Αλ. Τσίπρας: Προσβλέπω σε μια αξιόπιστη συμφωνία με την Τουρκία

Βρυξέλλες. Σε μία «αξιόπιστη συμφωνία», η οποία θα μειώνει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και παράλληλα θα δημιουργεί μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες προς την ΕΕ, προσβλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής χθες στις Βρυξέλλες.

«Προσβλέπω σε μία αξιόπιστη συμφωνία σήμερα, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να μειωθούν ή να σταματήσουν οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή αναμένουμε να βρεθεί ένας ισχυρός νόμιμος τρόπος για να έρθουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο, τη Συνθήκη της Γενεύης και το κοινοτικό κεκτημένο.

Προσέθεσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά αναμένει μία απόφαση για να βοηθηθεί σε αυτές τις «δύσκολες συνθήκες», ειδικότερα όσον αφορά τα βόρεια σύνορά της στην Ειδομένη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστικη κρίση, λόγω των μονομερών ενεργειών στη Βαλκανική Οδό, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για τον κοινό πολιτισμό μας», δήλωσε ο Α. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί μία απόφαση που θα αποκλιμακώνει την κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, τέλος, ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να παρασχεθεί βοήθεια και φιλοξενία στους πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να φτάσουν στον προορισμό τους.

Συλλογική ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό και στήριξη της Ελλάδας, ζήτησε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στην Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Διττός πρέπει να είναι ο στόχος της συμφωνίας με την Τουρκία, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να στοχεύει αφενός στον τερματισμό των δικτύων της παράνομης μετανάστευσης που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αφεταίρου στο άνοιγμα ενός νόμιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει δύο επιλογές: η μία είναι η συλλογική ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και η άλλη είναι η διαχείριση του προσφυγικού με μονομερείς ενέργειες, πράγμα που θα έριχνε το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση η συμφωνία είναι απαραίτητο να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και πόροι.

Καταλήγοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μαζική μετεγκατάσταση στην Ευρώπη από την Ελλάδα, ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία και μια αξιόπιστη πολιτική επιστροφών. Ανέφερε, τέλος, ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να στηριχθούν οι θέσεις της Κύπρου.