Ακυρώθηκε το Eurogroup της Μ. Πέμπτης

 Ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέινς, ανακοίνωσε στο Twitter ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και δεν θα συνεδριάσουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.

Νωρίτερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει  πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα συναντηθούν τη Μεγάλη Πέμπτη για να αποτιμήσουν την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα παρά μόνο «εάν υπάρχει πιθανότητα» επιτυχίας.

Η αγωνία έχει χτυπήσει “κόκκινο” στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο καθώς η “προφητεία” Τσακαλώτου ότι θα “καούμε” αν φθάσουμε Μάιο και η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί, τείνει να επιβεβαιωθεί μετά το τελευταίο άτυπο Eurogroup στο Άμστερνταμ.

Αξιωματούχος ωστόσο της ελληνικής κυβέρνησης μιλώντας στο Reuters έδωσε παράταση ένα μήνα αναφορικά με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες φαίνεται να εξαντλούνται με βάση και την εντολή της κυβέρνησης να συγκεντρωθούν τα αποθεματικά δημόσιων φορέων ύψος 500 εκ. ευρώ στην ΤτΕ.

“Από τα μέσα Απριλίου είμαστε σε ένα δύσκολο δρόμο, αλλά η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να χρεοκοπήσει έως τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, αν χρειαστεί”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν φαίνεται να υπάρχει αγωνία για τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή όσον αφορά το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ωστόσο η σπουδή του ΔΝΤ να ζητήσει εδώ και τώρα προληπτικό πακέτο μέτρων για το 2018 ύψους 3,6 δισ. ευρώ, έχει εξοργίσει τον Αλέξη Τσίπρα και συνολικά την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αν το ΔΝΤ επιμείνει στη νομοθέτηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο ουσιαστικά ενός….”παράλληλου μνημονίου” η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είναι δεδομένη με βάση τα σχετικά μηνύματα που έχουν φθάσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στο Μαξίμου ότι οι δανειστές και ιδίως το ΔΝΤ θα δεχθούν την ελληνική πρόταση που προβλέπει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει ότι την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με την δημοσίευση των τελικών στοιχείων για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου έτους από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και την Eurostat, o υπουργός Οικονομικών θα προχωρεί σε αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων έναντι των στόχων.

Με την πρόταση αυτή η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα αποφύγει την υποχρέωση να συγκεκριμενοποιήσει και να ψηφίσει τώρα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση πληροί τις απαιτήσεις του Eurogroup.