Βρυξέλλες: Ο Αμπρινί ομολόγησε ότι είναι ο «άνδρας με τα λευκά»

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Βελγίου ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος για τις επιθέσεις στο Παρίσι, Μοχάμεντ Αμπρινί, που συνελήφθη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ομολόγησε ότι είναι «ο άνδρας με τα λευκά» που εθεάθη, ενώ συνόδευε τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών στις 22 Μαρτίου.

«Του δείξαμε τις αποδείξεις από το βίντεο όπως τις προετοίμασε η ειδική μονάδα μας» επισήμανε εκπρόσωπος τύπου από το γραφείο του εισαγγελέα.

«Αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ήταν εκείνος» τόνισε ο ίδιος.

«Του έδειξαν τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης κι εκείνος ομολόγησε την παρουσία του όταν εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Εξήγησε ότι πέταξε το γιλέκο του σε έναν κάδο απορριμμάτων και κατόπιν πούλησε το καπέλο του» διευκρινίζεται σε σύντομο δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με την βέλγικη εφημερίδα L’Echo, ο Μοχάμεντ Αμπρινί εξήγησε στους ανακριτές ότι οι τρομοκράτες της 22ας Μαρτίου στην πραγματικότητα ήθελαν να επιστρέψουν και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο Παρίσι. Ωστόσο αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη των ερευνών και αποφάσισαν βιαστικά να διαπράξουν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν έχει επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Ο Αμπρινί, 31 ετών, είχε περιληφθεί στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων προσώπων στην Ευρώπη -τον είχαν δει να επιβαίνει σε αυτοκίνητο μαζί με τον Σαλά Αμπντεσλάμ δύο ημέρες πριν από τις αιματηρές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι βελγικές αρχές είχαν απευθύνει την Πέμπτη νέα έκκληση για πληροφορίες σχετικά με τον λεγόμενο «άνδρα με τα λευκά» ή «άνδρα με το καπέλο», τον καταζητούμενο για τις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες, δημοσιοποιώντας νέες φωτογραφίες του.

Ο «άνδρας με το καπέλο» έφυγε από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών λίγο πριν ανατιναχθούν οι δύο συνεργοί του και αργότερα εντοπίστηκε από κάμερες ασφαλείας κλειστού κυκλώματος σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό