η Ομοσπονδία θα φιλοξενεί πρόγραμμα ηλικιωμένων – προφανώς σε συνεργασία με την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου – στους οποίους θα προσφέρεται πρωινό και γεύμα.