Με τους εταίρους στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας

Αθήνα. Στην Ευρώπη από σήμερα  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να  κερδίσει την υποστήριξη των εταίρων  σε δύο βασικά ζητήματα, οικονομία και προσφυγικό, με βασικό επιχείρημα, ως προς το τελευταίο, πως τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά και ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με  λογικές περιχαράκωσης που οδηγούν σε αδιέξοδο.

Ο πρωθυπουργός θα φθάσει το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, και αμέσως θα έχει σειρά από καθοριστικές επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Πρώτη συνάντηση το απόγευμα στις 6.30  με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης των δύο αντρών είναι η πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς και η αποτίμηση των έως τώρα διαβουλεύσεων.  Η Αθήνα, μάλιστα, που δεν  κρύβει την αγωνία της να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται η αξιολόγηση, προκειμένου, όπως εκτιμά, να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, αναμένει πολλά από τη συνάντηση αυτή καθώς  μόλις χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, είπε ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, δήλωση που “μεταθέτει” την αξιολόγηση.

Μάλιστα, όπως έλεγαν πολιτικοί κύκλοι στην Αθήνα, χαρακτηριστικό της “κωλυσιεργίας” των εταίρων είναι και το γεγονός πως ακόμη δεν έχει γίνει ξεκάθαρο πότε θα επιστρέψουν οι “θεσμοί” στην ελληνική πρωτεύουσα. Αντίθετα, όλο και πληθαίνουν οι “φωνές” και οι “πιέσεις” στα ευρωπαϊκά φόρα, για πρόσθετα μέτρα που ξεπερνούν το όριο αντοχής των ήδη οικονομικά “ξεζουμισμένων” Ελλήνων πολιτών. Μπροστά στην εικόνα αυτή, η  κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη Συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε βήμα πίσω πέρα από αυτή». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι  “σε σύντομο διάστημα”, θα επανέλθουν οι θεσμοί”, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως ανακοινώθηκε, το Πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει τις ακόλουθες συναντήσεις:

  • Την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός στις 11.00 θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας.
  • Στις 12.00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση με θέμα την συνεργασία με την Τουρκία. Θα λάβουν μέρος 10 κράτη-μέλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Τουρκία.
  • Στις 15.45 θα έχει διμερή συνάντηση με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σόμποτκα.
  • Στις 16.00 στην πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • Στην Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στις 10.00 θα συμμετάσχει στην δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αύριο, και πριν από την κρίσιμη συνάντηση Κορυφής, ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει σε τριμερή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.  Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Αθήνα θα επιμένει στην ανάγκη η γείτονα να υλοποιήσει  τις δεσμεύσεις της, καθώς θεωρεί «κλειδί» την Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού. Εξαιρετικά σημαντική, θεωρείται και η 11μερής μίνι-σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών με τη συμμετοχή της Τουρκίας.